Εργατικό κίνημα
Νοσοκομειακοί Γιατροί

Τη σκυτάλη από τους νοσοκομειακούς γιατρούς παίρνουν αυτή την εβδομάδα μία σειρά νοσοκομεία που οργανώνουν κινητοποιήσεις διεκδικώντας όλα τα αιτήματα που ανέδειξαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά με την πενθήμερη απεργία τους στις 15-19 Γενάρη. 

Την Τετάρτη 24 Γενάρη στάση εργασίας, συγκέντρωση στο αμφιθέατρο στις 10.30πμ και στη συνέχεια κλείσιμο της Μεσογείων οργανώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων  μαζί με την πενταμελή της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου Σωτηρία. Την ίδια ημέρα και ώρα συγκέντρωση στην πύλη οργανώνουν και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Δαφνί, διαμαρτυρόμενοι για τις τραγικές ελλείψεις στη χρηματοδότηση του νοσοκομείου. Επίσης στις 24/1  στο προαύλιο του νοσοκομείου Αγλαϊα Κυριακού στις 9πμ, η ΠΟΕΔΗΝ οργανώνει ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας με βασικό αίτημα τις προσλήψεις προσωπικού και την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Επίσης ο Σύλλογος Εργαζομένων στο νοσοκομείο Δρομοκαϊτειο ξεκίνησε τη Δευτέρα 22/1 στάση εργασίας από τις 10πμ-2μμ, σφράγισμα της εφημερίας όλο το 24ωρο και αποκλεισμό της Ιεράς Οδού στις 10πμ στο ύψος του Νοσοκομείου. Η ίδια μορφή κινητοποίησης θα επαναλαμβάνεται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη όπου είναι για το νοσοκομείο ημέρες εφημερίας, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων που αφορούν κυρίως προσλήψεις προσωπικού. Οπως αναφέρει ανακοίνωση του σωματείου έχει να προσληφθεί προσωπικό  3 χρόνια αν και μειώθηκε κατά πενήντα υπαλλήλους με συνταξιοδοτήσεις-μετατάξεις –αποσπάσεις, από τις 1400 οργανικές θέσεις οι 800 είναι σήμερα κενές, ενώ οι ασθενείς παραμένουν «αποθηκευμένοι και χωρίς δικαιώματα». 

Ο συντονισμός γιατρών και νοσηλευτών είναι η δεύτερη νίκη της 5νθήμερης απεργίας της ΕΙΝΑΠ. Η πρώτη ήταν το γεγονός ότι δύο ημέρες πριν την έναρξή της, ο Αβραμόπουλος αναγκάστηκε να ψηφίσει τροπολογία για την αναστολή της εφαρμογής του νέου ωραρίου, η εφαρμογή του οποίου θα σήμαινε ελαστικοποίηση της εργασίας τους και πετσόκομα των αμοιβών των γιατρών. 

Ωστόσο στη Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ που έγινε την περασμένη Πέμπτη 18/1 στο νοσοκομείο Σωτηρία, φάνηκε ότι οι εκλεγμένες παρατάξεις στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ εκτίμησαν ότι αυτή η απεργία ήταν λίγο πολύ «λάθος», ενώ συμφώνησαν οι αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων να παρθούν σε επόμενο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και όχι σε  ανοιχτό ΔΣ  μπροστά σε δεκάδες απεργούς γιατρούς που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση, όπως πρότεινε το Νυστέρι. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Τσούκαλος προσπάθησε να αφαιρέσει το λόγο από εκπρόσωπο της καταλήψης της Ιατρικής που χαιρέτησε την απεργία των γιατρών και πρότεινε συντονισμό και κοινή δράση γιατρών και φοιτητών. Το ίδιο κάλεσμα έκανε στη συνέχεια και η Δήμητρα Λιναρδάκη από την κατάληψη της Νομικής. Οι προθέσεις της παράταξής του φάνηκαν την επόμενη ημέρα στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, όπου οι παρατάξεις ΔΗΚΝΙ, ΠΑΣΚ, και ΑΕΓ πρότειναν ξανά διάλογο για εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας για το ωράριο.

Απέναντι σε αυτές τις ηγεσίες η επιτυχία της πενθήμερης απεργίας και η συνέχεια της δράσης των γιατρών μαζί με τους νοσηλευτές είναι μία τεράστια νίκη.    

Ο Γιάννης Τριάνος από το ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων στο Σωτηρία είπε στη ΓΣ της ΕΙΝΑΠ:  «Μαζί με την πενταμελή της ΕΙΝΑΠ πήραμε κοινή απόφαση και είμαστε σίγουροι για τα θετικά αποτελέσματα. Ο πόθος μας είναι να συναντηθούμε μαζί με το σύλλογο γιατρών και τους φοιτητές για να παλέψουμε για τα κοινά μας προβλήματα. Παλεύουμε για δημόσια υγεία, προλήψεις και καταδικάζουμε την κοινοτική οδηγία που αφορά το ωράριο των γιατρών, γιατί πιστεύουμε ότι μετά τους γιατρούς θα έρθει και η σειρά μας. 

Συνέχεια

Παλεύουμε για να χαρακτηριστούν τα νοσοκομεία ανθυγιεινός χώρος, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, 1300 βασικό μισθό στην ΥΕ κατηγορία και 1600 στο νεοδιόριστο ειδικευόμενο γιατρό. Είναι αιτήματα που μπορούν να θεωρηθούν κοινό πλαίσιο. Την επόμενη Τετάρτη θα προχωρήσουμε σε κλείσιμο του δρόμου και θέλουμε να έχει συνέχεια ο αγώνας μας με κορύφωση ένα πανελλαδικό συλλαλητήριο». 

«Η βάση επέβαλε τη θέλησή της απέναντι στις ηγεσίες που αρνούνται να δώσουν τη μάχη», είπε ο Θανάσης Σταυρίδης από την Πενταμελή του Σωτηρία και το Νυστέρι. «Η επίθεση Αβραμόπουλου ήταν το φιτίλι που άναψε μέσα στον κόσμο. Το μέλλον που θέλουν να επιβάλουν στα νοσοκομεία είναι όπως το Ασκληπιείο που θέλει να αγοράσει η Μαρφίν ή όπως το Ερίκος Ντινάν όπου ο Μαρτίνης εκβιάζει και απολύει νοσηλευτές. 

Την πενθήμερη απεργία της ΕΙΝΑΠ την επέβαλε η δύναμη ενός κινήματος μέσα στους γιατρούς που έρχεται να ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια της ηγεσίας. Αυτό το κίνημα απευθύνθηκε στους ασθενείς, οργάνωσε συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων και οδήγησε στο συντονισμό με τους εργαζόμενους. Μέσα στις γιορτές κυκλοφόρησε αφίσα της απεργιακής επιτροπής, κόντρα στην αδράνεια της ΕΙΝΑΠ, ενώ υπήρξαν πρωτοβουλίες γιατρών σε πολλά νοσοκομεία που πήραν πάνω τους το ζήτημα της ενημέρωσης. Δεν είναι ώρα για γραφειοκρατικούς ελιγμούς. Nα ορίσουμε νέα ΓΣ της ΕΙΝΑΠ για να κλιμακώσουμε μαζί με τους φοιτητές».