Διεθνή
Αίγυπτος: Λευτεριά στη Μαχιενούρ

Το δικαστήριο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου έστειλε εκ νέου τη Μαχιενούρ ελ Μάσρι στη φυλακή αφού απέρριψε την έφεσή της. Η Μαχιενούρ είναι ηγετικό μέλος της οργάνωσης των Σοσιαλιστών Επαναστατών και δικηγόρος, βραβευμένη για τους αγώνες της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.  
 
Η έφεση αφορούσε την διετή ποινή που της επιβλήθηκε μετά από διαδήλωση έξω από αστυνομικό τμήμα τον Μάρτιο του 2013. Η εκδίκαση της έφεσης αναβλήθηκε και έτσι η Μαχενιούρ και ο σύντροφος Γιουσέφ Σαβά, επίσης κατηγορούμενος, θα παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι τις 31 Μαΐου. 
 
Η υπόθεση αφορά σε κινητοποίηση δικηγόρων και αλληλέγγυων που είχε γίνει έξω από το αστυνομικό τμήμα του Ραμλ. Σκοπός ήταν η καταγγελία περιστατικού αστυνομικής βίας σε βάρος άλλου δικηγόρου. Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους δύο συντρόφους και σε άλλους οκτώ διαδηλωτές αφορούν σε απόπειρα βίαιης κατάληψης του τμήματος. 
 
Η Μάχιενούρ έχει ήδη εκτίσει τα 2/3 της 6μηνης ποινής για άλλη υπόθεση πέρσι, η οποία αφορούσε παραβίαση του δρακόντιου νόμου της Χούντας ενάντια στις διαδηλώσεις. Η δράση της ξεκινάει από την εποχή του Μουμπάρακ, το 2010 συμμετείχε σε κινητοποίηση έξω από τη δίκη των αστυνομικών-δολοφόνων του πολιτικού μπλόγκερ Χαλέντ Σαΐντ. Τέλος, έχει βραβευτεί με το βραβείο Ludovic Trarieux 2014 για τους αγώνες της υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
 
• Στις 16 Μαϊου, δικαστήριο της Αιγύπτου αποφάσισε την ομαδική καταδίκη σε θάνατο 100 κατηγορούμενων, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τη δίκη «παρωδία». Το κατηγορητήριο αφορούσε την εξέγερση της Ταχρίρ που γκρέμισε τον  Μουμπάρακ το 2011.