Διεθνή
Τουρκία: Κάτω τα χέρια από το “Camp Armen”

Η αντίσταση ενάντια στην επαπειλούμενη καταστροφή του αρμένικου ορφανοτροφείου (Camp Armen) στην Ιστανμπούλ διανύει την δεύτερή της βδομάδα. Το ορφανοτροφείο αποτέλεσε στο παρελθόν το σπίτι για 1500 ορφανά παιδιά Αρμενίων, ανάμεσα σε αυτά και ο Χραντ Ντινκ, ο εκδότης της εφημερίδας που δολοφονήθηκε το 2007 από τους φασίστες.   
 
Το ορφανοτροφείο χτίστηκε από ορφανά που επέζησαν την σφαγή των Αρμενίων το 1915 και η ιστορία του συμπυκνώνει την μεταχείριση που είχαν οι μη μουσουλμανικές μειονότητες από το τουρκικό κράτος. 
 
Η τουρκική άρχουσα τάξη συγκροτήθηκε πάνω στον πλούτο, την ιδιοκτησία και την γη που πήρε από το δολοφονημένο αρμένικο λαό. Η ιδιοκτησία των φιλανθρωπικών οργανώσεων κατασχέθηκε από τις κυβερνήσεις αποστερώντας τους το απαραίτητο εισόδημα για την συντήρηση των εκκλησιών, των συναγωγών, τα γηροκομεία, τα ορφανοτροφεία κ.α. 
 
Παρά το γεγονός ότι το Camp Armen αγοράστηκε πίσω από την αρμενική κοινότητα (από τον ιδιώτη στον οποίο το είχε παραδώσει το κράτος μετά την κατάσχεσή του) το κράτος το επανακατάσχεσε το 1987, το παρέδωσε ξανά στον προηγούμενο ιδιοκτήτη και το ορφανοτροφείο εκκενώθηκε. Από τότε άλλαξε πολλά χέρια, αλλά παρέμεινε άδειο.
 
Πριν από δύο βδομάδες, έστειλαν μπουλντόζες να γκρεμίσουν το Camp Armen προκειμένου να χτιστεί στην θέση του ένα ξενοδοχείο. Κόσμος έτρεξε να σταματήσει τις εργασίες, οι οικοδόμοι συμφώνησαν να σταματήσουν την κατεδάφιση και ξεκίνησε περιφρούρηση του χώρου που υποστηρίζεται από σοσιαλιστές, Κούρδους και εργαζόμενους στην περιοχή.
 
Χιλιάδες έχουν υπογράψει ενάντια στην κατεδάφιση και εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής έρχονται κάθε μέρα να βοηθήσουν όσους το περιφρουρούν. Αυτή η υποστήριξη έχει δυναμώσει την καμπάνια, για τα εκατό χρόνια από την σφαγή των Αρμενίων, που ζητάει από το κράτος να την αναγνωρίσει, να ζητήσει συγνώμη και να καταβάλει αποζημιώσεις στα θύματα. 
 
Το κράτος έχει χτυπήσει ανελέητα και εκφοβίσει την αρμένικη κοινότητα, πρόσφατα με την δολοφονία του Ντινκ και την πολιτική διακρίσεων. Ο αγώνας για το Camp Armen έχει ιστορική σημασία. Για πρώτη φορά σε 100 χρόνια, Αρμένιοι στην Τουρκία παλεύουν ενεργά ενάντια στην κρατική πολιτική της κατάσχεσης και της ληστείας. Ο τοίχος του φόβου καταρρέει. 
Μελτέμ Οράλ