Αντιρατσιστικό κίνημα
Διαδήλωση στη Νέα Ιωνία

Επιτυχημένη με τη συμμετοχή εκατοντάδων διαδηλωτών, ντόπιων και μεταναστών, ήταν η αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ιωνία την περασμένη Παρασκευή 15 Μάη. Αφορμή για τη διαδήλωση ήταν το μπαράζ ρατσιστικών επιθέσεων σε βάρος μεταναστών που έχουν γίνει στη γειτονιά το τελευταίο διάστημα, με πιο πρόσφατη αυτή το πρωί της ίδιας μέρας, όταν φασιστοειδή τραυμάτισαν με αιχμηρό αντικείμενο μετανάστη εργάτη, την ώρα που πήγαινε στη δουλειά του.
 
Επίθεση
 
Είχαν προηγηθεί επίθεση σε εργάτη από το Πακιστάν στην οδό Σαπουντζάκη, επίθεση από ομάδα δέκα φασιστών ξημερώματα, με νεράτζια και πέτρες, σε σπίτι μεταναστών στην οδό Ρίμινι καθώς και επίθεση από ομάδα τεσσάρων φασιστών που ξυλοκόπησε και τραυμάτισε δυο μετανάστες από το Πακιστάν την ώρα που πήγαιναν στη δουλειά τους στη γωνία των οδών Σουλίου και Αντρέα Κάλβου.
 
Η πορεία, που ξεκίνησε από την πλατεία Σημηριώτη, πέρασε από τα σημεία των επιθέσεων. Στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν οι μετανάστες που χτυπήθηκαν, στέλνοντας το μήνυμα ότι η φασιστική τρομοκρατία δεν περνάει. Στη διαδήλωση συμμετείχαν με τα πανό τους η Πακιστανική Κοινότητα, η ΚΕΕΡΦΑ Ν.Ιωνίας, η Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση Ν.Ιωνίας "Εκτός Σχεδίου", η δημοτική κίνηση "Ρήξη κι Ανατροπή στο Ηράκλειο", η Λαϊκή Αντίσταση και η Εργατική Λέσχη Ν.Ιωνίας. “Stop στις ρατσιστικές επιθέσεις”, “Έξω οι φασίστες από τη Ν. Ιωνία”, “Ούτε στην Ιωνία, ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά” ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν. Οι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας επικροτούσαν τους διαδηλωτές στο πέρασμά τους και επιδοκίμαζαν το αντιφασιστικό τους μήνυμα.
 
“Η αλήθεια είναι ότι η επανεμφάνιση ρατσιστικών επιθέσεων δεν αποτελεί έκπληξη. Ο φασισμός ήταν και είναι όπλο του συστήματος ενάντια σε οποιαδήποτε σπίθα αντίστασης στην επίθεση που βιώνουμε καθημερινά από κυβέρνηση ΕΕ ΔΝΤ”, έγραφε η κοινή ανακοίνωση των φορέων και των συλλογικοτήτων με την οποία καλούσαν στη διαδήλωση τις προηγούμενες μέρες. “Καθήκον μας είναι να δράσουμε ώστε οι επιθέσεις αυτές να είναι και οι τελευταίες. Να δράσουμε κόντρα τόσο σε κάθε ναζιστική επίθεση όσο και σε κάθε πολιτική επιλογή και πρακτική που καλλιεργεί το φασισμό, το ρατσισμό και την εκμετάλλευση. Να δράσουμε με άμεσο στόχο την απομόνωση των Χρυσαυγιτών και όλων των επίδοξων συνεχιστών τους και τον τερματισμό οποιασδήποτε κίνησης για την οργάνωση τους. Δεν μας τρομάζει η βία τους, θα μας βρουν μπροστά τους. Με συλλογική οργάνωση, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα θα την τσακίσουμε”.