Αντιρατσιστικό κίνημα
Ανοίξτε τα σύνορα - Όχι στον πόλεμο - Όχι στη Frontex

Οι Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται στη πλατεία Συντάγματος διεκδικούν να τους επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση για την αναζήτηση καλύτερης ζωής σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και γι\' αυτό δεν θέλουν να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα που σύμφωνα με τη νομοθεσία θα τους εγκλωβίσει εδώ για πάντα. Διεκδικούν επίσης, από την ελληνική κυβέρνηση όσοι μείνουν εδώ να έχουν ανθρώπινη μεταχείριση με παροχή στέγης, περίθαλψης και δικαίωμα να εργαστούν, να σπουδάσουν τα παιδιά τους όπως δικαιούνται όλοι οι πρόσφυγες πολέμου.
\r\n
 
\r\n
\r\n
Η ελληνική κυβέρνηση με έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών απάντησε στο αίτημά τους ότι “η μόνη οδός που έχετε είναι η υποβολή αίτησης για άσυλο. Το άσυλο διασφαλίζει νόμιμη παραμονή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δυνατότητα νόμιμης εργασίας”, συμπληρώνοντας ότι “το ελληνικό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να στεγάσει όλους όσους έχουν έρθει από τη Συρία” καθώς επίσης και ότι “όσοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο δεν έχουν δικαίωμα εργασίας. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα είναι δύσκολο να βρεθεί εργασία. Στην Ελλάδα υπάρχουν 1.240.000 άνεργοι”. 
\r\n
 
\r\n
Η κυβέρνηση δείχνει για άλλη μία φορά το σκληρό πρόσωπο του ρατσισμού, σε χιλιάδες ανθρώπους κηνυγημένους από τη φτώχεια και τον πόλεμο. Την ίδια στιγμή ο φασίστας Αδωνης Γεωργιάδης με μία απαράδεκτη δήλωση  κάλεσε την αστυνομία να τους εκτοπίσει από την πλατεία Συντάγματος «Η εικόνα που έχει το Σύνταγμα τις τελευταίες μέρες απωθεί τον κόσμο να πάει στο Σύνταγμα που είναι η καρδιά του εμπορίου» δήλωσε στο ΣΚΑΪ, καλώντας τον υπ. Δημοσίας Τάξης να λάβει μέτρα για την εκκαθάριση με «ανθρώπινο τρόπο» της πλατείας Συντάγματος, από τους Σύρους πρόσφυγες. 
\r\n
 
\r\n
Με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Δουβλίνο 2 και 3 αλλά και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο αιτών άσυλο σε μία χώρα δεν έχει δικαίωμα μετακίνησης, ενώ αν οι παράτυποι μετανάστες συλληφθούν σε μία ευρωπαϊκή χώρα, οι αρχές εκείνης της χώρας θα πρέπει να τον απελάσουν πίσω στο κράτος από το οποίο μπήκε για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά σύνορα. 
\r\n
 
\r\n
Η ελληνική κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη μαζί με όλα τα κράτη της ΕΕ για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες από τη Συρία, όχι μόνο για τη νομοθεσία που αφορά το άσυλο αλλά και γιατί συμμετέχει στους “πρόθυμους” του Ομπάμα που κλιμακώνουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Συρία και Ιράκ, δήθεν για τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους. 
\r\n
 
\r\n
Την ίδια στιγμή που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα της κρίσης δεν αντέχει άλλους μετανάστες και πρόσφυγες, σπαταλούν δισεκατομμύρια για να στείλουν δήθεν ανθρωπιστική βοήθεια για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και για τις φρεγάτες που περιπολούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Δίνουν δισεκατομμύρια χτίζοντας φράχτες στα σύνορα και για ενίσχυση της FRONTEX στα θάλασσια σύνορα με αποτέλεσμα να πνίγονται γυναίκες και παιδιά από το Φαρμακονήσι μέχρι τη Λαμπεντούζα.
\r\n
\r\n

Drones

\r\n
\r\n
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Κικίλιας, είχε την προηγούμενη εβδομάδα επίσημη επίσκεψη στο Ισράηλ, όπου συζήτησε με τους δολοφόνους των Παλαιστίνιων τη δυνατότητα απόκτησης τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροπλάνων (Drones) που θα χρησιμοποιηθούν στη φύλαξη των συνόρων. Κομμάτι της ίδιας ρατσιστικής πολιτικής είναι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα οποία βρίσκονται φυλακισμένοι χιλιάδες αιτούντες ασύλου για 18 μήνες.
\r\n
 
\r\n
Το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να συνταχθεί στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης που παίζει το χαρτί του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας, στρώνοντας για άλλη μια φορά το δρόμο στους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Ο αγώνας των Σύρων προσφύγων χρειάζεται να γίνει υπόθεση των συνδικάτων, των φοιτητικών συλλόγων και όλου του εργατικού κινήματος, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι καλοδεχούμενοι και στηρίζοντας την κατασκήνωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα μέχρι την νίκη.
\r\n
 
\r\n
“Καλούμε τα συνδικάτα, τα κόμματα και τις οργανώσεις της Αριστεράς, κάθε κίνηση υπεράσπισης των δικαιωμάτων να στηρίξουν τον αγώνα των προσφύγων. Διεκδικούμε: Να εξασφαλίσει η κυβέρνηση την μεταφορά όσων Σύρων προσφύγων επιθυμούν να κάνουν αίτηση για άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Να δοθεί άσυλο με πλήρη δικαιώματα. Ταξιδιωτικά έγγραφα χωρίς περιορισμούς μετακίνησης στην ΕΕ. Να κινηθούν χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος της Αθήνας για να εξασφαλίσουν στέγαση και διατροφή στους Σύρους πρόσφυγες” ανακοίνωσε η ΚΕΕΡΦΑ.
\r\n
\r\n
\r\n

\r\n

\"Δεν ζητάμε ελεημοσύνη αλλά το αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή\"

\r\n
\r\n
\r\n
\r\n
“Εμείς οι Σύροι πρόσφυγες που βρισκόμαστε στο Σύνταγμα από τις 19 Νοέμβρη με γυναίκες και παιδιά, και που εδώ και πέντε ημέρες είμαστε σε απεργία πείνας, που είδαμε τα σπίτια μας να γκρεμίζονται, τους δικούς μας να σκοτώνονται, τα παιδιά μας να ακρωτηριάζονται, τη ζωή μας να καταστρέφεται, που ξεφύγαμε από τη φρίκη του πολέμου, που περάσαμε μήνες στο δρόμο, έχοντας σπίτι τα πάρκα και στρώμα τη γη, είμαστε εδώ όχι για να ζητήσουμε ελεημοσύνη, αλλά διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή”, ανακοίνωσαν οι Σύροι πρόσφυγες που πραγματοποιούν κατασκήνωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν την Παρασκευή 28/11.
\r\n
 
\r\n
“Ζητάμε από τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους για τα δεινά του Συριακού λαού και να υποδεχθούν στο έδαφός τους τους πρόσφυγες του πολέμου. Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να κινήσει τις διαδικασίες για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας».
\r\n
 
\r\n
«Ήρθαμε από το Πεδίο του Άρεως όπου μέναμε ως άστεγοι και αποφασίσαμε να ζητήσουμε τα δικαιώματά μας”, είπε ο Αμντούλ Νταρίς εκπρόσωπος των Σύρων Προσφύγων. “Αποφασίσαμε να έρθουμε στην πλατεία Συντάγματος για να μας βλέπουν όλοι. Γιατί το ελληνικό κράτος ξέρει ότι οι Σύροι είναι εδώ και 3,5 χρόνια πρόσφυγες πολέμου και έχουν το δικαίωμα να πάνε σε όποια χώρα μπορούνε για να έχουν μία καλύτερη ζωή. Ζητάμε από το ελληνικό κράτος ή να μας δώσει μία καλή ζωή εδώ ή να μας ανοίξει το δρόμο για να συνεχίσουμε νόμιμα τη ζωή μας αλλού”. 
\r\n
\r\n

Εκπρόσωποι

\r\n
\r\n
Στη διάρκεια της συνέντευξης μίλησαν επρόσωποι αντιρατσιστικών οργανώσεων και φορέων όπως του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, της ΚΑΡ, την Περιφέρεια Αττικής, την Ομάδα Ιατρικής Υποστήριξης, την ΚΕΕΡΦΑ, το ΣΥΡΙΖΑ, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κ.α. Την Κυριακή 30/11 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης στο Σύνταγμα, ενώ ανακοίνωση συμπαράστασης που απαιτεί την ικανοποίηση των αιτημάτων των Σύρων προσφύγων έβγαλε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. 
\r\n
 
\r\n
«Έχουμε το αίτημα άσυλο στους πρόσφυγες του πολέμου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτόν τον πόλεμο συμμετέχει και η δική μας κυβέρνηση στέλνοντας βοήθεια στον πόλεμο του Ομπάμα», είπε η Νίκη Αργύρη εκπροσωπώντας την ΚΕΕΡΦΑ στη συνέντευξη τύπου.
\r\n
 
\r\n
«Ταυτόχρονα παίζουν το χαρτί του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας. Είναι υποκρισία να λένε ότι δεν έχουν λεφτά για φιλοξενία και να δίνουν εκατομμύρια για στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως στην Αμυγδαλέζα, όπου πριν από ένα μήνα είχαμε έναν νεκρό μετανάστη από το Πακιστάν τον Μοχάμετ Ασφάκ.
\r\n
 
\r\n
Την ίδια στιγμή δίνουν δισεκατομμύρια για τη Frontex για να κρατάνε κλειστά τα σύνορα και να έχουμε πνιγμούς όπως στο Φαρμακονήσι και τη Λαμπεντούζα. Αυτή η ρατσιστική πολιτική είναι που δίνει το πράσινο φως στα τάγματα εφόδου να δολοφονούν μετανάστες και αντιφασίστες. Χρειάζεται να παλέψουμε αυτή τη ρατσιστική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των προσφύγων όσοι θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα και να έχουν σίτιση και στέγαση. Γι’ αυτό χρειάζεται να κλιμακώσουμε την καμπάνια αλληλεγγύης διεκδικώντας από τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς Συλλόγους, το Δήμο Αθήνας και την Περιφέρεια Αττικής να στηρίξουν τον αγώνα των προσφύγων”.
\r\n