Εργατικό κίνημα
Απεργία 20 Μάη: Λεφτά και προσλήψεις για τα Νοσοκομεία

Κλιμακώνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της 24ωρης πανυγειονομικής απεργίας την Τετάρτη 20 Μάη και του πανελλαδικού συλλαλητηρίου στις 12.30 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας, που αποφάσισε η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ. Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί την ίδια μέρα, αμέσως μετά τη συγκέντρωση, συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, για να αποφασίσει τη συνέχεια των κινητοποιήσεων. Απεργιακά πούλμαν θα ξεκινήσουν από τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πάτρα, τη Χαλκίδα, ενώ αντιπροσωπείες από τα νοσοκομεία όλης της Ελλάδας θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στο υπουργείο Υγείας.  
 
Σε πολλά νοσοκομεία, πρωτοβάθμια σωματεία και εργαζόμενοι κινούνται για την επιτυχία της απεργίας και της συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, με γενικές συνελεύσεις, εξορμήσεις, περιφρουρήσεις την ημέρα της απεργίας. Ρόλο οργανωτή της απεργίας έπαιξε η αφίσα του Συντονιστικού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και εργαζομένων, που κυκλοφόρησε αμέσως μετά την Πρωτομαγιά. Τον ίδιο ρόλο έπαιξε και το νέο Νυστέρι που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα στα νοσοκομεία με πρωτοσέλιδο «Όχι στους εκβιασμούς – όχι σε νέα και παλιά μνημόνια - 20 Μάη απεργία - Λεφτά Προσλήψεις». Το πρωτοσέλιδο άρθρο θυμίζει, πως οι μάχες που ξέσπασαν από τα κάτω σε πολλά νοσοκομεία από τις αρχές Μάρτη, ανάγκασαν την ΠΟΕΔΗΝ να αποφασίσει την απεργία στις 20 Μάη, η οποία θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη απάντηση του εργατικού κινήματος στους εκβιασμούς της ΕΕ και του ΔΝΤ και στις συμφωνίες της κυβέρνησης για νέα πακέτα λιτότητας, περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων.     
 
«Πούλμαν για τη συμμετοχή στη συγκέντρωση της Αθήνας ναυλώνουν τα σωματεία των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, ενώ απεργιακή συγκέντρωση υγειονομικών και εργαζόμενων στο δημόσιο, που δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Αθήνα θα γίνει την Τετάρτη 20 Μάη στις 12 το μεσημέρι στη ΔΥΠΕ», μας μεταφέρει ο Γιάννης Κούτρας επικουρικός γιατρός στο ΠΕΔΥ Τούμπας. «Συνελεύσεις για την απεργία  έγιναν αυτή την εβδομάδα στο Θεαγένειο και στο Ιπποκράτειο. Την περασμένη Πέμπτη συνέλευση έκαναν οι γιατροί στο Ιπποκράτειου και αποφάσισαν να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας για την πληρωμή των εφημεριών του 2015 και να συντονιστούν με τους γιατρούς του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. 
 
Eκβιασμοί
 
Μπορεί το υπουργείο Υγείας να ανακοίνωσε την εκταμίευση κονδυλίου για την πληρωμή μέρους των εφημεριών μέχρι τις 27/5, όμως η ΔΥΠΕ ζητά από τους γιατρούς να δηλώσουν λιγότερες εφημερίες, εκβιάζοντάς τους ότι έτσι θα πληρωθούν πιο γρήγορα. 
 
Με εκβιασμούς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και τους επικουρικούς γιατρούς. Με πρόσχημα την κάλυψη των κενών στις παραμεθόριες περιοχές, οι γιατροί δε δηλώνουν πλέον νοσοκομείο αλλά η τοποθέτησή τους τίθεται στην ευχέρεια της ΔΥΠΕ. Για παράδειγμα η δικιά μας ΔΥΠΕ καλύπτει μία γεωγραφική περιοχή από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Φλώρινα. Αν κάποιος αρνηθεί να πάει στην παραμεθόριο τιμωρείται αφού χάνει τη σειρά του. Ουσιαστικά δηλαδή αντιμετωπίζουν τους γιατρούς σαν φαντάρους και μάλιστα χωρίς να αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους. Γι’ αυτό στην απεργία της 20ης Μάη θα συμμετέχουμε και οι επικουρικοί γιατροί διεκδικώντας μόνιμες προσλήψεις για τα δημόσια νοσοκομεία».  
 
“Υπάρχει δυσφορία στους εργαζόμενους για το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις υποσχέσεις της για τη δημόσια υγεία”, μας είπε ο Μιχάλης Ψάρρης, μέλος του ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων νοσοκομείου Ρίου. “Τα νοσοκομεία συνεχίζουν να υποφέρουν από την υποστελέχωση και τις περικοπές. Το θέμα είναι να υπάρχει κινητοποίηση και συμμετοχή στην απεργία στις 20 Μάη και να υπάρχει και συνέχεια. Το ΔΣ του σωματείου μας δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί αλλά αυτό δεν πρέπει να λειτουργήσει σαν εμπόδιο στην αφύπνιση των συναδέλφων. Γι’ αυτό πήραμε την πρωτοβουλία και κυκλοφορήσαμε κάλεσμα με ονόματα κάποιων μελών του ΔΣ και με τη βοήθεια των συντρόφων της Εργατικής Αλληλεγγύης, κάναμε γύρα στο νοσοκομείο και ενημερώσαμε και τις τέσσερις βάρδιες για την απεργία και το συλλαλητηριο στην Αθήνα”. 
 
«Την Παρασκευή 15 Μάη κάναμε περιοδεία στο νοσοκομείο Α. Συγγρός με την Εργατική Αλληλεγγύη και το Νυστέρι για να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους για την απεργία και τη γενική συνέλευση που γινόταν την ίδια μέρα», μας είπε ο Νίκος Βούλτσος. «Στη συνέλευση οι εργαζόμενοι που πήραν το λόγο συμφωνούσαν ότι χρειάζεται απεργιακή απάντηση στην υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων. Χαιρετήσαμε τη συνέλευση και τονίσαμε ότι αυτό που χρειάζεται δεν είναι μόνο να διαπιστώνουμε τις ελλείψεις και τις επιπτώσεις των περικοπών αλλά να οργανώσουμε την απάντηση του εργατικού κινήματος, μετατρέποντας την 20 Μάη σε αφετηρία για την κλιμάκωση του αγώνα. Προτείναμε   τη δημιουργία επιτροπής αγώνα και την οργάνωση απεργιακής φρουράς την ημέρα της απεργίας. Η συνέλευση κατέληξε σε ένα κοινό ραντεβού την Τετάρτη 20 Μάη στην πύλη του νοσοκομείου για οργανωμένο κατέβασμα στην απεργιακή συγκέντρωση με πανό». 
 
«Τα σωματεία των δύο Παιδιατρικών νοσοκομείων Αγία Σοφία και Αγλαϊα Κυριακού βάζουμε πούλμαν για να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στο απεργιακό συλλαλητήριο στο υπουργείο Υγείας», μας είπε η Μαρία Αλιφιέρη, γραμματέας του σωματείου στο Αγλ. Κυριακού. «Παραμονές της απεργίας κάναμε σα σωματείο εξόρμηση σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου. Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι οι συνάδελφοι καταλαβαίνουν πάρα πολύ καλά την αναγκαιότητα της απεργίας και της κλιμάκωσής της. Τα ταμεία του νοσοκομείου είναι άδεια και δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για απλά υλικά όπως σύριγγες και γάζες, με αποτέλεσμα να τα πληρώνουν οι γονείς από την τσέπη τους. Στο ερώτημα του τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να δοθούν λεφτά για τα δημόσια νοσοκομεία, τους φέρνουμε το παράδειγμα των γιατρών που ανάγκασαν την κυβέρνηση να βρει κονδύλι να τους πληρώσει τις εφημερίες τους. 
 
Μας έκανε εντύπωση ότι είχαμε ιδιαίτερη υποστήριξη από τους συνοδούς και τους επισκέπτες του νοσοκομείου, που μας έδιναν συγχαρητήρια και μας έλεγαν ‘συνεχίστε’. Για αυτό και το πρωί της απεργίας πριν τη συγκέντρωση θα είμαστε στο νοσοκομείο για να τους ενημερώνουμε. Τις επόμενες ημέρες έχουμε προγραμματίσει νέα γενική συνέλευση για να αποφασίσουμε τα επόμενα αγωνιστικά μας βήματα. Το ίδιο απαιτούμε και από την ΠΟΕΔΗΝ που έχει προγραμματίσει Γενικό Συμβούλιο μετά το απεργιακό συλλαλητήριο της Τετάρτης 20/5».
 

ΨΝΑ

Το τραγικό περιστατικό του θανάτου ασθενή στο ΨΝΑ που προκλήθηκε από ξυλοδαρμό άλλου νοσηλευόμενου του ιδίου θαλάμου, έρχεται να υπενθυμίσει με τον πιο τραγικό τρόπο την τραγική κατάσταση που έχουν οδηγήσει οι περικοπές τα δημόσια νοσοκομεία και ιδιαίτερα τα ψυχιατρικά.
 
 Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωση για το περιστατικό «τα τελευταία επτά έτη δεν προσλήφθηκε ούτε ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας, αν και οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης είναι αθρόες. Τμήματα οξέων 30 - 40 διεγερτικών ασθενών, που εισέρχονται με τη συνοδεία 3 και 4 αστυνομικών, νοσηλεύονται σε κάθε βάρδια από μια νοσηλεύτρια.
 
Πώς λοιπόν να μην αυξάνεται η επιθετικότητα των διεγερτικών ασθενών; Περιστατικά ξυλοδαρμών ασθενών προς ασθενή ή προς νοσηλευτές είναι καθημερινά φαινόμενα. Πολλοί νοσηλευτές ξυλοκοπήθηκαν άγρια από νοσηλευόμενους. Με την κατάλληλη στελέχωση, τα περισσότερα από αυτά τα συμβάντα θα είχαν αποφευχθεί».