Εργατικό κίνημα
Oι καθαρίστριες σχολείων ξανά στο πόδι

Προχωρούν οι προετοιμασίες για την 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει το συντονιστικό συμβασιούχων και η ΓΣΕΕ την Πέμπτη 15 Φλεβάρη. Την ίδια ημέρα θα γίνει συγκέντρωση όλων των συμβασιούχων στον Αρειο Πάγο, όπου πρόκειται να συζητηθεί η αναίρεση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά της ομόφωνης απόφασης της ολομέλειας που δικαιώνει δικαστικά τους συμβασιούχους. Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να κυκλοφορήσει αφίσα και προκήρυξη του Συντονιστικού.  

Την Πέμπτη και Παρασκευή 1 και 2 Φλεβάρη οι καθαρίστριες Δημοσίων Σχολείων προχωρούν σε 48ωρη πανελλαδική απεργία. Την πρώτη ημέρα καλούν σε πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 10πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος. 

Οι καθαρίστριες διαμαρτύρονται για τον εμπαιγμό της υπουργού Παιδείας, που αιφνιδιαστικά προχώρησε σε «διόρθωση» προηγούμενης υπουργικής απόφασης με την οποία μεταθέτει την καταβολή της δαπάνης για τη μισθοδοσία των καθαριστριών δημοσίων σχολείων Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης στους Δήμους και τις Κοινότητες.

Στις 7 Δεκέμβρη του 2006 η Γιαννάκου  ύστερα από δεκαετίες αγώνων προχώρησε στην υπογραφή της μετατροπής των συμβάσεων  2.500 περίπου καθαρίστριών σε αορίστου χρόνου, σαν το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της υπόσχεσης για τη μονιμοποίηση 8.000 περίπου καθαριστριών. Και ενώ το σωματείο περίμενε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση της απόφασης και για τις υπόλοιπες εργαζόμενες, ξαφνικά η νέα απόφαση της υπουργού Παιδείας, που δε συνοδευόταν φυσικά με τα ανάλογα κονδύλια για τη μισθοδοσία των καθαριστριών από τους Δήμους,  ξεσήκωσε αντιδράσεις.  Η Γιαννάκου έτρεξε στη συνέχεια να πει ότι  πρόκειται  για «λάθος» και έριξε τις ευθύνες στο γενικό διευθυντή του υπουργείου Παιδείας, ενώ δήλωσε στα κανάλια και στην ΚΕΔΚΕ  ότι θα διορθωθεί και ότι το κόστος μισθοδοσίας θα αναλάβει το υπουργείο. 

«Εμείς δεν έχουμε στα χέρια μας καμία επίσημη απόφαση και γι’ αυτό λέμε να τους ταρακουνήσουμε με την απεργία μας», μας είπε η Στέλλα Γερασιμάτου πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας. «Ζητάμε να μας εντάξουν αποκλειστικά στο υπουργείο Παιδείας. Επίσης έχουμε και άλλα αιτήματα. Ζητάμε να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία μας, που σε πολλές συναδέλφους είναι δέκα και δεκαπέντε χρόνια, πράγμα που θα έχει επιπτώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις μας».    

Oι καθαρίστριες σχολείων έχουν δείξει με τους αγώνες τους ότι έχουν τη δύναμη να ξεπερνούν τις τρικλοποδιές της Γιαννάκου. Πολύ πριν από τις καταλήψεις των φοιτητών, ήταν εκείνες που με την κατάληψη στο υπουργείο Παιδείας, είχαν αναγκάσει τη Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας να αποφασίσει μέσα σε μία νύχτα ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Τώρα μαζί με τις  φοιτητικές καταλήψεις  και τους πανεπιστημιακούς που συνεχίζουν δυναμικά τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, μπορούν να  αναγκάσουν τη Γιαννάκου και τον Καραμανλή να μαζέψουν όλα μαζί τα «λάθη» τους και να φύγουν.