Εργατικό κίνημα
Έξι χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη: Ο Δεκέμβρης προάγγελος ξεσηκωμού

7/12/08, διαδήλωση οργής την επόμενη της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου

Λίγες μέρες πριν την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκέμβρη του 2008, η συγκυβέρνηση είναι κοντά στο να ξαναβάψει τα χέρια της με το αίμα ενός φίλου του, του Νίκου Ρωμανού ο οποίος βρίσκεται από τις 10 Νοέμβρη σε απεργία πείνας. Το 2008 η εξέγερση που ακολούθησε, στοίχισε στη Νέα Δημοκρατία την εξουσία.
\r\n
 
\r\n
\r\n
Ο Δεκέμβρης του 2008 είναι ένα ορόσημο για το κίνημα της νεολαίας και όχι μόνο. Η δολοφονία του Αλέξη ήρθε να ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής μιας εργατικής τάξης και μιας νεολαίας που όλο το προηγούμενο διάστημα πολεμούσε τη λιτότητα και τις απολύσεις.
\r\n
 
\r\n
Εκείνη η χρονιά ήταν γεμάτη από μάχες. Από τους απεργούς της siemens και του Λαναρά, μέχρι τις μάχες στα νοσοκομεία για αυξήσεις μισθών και προσλήψεις. Από τη μάχη των εργαζομένων της Ολυμπιακής ενάντια στο κλείσιμο μέχρι τον ΟΣΕ και την αντίσταση στις απολύσεις 3.000 εργαζομένων. Τους αγώνες των εργαζομένων στο Μετρό και την Ιντρακόμ για συλλογικές συμβάσεις και ενάντια στις απολύσεις. 
\r\n
 
\r\n
Και από τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς, η νεολαία μπήκε στο προσκήνιο. Ο τότε υπουργός Παιδείας, Στυλιανίδης, επέλεξε να εξισώσει τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων. Έχοντας υποστεί την ήττα του σχεδίου για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την εφαρμογή του νόμου πλαίσιου ενάμισι χρόνο πριν, το υπουργείο επέλεξε αυτή τη φορά, την πλάγια οδό προς την ιδιωτικοποίηση. Οι φοιτητές και οι καθηγητές της ΠΟΣΔΕΠ ξεκίνησαν κινητοποιήσεις με την προοπτική κλιμάκωσης με καταλήψεις και απεργίες. Παράλληλα οι μαθητές ξεκίνησαν καταλήψεις σε πάνω από 400 σχολεία κόντρα στο δεύτερο σκέλος της επίθεσης που αφορούσε την κατάργηση της βάσης του 10, και οι καθηγητές δευτεροβάθμιας προσανατολίζονταν για 5ήμερες απεργίες μέσα στο Δεκέμβρη.
\r\n
 
\r\n
Όλη αυτή η δυναμική συντονίστηκε στην πανεργατική απεργία στις 21 Οκτώβρη όπου διαδήλωσαν δεκάδες χιλιάδες. Τα αιτήματα συνοψίζονταν στο κεντρικό σύνθημα “την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές”. Η επιτυχία της πανεργατικής έδωσε ώθηση για τη συνέχεια. Όλοι αυτοί οι χώροι πίεσαν για νέα γενική απεργία στις 10 του Δεκέμβρη.
\r\n
\r\n

6/12/08

\r\n
\r\n
Όταν το βράδυ της 6ης Δεκέμβρη ο Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός στα Εξάρχεια από τις σφαίρες του ειδικού φρουρού Κορκονέα, ο ξεσηκωμός απέναντι στην κυβέρνηση των δολοφόνων είναι αναπόφευκτος. Από το ίδιο βράδυ ξεκινούν συγκεντρώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία στην περιοχή, ενώ το επόμενο πρωί οργανώνονται τεράστιες διαδηλώσεις.
\r\n
 
\r\n
Στην Αθήνα η διαδήλωση από το Μουσείο φτάνει μέχρι τη ΓΑΔΑ και τη Βουλή. Το σύνθημα που επικρατεί είναι το “Στις τράπεζες λεφτά στη νεολαία σφαίρες, για τούτη την κυβέρνηση τελειώσανε οι μέρες” (λίγες βδομάδες πριν ο Καραμανλής είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση θα δώσει 28 δις στις τράπεζες για να τις σώσει από τη χρεοκοπία). Τη Δευτέρα 8 Δεκέμβρη τα σχολεία σε όλη τη χώρα κλείνουν και οι μαθητές οργανώνουν διαδηλώσεις έξω από τα τοπικά αστυνομικά τμήματα. Ταυτόχρονα οι φοιτητές οργανώνουν έκτακτες συνελεύσεις, αποφασίζουν καταλήψεις και βγαίνουν στους δρόμους μαζί με τους μαθητές. Όλη την ημέρα οι δρόμοι της Αθήνας είναι πλημμυρισμένοι από τη νεολαία ενώ το απόγευμα ενώνονται μαζί τους και οι εργαζόμενοι σε μια διαδήλωση σεισμό, παρά την άγρια καταστολή της αστυνομίας που έπνιξε τους δρόμους στα χημικά. Ξεκινά μια βδομάδα καθημερινών μαζικών διαδηλώσεων. Μέχρι και η κηδεία του Αλέξη μετατρέπεται σε μια τεράστια οργισμένη διαδήλωση.
\r\n
 
\r\n
Μπροστά σε αυτό το κλίμα, οι πρυτάνεις αποφασίζουν να κλείσουν τις σχολές, αυτό όμως δε μπορεί να εφαρμοστεί καθώς οι φοιτητικές καταλήψεις έχουν το πάνω χέρι. Μετά τις διαδηλώσεις οργανώνονται συντονιστικές συνελεύσεις. Στη Νομική, στον πρώτο όροφο συνεδριάζουν οι σύλλογοι των εργαζόμενων. Στον πέμπτο οι φοιτητές και στον έβδομο οι μαθητές. Κάθε απόφαση του
\r\n
ενός κομματιού διαπερνά τις υπόλοιπες συνελεύσεις μέσα από έναν ζωντανό συντονισμό. Οργανώνονται τα επόμενα ραντεβού και το κάλεσμα της απεργίας στις 10 Δεκέμβρη, στην οποία τα συνδικάτα καλούν μόνο συγκέντρωση και όχι διαδήλωση “για να μην πολωθεί το κλίμα”. Η απεργία είναι τεράστια και η απόφαση των δυνάμεων της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς να γίνει διαδήλωση από το Μουσείο μέχρι τη Βουλή, βρίσκει μαζική ανταπόκριση από τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους μαθητές. 
\r\n
 
\r\n
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται μέχρι τα Χριστούγεννα και η συνέχεια ορίζεται για το Γενάρη, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του καθηγητή Τεμπονέρα το 1991 στην Πάτρα από μέλη της ΟΝΝΕΔ. Μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων το Ισραήλ ξεκινά νέα σφαγή στη Γάζα και η εξέγερση συνδέεται με το αντιπολεμικό κίνημα. Αυτές οι εξελίξεις μετατρέπουν τη διαδήλωση στις 9 Γενάρη σε ένα τεράστιο ποτάμι με κεντρικό σύνθημα “Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη, από τα Εξάρχεια μέχρι την Παλαιστίνη”.
\r\n
 
\r\n
Η εξέγερση του Δεκέμβρη, σφράγισε τις εξελίξεις. Λίγους μήνες μετά, τον φθινόπωρο του 2009 η κυβέρνηση των δολοφόνων, πέφτει. Και η νέα ριζοσπαστικοποίηση που δημιουργήθηκε μέσα στη φωτιά της μάχης, μπόλιασε τους χώρους της νεολαίας με νέο δυναμικό, αυτό που λίγο καιρό μετά θα ενωθεί με τις εμπειρίες του φοιτητικού κινήματος του 2006-2007 και θα δώσει τη συνέχεια ενάντια σε κάθε επίθεση των κυβερνήσεων μέχρι και σήμερα. Έβαλε το στοίχημα της ανατροπής κάθε μέτρου και κάθε κυβέρνησης που βάζει τα κέρδη των τραπεζιτών πάνω από τις ζωές των ανθρώπων, νεολαίων και μη.
\r\n
\r\n

Όλοι στη διαδήλωση Σάββατο 6/12, Προπύλαια 2μμ