Open the borders - Ανοίξτε τα σύνορα!

Open the borders-Ανοίξτε τα σύνορα, ήταν το κεντρικό αίτημα ντόπιων και μεταναστών στην αντιρατσιστική συγκέντρωση και πορεία που έγινε την Παρασκευή 18 Δεκέμβρη στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας του Μετανάστη. Τον παλμό έδωσαν μετανάστες από το Μαρόκο και την Αλγερία, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση και την πορεία κουβαλώντας τα μπογαλάκια τους, αφού είχαν μόλις το ίδιο πρωί διωχθεί από το Τάε Κβο Ντο στο Παλαιό Φάληρο, με εντολές της αστυνομίας και της κυβέρνησης. 

«Ήρθαμε σήμερα εδώ για να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να ανοίξει τα σύνορα για να περάσουμε. Περιμέναμε στην Ειδομένη για πολλές μέρες και αντί να προχωρήσουμε μπροστά μας γυρίσανε πίσω στην Αθήνα. Θέλουμε να προχωρήσουμε να πάμε στη Γερμανία να βρούμε την οικογένειά μας που μας περιμένει. Ξεκίνησα από το Μαρόκο εδώ και ένα μήνα περίπου και τις πιο πολλές μέρες τις πέρασα στην Ελλάδα περιμένοντας στα σύνορα. Ευχαριστούμε πολύ τους Έλληνες για τη βοήθειά τους αλλά ζητάμε να ανοίξουν τα σύνορα», μας είπε ο 26χρονος Γιούνς μετανάστης από το Μαρόκο. 

Η συγκέντρωση στην Ομόνοια ξεκίνησε με χαιρετισμούς εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για τις 18 Δεκέμβρη, του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, της ΛΑΕ, ενώ ακούστηκε ηχογραφημένο μήνυμα εκ μέρους των μεταναστών απεργών πείνας που βρίσκονται στην Π. Ράλλη που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες και δικαιώματα. Χαιρετισμό έκανε και η Αργυρή Ερωτοκρίτου εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Παλεύουμε για να σταματήσουμε τη δολοφονική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Για να ανοίξουν τα σύνορα, να πέσει ο φράχτης στον Έβρο. Το εργατικό, το αντιρατσιστικό και το αντιπολεμικό κίνημα έχουμε να παλέψουμε πλάι στις εργατικές μας διεκδικήσεις, ότι θα δοθεί σίτιση, στέγαση, άσυλο στους πρόσφυγες και χαρτιά στους μετανάστες. Είναι μία μεγάλη μάχη και έχουμε να τη συνεχίσουμε. Καλούμε στην πανελλαδική κινητοποίηση στις 23-24 Γενάρη στην Αλεξανδρούπολη και στο Φράχτη του Έβρου. Παλεύουμε να σταματήσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, να σταματήσει κάθε εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης, να διαλύσουμε τον αντιδραστικό άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου. Καμία διευκόλυνση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι».      

Δεκάδες ήταν τα πανό των αντιρατσιστικών κινήσεων, των μεταναστευτικών κοινοτήτων, των συλλόγων και των πολιτικών οργανώσεων που συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην Ομόνοια και στην πορεία που ακολούθησε στα γραφεία της ΕΕ. 

“Γκρεμίστε το φράχτη”

Με τη μαχητική τους παρουσία οι μετανάστες από το Μαρόκο και την Αλγερία κρατώντας πικέτες που καλούσαν στο διήμερο στις 23-24 Γενάρη στην Αλεξανδρούπολη και στο φράχτη του Έβρου διαδήλωναν κάτω από το πανώ της ΚΕΕΡΦΑ που  έγραφε «Ανοίξτε τα σύνορα-γκρεμίστε το φράχτη». Μαζί τα πανώ της Πακιστανικής Κοινότητας, της Ένωσης Μεταναστών Εργατών, του ΣΕΚ, των φοιτητών της ΚΕΕΡΦΑ, της Ομάδας LGBTQ  ΑΝΤΑΡΣΥΑ, των Φοιτητικών Συλλόγων, του Συντονισμού για το προσφυγικό, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ προπορεύονταν τα πανώ της Κατάληψης Νοταρά και ακολουθούσαν τα πανώ του KASAPI, του Λαϊκού Μετώπου Τουρκίας, της Ροσινάντε, της ΛΑΕ και πολλών ακόμα συλλογικοτήτων. 

Συγκέντρωση έγινε την ίδια μέρα και ώρα στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, την οποία προσπάθησε να διαλύσει η αστυνομία. Λίγη ώρα πριν την έναρξη του συλλαλητηρίου στο οποίο συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία, η ΚΕΕΡΦΑ, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ και ο Αντιεξουσιστικός χώρος, διμοιρία των ΜΑΤ επιτέθηκε απρόκλητα σε μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΕΑΑΚ Θεσσαλονίκης ενώ πήγαιναν στην πορεία, με αποτέλεσμα δύο φοιτήτριες και ένας φοιτητής να τραυματιστούν και δύο φοιτητές να συλληφθούν. Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 21/12 το πρωί, ενώ μία σειρά ψηφίσματα σωματείων και συλλόγων διεκδικούν απελευθέρωση των συλληφθέντων και απόσυρση των κατηγοριών. 

«Δεν είναι πρώτη φορά που άντρες των ΜΑΤ συμπεριφέρονται με τρόπο βίαιο, προκλητικό και αλήτικο απέναντι σε αγωνιστές και νεολαίους, προς τους οποίους φροντίζουν να επιδεικνύουν ανέξοδα τη δήθεν μαγκιά τους», ανακοίνωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Η ηγεσία της ΕΛΑΣ και η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχουν τεράστιες ευθύνες. Αφού άφησαν ανέπαφους τους πιο σκοτεινούς μηχανισμούς καταστολής, τώρα κάνουν πλάτες και στην απρόκλητη βία τους. Απαιτούμε όχι μόνο να απελευθερωθούν οι νέοι που συνελήφθησαν, αλλά και να τιμωρηθούν όσοι τους επιτέθηκαν. Σε κάθε περίπτωση αυτό θα γίνει, είτε θέλει είτε δεν θέλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου».

Συγκέντρωση έγινε και στην πλατεία Όλγας στην Πάτρα με τη συμμετοχή της ΚΕΕΡΦΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του αντιεξουσιστικού χώρου και άλλων συλλογικοτήτων.