Αντιρατσιστικό κίνημα
Γαλλία: Διαδηλώνουν στο Παρίσι, οργανώνουν το Καλαί

Παρίσι, Σάββατο 19/12

Τέσσερις-πέντε χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν το Σάββατο 19/12 στο Παρίσι ενάντια στο ρατσισμό και την ισλαμοφοβία, ανάμεσά τους και μερικές εκατοντάδες μετανάστες, παρά τις απαγορεύσεις και την τρομοκρατία που έχει επιβληθεί με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στη διαδήλωση μοιράστηκαν προκηρύξεις που καλούσαν στο Καλαί στις 23 Γενάρη, όπου αναμένεται να καταφθάσουν διαδηλωτές με πούλμαν από την Αγγλία και τη Γαλλία. 
 
Την Τρίτη 15/12 είχε προηγηθεί εκδήλωση ενάντια στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπου παραβρέθηκε όλη η αριστερά εκτός από το ΓΚΚ με συμμετοχή από πολλές συλλογικότητες αλλά και τη CGT ενώ γίνονται βήματα η προσπάθεια συντονισμού να συνδεθεί και με τη νεολαία από τα προάστια. Ακολουθεί η ανταπόκριση από τον Ντενί Γκοντάρ:
 
«Συνεχίζουν και πεθαίνουν μετανάστες στο Καλαί, ο Γουσέφ 16 χρονών, που τον πάτησε φορτηγάκι στις 3 Δεκέμβρη, ένας Σουδανός 25 χρονών τον μαχαίρωσαν την περασμένη βδομάδα στη «ζούγκλα». Η αστυνομία πάντα παρούσα, ρίχνει καθημερινά δακρυγόνα μέσα στη «ζούγκλα». Στο Παρίσι, μετανάστες κοιμούνται στο δρόμο σε άθλιες συνθήκες. Σκληραίνουν οι συνθήκες μέσα στα κέντρα υποδοχής. Και οι κυβερνητικές πολιτικές πλέον αρνούνται κάθε υποδοχή…
 
Την Πέμπτη 10 Δεκέμβρη, οι οργανώσεις μέλη της καμπάνιας «Frontexit» δημοσίευσαν ανακοίνωση όπου κατάγγελλαν την ενίσχυση της Frontex «που συμβάλλει στην παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων των μεταναστών». Η Γερμανία και η Γαλλία προτείνουν νέα ενίσχυση της Frontex διευκολύνοντας επεμβάσεις σε σύνορα που θεωρούν όχι σίγουρα, όπως της Ελλάδας. Το σχέδιο αυτό αναμένεται να εγκριθεί στη νέα συνάντηση αρχηγών κρατών στις 17 και 18 Δεκέμβρη. Απίστευτος κυνισμός όταν ξέρουμε ότι η 18 Δεκέμβρη είναι η Διεθνής Ημέρα των Μεταναστών. 
 
120 με 150 μετανάστες, άστεγοι ή σε κέντρα υποδοχής, συναντήθηκαν στο Παρίσι στις 13 Δεκέμβρη σε μια προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα τους. Ο συντονισμός ανάμεσα στο κίνημα των προσφύγων και τους «sans papiers» (χωρίς χαρτιά) δεν είναι εύκολος λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Είναι όμως πιο αναγκαίος από ποτέ για να ανοίξουμε τη μάχη για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, που είναι όρος για την υποδοχή. 
 
Την ίδια μέρα, αντιπρόσωποι του Διεθνούς Συντονισμού των “sans papiers” και μεταναστών πήγαν στο Καλαί για να βοηθήσουν τους εκεί μετανάστες να οργανώνονται. Μπροστά μας είναι μια διεθνής κινητοποίηση στο Καλαί στις 23 Γενάρη παράλληλα με μια διαδήλωση στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Θέλουν να μας περιφράξουν, θέλουμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα. Ας ανοίξουμε τα σύνορα!»