Εκπαίδευση και Νεολαία
Tο κίνημα του Aρθρου 16: H ΠOΣΔEΠ κλιμακώνει σε απεργία διαρκείας

Με απεργία διαρκείας από τις 5 Φλεβάρη κλιμακώνει η ΠΟΣΔΕΠ τις κινητοποιήσεις της ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και το Νόμο Πλαίσιο που προκλητικά επαναφέρει η κυβένρηση Καραμανλή. Οι πανεπιστημιακοί συντονίζονται ξανά με τους φοιτητές σε έναν αγώνα διαρκείας που, όπως και το καλοκαίρι, έχει τη δύναμη να νικήσει. 

Για αυτή την εβδομάδα η ΠΟΣΔΕΠ αποφάσισε 48ωρη απεργία στις 24 και 25 Γενάρη με συμμετοχή των πανεπιστημιακών στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια την πρώτη μέρα. Συνεχίζει με τριήμερη απεργία στις 31 Γενάρη και 1, 2 Φλεβάρη, ενώ η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ που θα συνδριάσει στις 2 Φλεβάρη θα επικυρώσει την απεργία διαρκείας. 

Το απεργιακό πρόγραμμα αποφασίστηκε στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας το Σάββατο 20 Γενάρη. Ο Λάζαρος Απέκης, πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, ξεκίνησε την εισήγηση λέγοντας πως είναι μια κρίσιμη στιγμή για το κίνημα με την ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στο δημόσιο Πανεπιστήμιο που εντείνεται και με το ενορχηστρωμένο σχέδιο δυσφήμισής του. Τόνισε ότι από τη μεριά των πανεπιστημιακών χρειάζεται εγρήγορση, συντονισμός με φοιτητές και εκπαιδευτικούς, ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. 

Η συνεδρίαση ήταν διευρυμένη με εκπροσώπους των Συλλόγων Διδασκόντων από όλη την Ελλάδα και εκπροσώπους των φοιτητικών καταλήψεων. Ολες οι τοποθετήσεις των πανεπιστημιακών μιλούσαν για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, όπως οι φοιτητές. Ο Ευάγγελος Νικολαϊδης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης τόνισε ότι χρειάζεται καθολική σύγκρουση με τις επιθέσεις της κυβέρνησης και συντονισμός με το φοιτητικό κίνημα, καθώς οι καταλήψεις των φοιτητών αποφασίστηκαν μέσα στην εξεταστική περίοδο. 

Ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αιγαίου περιέγραψε πως από τα 16 τμήματα του πανεπιστημίου, τα 10 είναι ήδη υπό κατάληψη, κάποια μέσα στην εξεταστική περίοδο. “Το 100% της κοινωνίας είναι ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Και στα 5 νησιά που υπάρχουν τμήματα, γίνονται εκδηλώσεις και διαδηλώσεις. Τα μέλη ΔΕΠ βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση γιατί από τη μια έχουμε το φοιτητικό κίνημα και από την άλλη απεργίες της μιας μέρας από εμάς. Από την Τετάρτη υπάρχει νέα κατάσταση με τη συζήτηση για την άρση του ασύλου. Πρέπει η ΠΟΣΔΕΠ να βγει επιθετικά”. 

Ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είπε “Το άρθρο 16 συσπειρώνει τους πάντες, όλοι είναι αντίθετοι στην αναθεώρησή του. Από τις 12 γενικές συνελεύσεις φοιτητών, οι 8 έχουν αποφασίσει 5νθήμερη κατάληψη, ενώ η εξεταστική ξεκινά τη Δευτέρα. Αρα οι καταλήψεις θα είναι μέσα στην εξεταστική. Δύο μάλιστα τμήματα που οι φοιτητές έχουν αποφασίσει κατάληψη, είναι αυτά που έχασαν τη διπλή εξεταστική το Σεπτέμβρη”. 

Ο εκπρόσωπος τους ΔΕΠ Θεσσαλονίκης θύμισε τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή από τους αστυνομικούς, λέγοντας ότι η αστυνομία και οι παρακρατικοί είναι οι πραγματικοί “γνωστοί-άγνωστοι”. Τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει ένα μοντέλο νεοφιλελεύθερης πολιτικής, ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί ποτέ να ελεχθεί και ότι τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα είναι επιχειρήσεις με μαύρη εργασία, φοροδιαφυγή και ανεξέλεγκτες προδιαγραφές. 

Η Μαίρη Μαυρή από το Χημικό Αθήνας είπε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για κινητοποιήσεις διαρκείας, ότι πρέπει η ΠΟΣΔΕΠ να ξεκινήσει με 48ωρη απεργία αυτή την εβδομάδα που οι Σύλλογοι ΔΕΠ έχουν γενικές συνελεύσεις και να συνεχίσει με απεργία διαρκείας από την επόμενη βδομάδα. 

Συμπόρευση

Ο Ζαχαρίας Τρυγάζης, εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρότεινε τη συμπόρευση των πανεπιστημιακών και των διοικητικών, τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ένταση των προσπαθειών από όλους ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και ενάντια στην κατάργηση του ασύλου. Ενημέρωσε ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπ. Αθηνών πραγματοποιούν γενική συνέλευση την Πέμπτη 25 Γενάρη και πως έχει καλεστεί να μιλήσει και εκπρόσωπος της ΠΟΣΔΕΠ. 

Ο Γιώργος Βλάχος, φοιτητής Νομικής, είπε πως η σχολή του είναι κλειστή από της 10 Γενάρη, ότι η επίθεση της κυβέρνησης είναι ολομέτωπη για να πειθαρχήσει το φοιτητικό κίνημα και πρότεινε να βγει ανακοίνωση που να καταδικάζει την επίθεση στο άσυλο και να απαιτεί τη διεύρυνσή του. 

Ο Μανώλης Σπαθής από την Πρωτοβουλία Γένοβα Φοιτητών είπε στην παρέμβασή του “Εκατοντάδες σχολές είναι και πάλι υπό κατάληψη, γεγονός που ανοίγει τεράστια δυναμική. Η απεργία διαρκείας της ΠΟΣΔΕΠ το καλοκαίρι έπαιξε ρόλο και βοήθησε τους φοιτητές να αποφασίσουν καταλήψεις. Και τώρα είναι αναγκαία μια ανάλογη απόφαση γιατί θα συμπληρώσει την εικόνα των κλειστών σχολών. Τα επεισόδια της Τετάρτης βολεύουν την κυβέρνηση, είναι στημένα για να ανοίξει το θέμα της άρσης του ασύλου και για να φέρει πάλι το Νόμο Πλαίσιο. Δεν θα το επιτρέψουμε. 

Χτες το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το αίτημα της απέλασης του Τζαβέντ Ασλάμ στο Πακιστάν. Είναι μια μεγάλη νίκη και θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ΠΟΣΔΕΠ που έπαιξε ενεργό ρόλο σε αυτή την καμπάνια για τα δημοκρατικά δικαιώματα. Τα βάλαμε με τις μυστικές υπηρεσίες, με τη CIA, με τον Μπους και τους συμμάχους του στο “πόλεμο κατά της τρομοκρατίας” και νικήσαμε. Ετσι και τώρα μπορούμε να νικήσουμε τη Μαριέττα και την κυβέρνηση Καραμανλή για δημόσια και δωρεάν Παιδεία”. 

Αποφασίστηκε τέλος, το 8ο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ που ήταν προγραμματισμένο για τις αρχές Φλεβάρη, να μετατεθεί στις 2-4 Μάρτη. Για να γίνουν γνωστές οι απεργιακές κινητοποιήσεις, η ΠΟΣΔΕΠ έδωσε συνέντευξη τύπου την Τρίτη 23 Γενάρη.