Εργατικό κίνημα
Λιμάνια: Εκστρατεία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση του λιμανιού ξεκίνησε μετά την επίσημη έναρξη του διαγωνισμού πώλησης του ΟΛΠ που αποφάσισε το ΤΑΙΠΕΔ την περασμένη εβδομάδα και η οποία επικυρώθηκε και από το υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης. Η καταληκτική ημερομηνία της πώλησης ορίστηκε για τον Σεπτέμβριο, όπου και θα λήξει ο διαγωνισμός. Οπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, θα γίνει η πώληση του 51% των μετοχών του ΟΛΠ αντί για το 67,7% της αρχικής προκήρυξης. Η διάθεση του υπόλοιπου 16% θα γίνει σε τέσσερεις διαδοχικές ημερομηνίες σε βάθος πενταετίας, «ανάλογα με την πρόοδο στην υλοποίηση των επενδύσεων τις οποίες θα δεσμευτεί να κάνει ο επενδυτής».
 
Μετά από αυτές τις ανακοινώσεις  η ΟΜΥΛΕ αποφάσισε να συγκαλέσει την Τρίτη 26/5 στις 11πμ, στον Πειραιά, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ, ευρεία σύσκεψη με την Περιφέρεια, τους επιλιμένιους Δήμους, τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και τους φορείς του Πειραιά προκειμένου να προχωρήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. 
Το ξεπούλημα του λιμανιού είναι μία απόφαση σκάνδαλο. Πρωτον γιατί η απόφαση αυτή αναδεικνύει το πόσο αναξιόπιστες είναι οι περίφημες προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του δημόσιου λιμανιού, που στη συνέχεια έγιναν κόκκινες γραμμές και μετά εξανεμίστηκαν. Και δεύτερον γιατί ενώ η κυβέρνηση τάσσονταν αρχικά υπέρ της κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ, τώρα το διατηρεί στην θέση του με τον ίδιο ρόλο και τις ίδιες αρμοδιότητες. Αντί η κυβέρνηση να διεκδικήσει τα σχεδόν 30 εκατομμύρια ευρώ από την Cosco που κέρδισε η πολυεθνική από φοροαπαλλαγές τα προηγούμενα χρόνια, της χαρίζει και το 51% του ΟΛΠ. 
 
Πρόκληση
 
Αυτή η εξέλιξη είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους στο λιμάνι που εδώ και μια δεκαετία δίνουν μάχη απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις, για να μην πουληθεί ο ΟΛΠ, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους, τους φορείς και τους κατοίκους του Πειραιά που τάχθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων κόντρα στην ιδιωτικοποίηση και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων που έφερε η COSCO μέσα στο Λιμάνι. 
 
Οπως ανακοίνωσε η ΟΜΥΛΕ και η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ , “η πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης, πέραν της πολιτικής αναξιοπιστίας, θέτει μια σειρά κρίσιμα πολιτικά και νομικά ζητήματα, τα οποία συνιστούν νέο πολιτικό και νομικό πραξικόπημα”. Συγκεκριμένα όπως καταγγέλει η Ομοσπονδία και η Ένωση: “ενώ τυπικά εξελίσσεται ένας διεθνής διαγωνισμός, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης με τις δηλώσεις τους προκαταλαμβάνουν την εξέλιξη του διαγωνισμού και κατευθύνουν την παράδοση του ΟΛΠ στην COSCO. Μετατρέπουν τους όρους του αρχικού διαγωνισμού εν κρυπτώ, με μεταμεσονύκτια e-mail και μυστικές διαπραγματεύσεις... Περιφρονούν τους παραγωγικούς, αυτοδιοικητικούς και κοινωνικούς φορείς, αλλά και τους εργαζόμενους, αφού θεωρούν ότι δεν απαιτείται κανένας διάλογος μαζί τους, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά τους για συνάντηση και διάλογο και παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας περί μη αιφνιδιασμού για τις όποιες κυβερνητικές αποφάσεις”. 
 
Ταυτόχρονα με τις καταληκτικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ, κλιμακώνεται η καμπάνια ενάντια στο ξεπούλημα του Λιμανιού που έχει ήδη ξεκινήσει από την πλευρά του Συντονισμού Ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες που κυκλοφορεί από αυτή την εβδομάδα, αφίσα, προκήρυξη και αυτοκόλλητο. “Η επιτυχία της εργατικής Πρωτομαγιάς στον Πειραιά αλλά και της 24ωρης απεργίας στα λιμάνια στις 7 Μάη, απέδειξε ότι οι εργαζόμενοι του Πειραιά είναι αποφασισμένοι να υπερασπίσουν το λιμάνι και θα είναι στο πλευρό των λιμενεργατών στους αγώνες που ξεκινάνε”, αναφέρει ανακοίνωση του Συντονισμού.   
 
“Οι δανειστές εκβιάζουν για να «προσφέρουν» χρηματοδότηση και η κυβέρνηση συμβιβάζεται. Τα παλιά μνημόνια συνεχίζουν να εφαρμόζονται καθημερινά και όλες οι υπαναχωρήσεις στο όνομα της «ρευστότητας» οδηγούν σε νέο μνημόνιο. Οι ιδιωτικοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη, σε ΟΛΠ, ΟΣΕ, αεροδρόμια θα ολοκληρωθούν και θα γίνουν και άλλες. Οι περικοπές που διέλυσαν σχολεία και νοσοκομεία συνεχίζονται. Οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μεταφέρονται για το μέλλον. Το ασφαλιστικό ξαναμπαίνει στο στόχαστρο των περικοπών. Τα εργασιακά και η απελευθέρωση των απολύσεων μπαίνουν ξανά σε συζήτηση.
 
Ντόπια και ευρωπαϊκά αφεντικά, δίνουν μάχη για να μην κερδίσουμε τίποτε από όλα όσα παλεύαμε, για να μην αλλάξει τίποτε. Θα χρειαστεί η σύγκρουση με όλους αυτούς που θέλουν να συνεχίσουμε να πληρώνουμε το χρέος που αυτοί δημιούργησαν, σε βάρος της υλοποίησης των δικών μας αναγκών. Θα χρειαστεί το εργατικό κίνημα παλεύοντας για αυξήσεις, προσλήψεις Παιδεία και Υγεία, να επιβάλει «μονομερείς ενέργειες» όπως τη διαγραφή του χρέους, την κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο, για να δούμε ακόμη και τη στοιχειώδη βελτίωση της ζωής μας. 
 
Η μάχη για να υπερασπίσουμε το λιμάνι είναι κρίσιμη σε αυτην την κατεύθυνση και όλοι μπορούμε να την ενισχύσουμε. Βάζοντας την αφίσα συμπαράστασης στο χώρο δουλειάς, μοίραζοντας αυτήν την προκήρυξη για να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι. Οργανώνοντας σε συνεργασία με το σωματείο σου μια εκδήλωση - συζήτηση στο χώρο δουλειάς, έτσι ώστε να έρθουν να μιλήσουν εργαζόμενοι απο το λιμάνι για τον αγώνα τους. Ζητώντας από το σωματείο ή το σύλλογό σου να βγάλει ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα”.