Φοιτητικό κίνημα
Οι φοιτητές επιμένουν

Φοιτητικά μπλόκ στη γενική απεργία 27/11

Αρκετές σχολές σε όλη τη χώρα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις ενάντια στην υποχρηματοδότηση και την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Παιδείας. Μετά τη μαζική συμμετοχή της νεολαίας στα απεργιακά συλλαλητήρια στις 27 Νοέμβρη, αυτή τη βδομάδα οργανώνεται πανεκπαιδευτική διαδήλωση στις 3 Δεκέμβρη στις 12μ στα Προπύλαια.
\r\n
 
\r\n
\r\n
 “Η πρόταση του αντιπρύτανη για ηλεκτρονικό κουμπαρά και χορηγίες στο ΤΕΙ Αθήνας έχει προσωρινά αποσυρθεί, δείχνοντας πως η αντίστασή μας μπορεί να έχει αποτέλεσμα”, μας λέει η Διοτίμα Χριστοπούλου από τη ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας. “Η μάχη προφανώς δεν έχει κριθεί ακόμα, καθώς το Συμβούλιο Ιδρύματος θα συνεδριάσει κάποια στιγμή και εκεί σίγουρα θα τεθεί προς ψήφιση. Γι’αυτό χρειάζεται να συνεχίσουμε με καταλήψεις και κινητοποιήσεις, για να αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια υλοποίησής του. Στη σχολή μου είχαμε πάρει απόφαση για συμμετοχή στην απεργία δυο βδομάδες πριν μέσα από τη μαζική συνέλευση που προχώρησε στην κατάληψη της σχολής. Κατεβήκαμε με πανό στη διαδήλωση των απεργών. Είχαμε να κατέβουμε μαζικά και οργανωμένα σε απεργία σχεδόν δυο χρόνια, και το ότι το καταφέραμε και συσπειρώσαμε και τους φοιτητές από τις υπόλοιπες σχολές του ΤΕΙ που δεν είχαν αντίστοιχη απόφαση, ήταν πολύ ενθαρρυντικό.”
\r\n
 
\r\n
“Εδώ και δυο βδομάδες το τμήμα Κινηματογράφου στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε κατάληψη μαζί με όλα τα τμήματα της Καλών Τεχνών”, μας λέει η Αλεξάνδρα Σιαφάκα. “Το δρόμο άνοιξε το τμήμα Θεάτρου που βρίσκεται ενάμιση μήνα σε κατάληψη καθώς οι φοιτητές ήρθαν αντιμέτωποι με την «έξωσή» τους από το κεντρικό κτίριο που στέγαζε το τμήμα, απολύσεις και περικοπές καθηγητών σε βασικές ειδικότητες.
\r\n
 
\r\n
Στο Τμήμα Κινηματογράφου πραγματοποιήσαμε πολλές γενικές συνελεύσεις από την αρχή της χρονιάς καθώς από την περασμένη χρονιά, με τις απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων και καθαριστριών στο Α.Π.Θ, οι σχολές γίνανε εστίες μόλυνσης και μικροβίων. Ο νέος νόμος έκτρωμα της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τον αυταρχισμό των πρυτανικών αρχών το τελευταίο διάστημα ξεχείλισε το ποτήρι. Μέσα από τις καταλήψεις συνδεθήκαμε με την τοπική κοινωνία και τους εργατικούς χώρους της περιοχής με εξορμήσεις, ενόψει της απεργίας, στο Ψυχιατρείο, στο νυχτερινό ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, τους σχολικούς φύλακες και την 5η ΕΛΜΕ. Οργανώθηκε μια πετυχημένη συζήτηση με εργαζόμενους των δυτικών συνοικιών (Βοήθεια στο σπίτι, εκπαιδευτικούς, καθηγητές) για το αν «οι αγώνες μας μπορούν να νικήσουν» και πλήθος δράσεων σε άλλους φοιτητικούς συλλόγους προκειμένου να βαδίσουν στον δρόμο των καταλήψεων διαρκείας. Τα μέτρα τους θα μας βρουν μπροστά τους. Με καταλήψεις διαρκείας και απεργίες παλεύουμε για το μέλλον που μας αξίζει και θα νικήσουμε.”
\r\n
\r\n

Κατάληψη

\r\n
\r\n
“Σε κατάληψη βρίσκεται και το τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών από την Πέμπτη 25/11”, μεταφέρει η Μυρτώ Μαγγιώρου.
\r\n
 
\r\n
“Το κράτος δίνει 4.000 ευρώ το μήνα ως ενοίκιο στη Μητρόπολη για ένα κτίριο με 3 αίθουσες, ανίκανες να χωρέσουν έστω και τους μισούς φοιτητές που παρακολουθούν τα μαθήματα, ενώ η καθαριότητα είναι ανύπαρκτη και οι τουαλέτες είναι δυο για όλη τη σχολή (η μια δε λειτουργεί καν). Καθηγητές μας ενημέρωσαν ότι είναι πολύ πιθανό το τμήμα να συγχωνευτεί μέσα στο 2015 ή να ιδιωτικοποιηθούν τομείς του. Παράλληλα η εταιρία security έχει κάνει από νωρίς την εμφάνισή της με μοναδική της ενέργεια τις αποτυχημένες προσπάθειες να παρεμποδίσει τις αποφάσεις του συλλόγου. Διεκδικούμε να λυθεί άμεσα το ζήτημα του κτιριακού, να φύγουν οι ιδιωτικές εταιρίες από τη σχολή και να αντικατασταθούν με σταθερούς δημόσιους υπαλλήλους του πανεπιστημίου. Να σταματήσει η αυταρχική πολιτική της πρυτανείας, να δοθεί άσυλο στους Σύριους πρόσφυγες και να σταματήσει η ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
\r\n
 
\r\n
Στην κατάληψη υπάρχει συνέχεια κόσμος ενώ αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε σε συνελεύσεις άλλων συλλόγων για να γνωστοποιήσουμε τόσο το πρόβλημα όσο και τον αγώνα μας και να καλέσουμε σε συνέχιση του φοιτητικού κινήματος. Οι αποφάσεις μας πάρθηκαν ομόφωνα στη συνέλευση, πάνω στο πλαίσιο του σχήματός μας ΑΝΤ.Ε.Π.- ΕΑΑΚ. Λίγο πριν είχε πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη εκδήλωση στα χρονικά της σχολής, με συμμετοχή 75 ατόμων (ένα έτος στη σχολή μας έχει μόλις 100 φοιτητές). Όταν το κύμα του φοιτητικού κινήματος καταφέρνει να παρασύρει και τα πιο μικρά και απομονωμένα κομμάτια με το μέρος του, είναι δύσκολο κάτι τέτοιο να γυρίσει πίσω. Μετά απο αυτές τις εμπειρίες οι φοιτητές του Τουρκικών δε θα είναι ίδιοι”.
\r\n
 
\r\n
“Για δεύτερη βδομάδα ο φοιτητικός σύλλογος της Παντείου προχωρά σε αγωνιστική απόφαση μέσα από τη συνέλευση που έγινε την 1η Δεκέμβρη όπου συμμετείχαν πάνω από 350 άτομα. Την περασμένη Τρίτη αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε διήμερη κατάληψη και να συμμετέχουμε στο φοιτητικό συλλαλητήριο στις 26/11 αλλά και στη Γενική απεργία μια μέρα μετά. Τώρα συνεχίζουμε με κατάληψη την Τετάρτη την ώρα του φοιτητικού συλλαλητήριου που καλείται στα Προπύλαια. Θα συμμετέχουμε επίσης στη διαδήλωση στις 6 Δεκέμβρη, ενώ από τη συνέλευση πέρασε και το ψήφισμα της ΚΕΕΡΦΑ για συμμετοχή των φοιτητών στη διαδήλωση την πρώτη μέρα της δίκης των φασιστών της Χρυσής Αυγής”, μας είπε ο Μάνος Αναγνώστου από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας.
\r\n
 
\r\n
“Στο πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου, την Τετάρτη 26/11 πραγματοποιήθηκε μια από τις μαζικότερες συνελεύσεις που έχουμε ζήσει από το 2011”, δηλώνει η Μαριλού Νταούλη από την Κοινωνιολογία. “Συμμετείχαν 1.500 φοιτητές μαζί με μεταπτυχιακούς και αποφασίσαμε συνέχιση του αγώνα με κατάληψη έως τις 3/12 με νέα γενική συνέλευση τότε. Το συντονιστικό κατάληψης, το οποίο απαρτίζεται από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις (ΕΑΑΚ-αυτόνομα σχήματα- ΑΡΕΝ-ανένταχτοι) έδωσε σκληρή μάχη απέναντι στο μπλοκ αντικατάληψης που δημιουργήθηκε από τις παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ για να καταφέρει στο τέλος να πετύχει την συνέχεια της κατάληψης.
\r\n

Κλιμάκωση

\r\n
Αισίως διανύουμε την 3η εβδομάδα κατάληψης σε όλες τις σχολές με προοπτική για κλιμάκωση του αγώνα που εκφράστηκε και στις 27/11 στην Πανεργατική Απεργία. Στο πλευρό των εργαζομένων διαδήλωσαν φοιτητές με πανό του Συντονιστικού Κατάληψης ενώ πανό είχαν και οι φοιτητές του ΤΕΙ Ρεθύμνου το οποίο τελεί και αυτό υπό κατάληψη από τις 25/11 έως τις 2/12.
\r\n
 
\r\n
Στο πλαίσιο των αιτημάτων μας είναι αυτό για δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορά. Την Δευτέρα 1/12 πραγματοποιήθηκε συνάντηση φοιτητών με τον δήμαρχο για την παραχώρηση χώρου για εστίες και τοποθετήθηκε δημόσια ότι θα το θέσει επίσημα ως θέμα συζήτησης στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Παράλληλα προχωράμε σε συντονισμό με τους φοιτητές του Ηρακλείου καθώς έχουν αρχίσει οι απειλές από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης για χάσιμο της εξεταστικής και του εξαμήνου, προσπαθώντας να σταματήσουν το κίνημα των καταλήψεων. Ούτε βήμα πίσω από αυτά που μας ανήκουν!”
\r\n

Μαζί με τους εργάτες, ενάντια στον προϋπολογισμό

\r\n
\r\n
\r\n
\r\n
Την Κυριακή γίνεται η ψήφιση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή. Ένας προϋπολογισμός- σφαγείο σε μισθούς και συντάξεις, στο δικαίωμα του συνδικαλισμού, στην ίδια την Υγεία και την Παιδεία.
\r\n
 
\r\n
Για το 2015 ετοιμάζουν μείωση ύψους 6% για τη χρηματοδότηση της Παιδείας. Αυτό θα επηρεάσει τους μισθούς των εκπαιδευτικών, αλλά και θα φέρει μείωση στα λειτουργικά έξοδα. Την ίδια στιγμή κλείνει αυτή τη βδομάδα το εργαστήριο της ανατομίας στην Ιατρική Αθήνας καθώς λήγει και δεν ανανεώνεται η σύμβαση του μοναδικού τεχνίτη- ταριχευτή. Ταυτόχρονα, με ανακοίνωσή του, το εργαστηριακό τμήμα του Χημικού Αθήνας δηλώνει πως αδυνατεί να λειτουργήσει, καθώς η χρηματοδότησή του έχει σταματήσει από το 2013. Μελλοντικοί γιατροί χωρίς ανατομία και χημικοί χωρίς εργαστηριακή εμπειρία είναι αυτά που οργανώνουν όσοι υποστηρίζουν πως για την κατάσταση της Παιδείας φταίνε οι καταλήψεις.
\r\n
 
\r\n
Η πάλη για να μπλοκάρουμε τον προϋπολογισμό σφαγείο μαζί με τα συνδικάτα είναι το επόμενο βήμα. Γι’ αυτό η συνέχεια των καταλήψεων και η συμμετοχή των φοιτητών στη διαδήλωση έξω από τη Βουλή στις 7 Δεκέμβρη, στις 5μμ, είναι αναγκαία. Καθώς και η κλιμάκωση του κοινού αγώνα που διεκδικεί λεφτά για την Παιδεία και τις ανάγκες μας και όχι για τις τράπεζες και το ΝΑΤΟ.Χρειάζεται αυτό να γίνει κέντρο για όλη την αριστερά μέσα κι έξω από τις σχολές. Η πάλη για τη διαγραφή του χρέους, τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την επιστροφή των απολυμένων στις δουλειές τους, είναι αυτή που μπορεί να σώσει την Παιδεία και να ανοίξει το δρόμο για τη συνολικότερη ανατροπή. 
\r\n