Διεθνή
Βολιβία: H μάχη της Kοτσαμπάμπα

Η Κοτσαμπάμπα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Βολιβίας. Το 2000 ήταν το κέντρο ενός μεγάλου αγώνα που ανέτρεψε την ιδιωτικοποίηση του νερού. Ηταν το σημείο εκκίνησης για τα μεγάλα κινήματα που τα επόμενα χρόνια θα ανέτρεπαν δυο νεοφιλελεύθερους προέδρους και θα έφερναν τη Βολιβία στα πρόθυρα της επανάστασης. 

Τώρα η ίδια πόλη γίνεται το επίκεντρο της σύγκρουσης ανάμεσα στο κίνημα που ανέδειξε τον Εβο Μοράλες πρόεδρο και τη δεξιά που θέλει να προστατέψει τα προνόμια της άρχουσας τάξης. 

Στις 11 Γενάρη αυτή η σύγκρουση κατέληξε σε βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στις παρακρατικές οργανώσεις που υποστηρίζουν το δεξιό νομάρχη  Μάνφρεντ Ρέγιες Βίλα και τους εργάτες, καλλιεργητές κόκας και αγρότες που για μέρες απεργούσαν, διαδήλωναν και είχαν καταλάβει την κεντρική πλατεία της πόλης απαιτώντας την παραίτηση του νομάρχη. Το αποτέλεσμα ήταν τρεις νεκροί και περίπου 100 τραυματίες και από τις δυο πλευρές. 

Τρεις μέρες πριν, στις 8 Γενάρη η αστυνομία είχε επιτεθεί στους διαδηλωτές που πολιορκούσαν το νομαρχιακό μέγαρο, με δακρυγόνα και κλομπς. Την επόμενη μέρα, το συνδικάτο των εργαζόμενων στην ύδρευση έκλεισε την παροχή νερού στην πόλη για μερικές ώρες.  Η κυβέρνηση του Μοράλες απέλυσε τον επικεφαλής της αστυνομίας αλλά δήλωσε ότι ο νομάρχης πρέπει να παραμείνει στη θέση του. 

Ο Ρέγιες Βίλα  είχε προσπαθήσει να καλέσει ένα δημοψήφισμα για την «περιφερειακή αυτονομία». Αυτό είναι ένα τέχνασμα της δεξιάς για να αποφύγει την ισχύ νόμων της κεντρικής κυβέρνησης που εθνικοποιούν βασικούς κλάδους της οικονομίας.