Γράμματα και σχόλια
Ο Πανούσης ως συνέχεια Δένδια και Χρυσοχοΐδη

Το ισλαμοφοβικό τρίο στην εκδήλωση της Διαμαντοπούλου

Δεν έχει τέλος η κατρακύλα του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ. Πανούση και μαζί του, της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Τσίπρα προσωπικά που τον ανέχεται στη θέση του. Μετά τα λεγόμενα του Πανούση για το άσυλο, την αποδοχή του νόμου της ζούγκλας και της θανατικής καταδίκης μέσα στις φυλακές, αυτή τη φορά νομιμοποίησε με την παρουσία του την χυδαία ρατσιστική, ισλαμοφοβική και τρομολαγνική εκδήλωση με θέμα «Η απειλή του φανατικού Ισλάμ και η εσωτερική ασφάλεια», που διοργάνωσε το «ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» της Άννας Διαμαντοπούλου.
 
Με αφορμή την εκδήλωση-συζήτηση στο ίδιο πάνελ βρέθηκαν εκτός από τον Πανούση και δύο εκ των προκατόχων του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Νίκος Δένδιας. Στην ίδια εκδήλωση -που προφανώς παρούσα ήταν η “Αννούλα του φονιά” (για να θυμίσουμε το πετυχημένο φοιτητικό σύνθημα των καταλήψεων του 2011)- παραβρέθηκε και ο “μαζί τα φάγαμε” Πάγκαλος για να συμπληρώσει το παζλ του πιο ακραίου μνημονιακού κατεστημένου.
 
Και αν στο επίπεδο των συμβολισμών η συνέχεια του κράτους και η συνύπαρξη νυν και πρώην υπουργών αποτελεί πρόκληση, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα στα όσα ακούστηκαν στη εκδήλωση. Κάποιος θα πει πως είναι αναμενόμενο ο ακροδεξιός Δένδιας να χαρακτηρίσει τις μεταναστευτικές ροές "ως το όχημα εισόδου της τρομοκρατίας στην Ευρώπη" και να προτείνει για άλλη μια φορά να τους πνίγουμε. Και πως δεν είναι έκπληξη ο “δεν πρόλαβα να διαβάσω το μνημόνιο” Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στην Ελλάδα, να πει πως “αντιμετωπίζει πρόβλημα ασφάλειας καθώς καθημερινά, χιλιάδες άνθρωποι περνάνε από τα σύνορα μας”, ή η Διαμαντοπούλου να τονίσει πως η "ανάσα του φόβου έχει φτάσει στην Ευρώπη". Αυτό όμως που είναι αδιανόητο είναι ο υπουργός της κυβέρνησης, που θέλει να λέει πως έχει αριστερό πρόσημο, να ευλογάει τα γένια των μνημονιακών και να αναγνωρίζει ότι είχαν δίκιο όταν έλεγαν πως τίθεται θέμα ασφάλειας της χώρας από τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες που ψάχνουν κάθε μέσο για να διαφύγουν μαζί με τις οικογένειές τους από την κόλαση των πολέμων και των καταστροφών.
 
Η στάση της Αστυνομίας μετά τις εκλογές αποτελεί την πιο χαρακτηριστική απόδειξη της «συνέχειας του κράτους» στον τομέα της καταστολής με την απαγόρευση της πανελλαδικής συγκέντρωσης ενάντια στο φράχτη στην Ορεστιάδα, με τις επιθέσεις στους κατοίκους στις Σκουριές ή την καταπάτηση του ασύλου, όπως έγραφε ο Μπάμπης Κουρουνδής στην προηγούμενη Εργατική Αλληλεγγύη. Kαι ο υπουργός ο ίδιος δεν έχει καμιά διάθεση να τον διαψεύσει ούτε στο επίπεδο των συμβολισμών, ούτε στο επίπεδο της πολιτικής πρακτικής.
 
Ισλαμοφοβική προπαγάνδα
 
Αναπαράγοντας όλη την ισλαμοφοβική προπαγάνδα της ακροδεξιάς για πρόσφυγες και μετανάστες τζιχαντιστές, ο Πανούσης νομιμοποιεί και σε ιδεολογικό επίπεδο την συνέχεια της πολιτικής της σκούπας και των στρατοπέδων συγκέντρωσης που επέβαλαν οι προηγούμενοί του. Είναι πια φανερό ότι η “συνέχεια του κράτους” δεν αφορά μόνο την αποδοχή των μνημονιακών δεσμεύσεων από τη νέα κυβέρνηση, αλλά και την διατήρηση του ίδιου αυταρχικού πλαισίου.
 
Ο Α. Τσίπρας πρέπει να ζητήσει άμεσα την παραίτηση του Πανούση για αυτά τα συνεχή αδιανόητα πολιτικά ατοπήματα που τελικά οδηγούν στην νομιμοποίηση της καταστολής, της ρατσιστικής και ισλαμοφοβικής ρητορικής, “αλλιώς καθιστά όλη την κυβέρνηση συνυπεύθυνη”, όπως τόνιζε σε ανακοίνωσή της την προηγούμενη εβδομάδα η “Εναλλακτική Πρωτοβουλία δικηγόρων Θεσσαλονίκης.