Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
O Eισαγγελέας Eφετών άσκησε έφεση στην απόφαση που απέρριψε ομόφωνα την απέλαση του Tζαβέντ: H σκευωρία καταρρέει οι σκευωροί επιμένουν

Oι μάρτυρες υπεράσπισης μαζί με τον Tζαβέντ.

O Eισαγγελέας Eφετών κ.Παντελής άσκησε έφεση κατά του βουλεύματος με το οποίο απορρίπτεται το αίτημα  απέλασης του Tζαβέντ Aσλάμ στο Πακιστάν. Tώρα η υπόθεση θα εκδικαστεί στον Aρειο Πάγο σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη οριστεί. H έφεση είναι καθαρή πρόκληση, καθώς το Συμβούλιο Eφετών είχε αποφασίσει ομόφωνα να μην απελαθεί ο Tζαβέντ. Διαβάστε παρακάτω πως καταρρέει η σκευωρία στο δικαστήριο.

«Νίκησε η δημοκρατία και έχασε το κράτος» ήταν η πρώτη δήλωση του Τζαβέντ Ασλάμ αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών που ομόφωνα  απέρριψε το αίτημα της έκδοσής του στη χούντα του Πακιστάν.

Η απόφαση  ήταν μία πραγματική νίκη, που δικαιώνει όχι μόνο την Πακιστανική Κοινότητα αλλά το ίδιο το αντιπολεμικό του κίνημα που παλεύει ενάντια στο διεθνές παρακράτος. Είναι άλλη μία νίκη κινήματος που από την πρώτη στιγμή δε δίστασε να καταγγείλει τις απαγωγές των πακιστανών και  τις προσπάθειες συγκάλυψής τους μέσα από τη συνεργασία των υπουργών Δημόσιας Τάξης Βουλγαράκη και Πολύδωρα με την Πακιστανική πρεσβεία για να φιμώσουν τον  Τζαβέντ Ασλάμ και όλα τα μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας που βρήκαν το θάρρος να προχωρήσουν σε αυτές τις καταγγελίες. 

Aποκάλυψη

Σε όλη τη διάρκεια της δίκης που κράτησε σχεδόν τρεις ώρες αποκαλύφθηκε βήμα βήμα η στημένη σκευωρία.  Ολοι οι μάρτυρες τόνισαν ότι πρόκειται για μία πολιτική δίωξη που συνδέεται άμεσα με την αποκάλυψη της υπόθεσης των απαγωγών από την πακιστανική κοινότητα. 

«Η υπόθεση ξυπνά μνήμες της δικής μας ιστορίας», τόνισε ο Γ. Α. Μαγκάκης στην κατάθεσή του. «Πάντα όταν εγκαθίσταται ένα τυρανικό καθεστώς οι πολίτες αισθάνονται την ανάγκη να αντισταθούν, όπως έκανε ο Τζαβέντ. Η περίπτωσή του είναι πανομοιότυπη με ανάλογες καταστάσεις που ζήσαμε και μεις.  Ο πρόεδρος Τζαβέντ είναι ανεπιθύμητος για το καθεστώς. Μην ξεχνάμε την υπόθεση των 28 Πακιστανών  που εξετάστηκαν με την παρουσία βρετανών πρακτόρων. Ο άνθρωπος που αγωνίζεται κατά της τυρανίας δεν είναι δυνατόν να κάνει δουλεμπόριο.  Παρόμοια αιτήματα είχαν έρθει και για πολλούς έλληνες που βρίσκονταν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της δικτατορίας αλλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.  Και μόνο ότι κατήγγειλε το καθεστώς και μίλησε για τη σύλληψη των 28 πακιστανών τους ενοχλεί τρομερά. Η προσωπική μου εμπειρία λέει ότι και μόνο επειδή εξηγούσα κάποια περιστατικά σε συνεντεύξεις τους ενοχλούσε. Η διεθνής εμπειρία λέει ότι χώρες τυρανικές εφαρμόζουν αυτές τις πρακτικές».

 «Δεν υπάρχει στην Ελλάδα κοινότητα με τόσα πολλά εγγεγραμμένα μέλη», είπε ο Γρηγόρης Φελώνης πρόεδρος του EKA. «Σαν ΕΚΑ μαζί με τα φιλειρηνικά κινήματα συνεργαστήκαμε  με την Πακιστανική Κοινότητα στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις αλλά και στα ζητήματα που αφορούν τους νόμους και τα ΠΔ για τους μετανάστες. Οταν έγιναν τα γεγονότα στην Αγγλία απήγαγαν και βασάνισαν πακιστανούς που είχαν συγγενείς εκεί. Ολα αυτά αποκαλύφθηκαν με πρωτοβουλία του Τζαβέντ. Για τον Μουσάραφ, τον στυγνό δικτάτορα που κατέλαβε την εξουσία πραξικοπηματικά χωρίς εκλογές, ο Τζαβέντ είναι ενοχλητικός. Πήγε το 2006 και ζήτησε εξηγήσεις γιατί δεν αντέδρασε ο πρέσβης του Πακιστάν στην Ελλάδα για τις απαγωγές  και όταν γύρισε άρχισε η προπάθεια ενοχοποίησής του. Πλησίασαν πολλούς από τους καταγγέλοντες και τους πρόσφεραν  χρήματα για να αλλάξουν τις καταθέσεις τους. Είμαι 100% σίγουρος ότι κανένα από αυτά τα αδικήματα που τον κατηγορούν δεν ισχύει. Αν εκδοθεί στο Πακιστάν θα πάει όπου πάνε όλοι οι ενοχλητικοί του συστήματος, στο Γκουαντανάμο».                    

«Ολη η υπόθεση  είναι μία πολιτική δίωξη σε βάρος του με δημοκρατικό τρόπο εκλεγμένου προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας από το 2005», είπε ο Γιάννης Σηφακάκης συντονιστής της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο. «Τον γνωρίζω από τον Νοέμβρη του 2003 όταν έγιναν κάποια επεισόδια στη Νίκαια με θύματα Πακιστανούς μετανάστες και οργανώσαμε κινητοποίηση. Είχαμε μεγαλύτερη συνεργασία από τον Ιούλιο του 2005 όταν τότε η πακιστανική κοινότητα και η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο κάναμε την  επίσημη καταγγελία ότι έγιναν οι απαγωγές λίγες μέρες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο και τότε υπήρξαν μόνο λίγα σχόλια από το BBC. Στις αρχές Ιανουαρίου 2006 δώσαμε συνέντευξη τύπου στη ΓΣΕΕ και ανακοινώσαμε επίσημα και δημόσια τις απαγωγές. Ο Βουλγαράκης είπε τότε ότι οι απαγωγές δεν έγιναν ποτέ. 

 Από τότε άρχισε η ταλαιπωρία του Τζαβέντ.  Από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο του 2006 υπήρξαν παρεμβάσεις προς τους καταγγέλλοντες των απαγωγών να πάρουν πίσω τις καταθέσεις τους.  Σε έναν από τους ανθρώπους που έχουν καταθέσει κατά του Τζαβέντ εκρεμεί δίωξη εναντίον του γιατί δωροδόκησε τους πακιστανούς να αλλάξουν τις καταθέσεις τους. Το Φεβρουάριο του 2006 ο Tζαβέντ πήγε να ενημερώσει τους υπουργούς της χώρας του και του είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Γύρισε πίσω και συνέχισε να μιλάει και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των 70.000 μελών της πακιστανικής κοινότητας. 

Σύλληψη

Τότε το Μάρτιο άρχισε να στήνεται η σκευωρία.  Εγινε η σύλληψη του αδερφού του στο Πακιστάν με την κατηγορία ότι πήρε λεφτά από δύο ανθρώπους για να τους φέρει στην Ελλάδα. Ο αδερφός του μετά από 87 ημέρες αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος. 

Το Σεπτέμβρη είχαμε την πανηγυρική αθώωση του Τζαβέντ για την ίδια καταγγελία. Μετά βγήκε το ένταλμα της Ιντερπόλ που βασίστηκε πάνω σε στημένες καταθέσεις. Αποκλείεται 100% να έχει κάνει αυτές τις πράξεις και αυτό φαίνεται από το στημένο των κατηγοριών. Από τις καταθέσεις ο ένας, ο Αριφ, είναι εδώ και αποκαλύπτει ότι τον εκβίασαν να καταθέσει κατά του Τζαβέντ».

Η μαρτυρία του Αριφ ήταν αποκαλυπτική. «Ηρθα στην Ελλάδα το 2005. Εμεινα στον Ταύρο σε έναν φίλο του Μοντασέρ Ικμπάλ.   Με βρήκε ο Μοντασέρ Ικμπάλ και μου είπε να καταγγείλω ότι με έφερε ο Τζαβέντ. Δεν είχα που να μείνω και με πιέσανε να μιλήσω. Μου είπαν ότι ο Τζαβέντ είναι εχθρός του Πακιστάν και ότι αν δεν τα καταγγείλω αυτά μετά θα το μετανιώσω.  Εδωσα 400 χιλ ρούπια στο Πακιστάν για να έρθω στην Ελλάδα. Δεν με έφερε ο Τζαβέντ. Ξέρω ότι εκβιάσανε και άλλα παιδιά. Στην αρχή δεν είχα πρόβλημα αλλά από τότε που είπα την αλήθεια με απειλούνε. Κάποιοι συγγενείς του Μοντασέρ πήγαν σπίτι μου και με απειλήσανε». 

«Νιώθω ευγνωμοσύνη στο πρόσωπο του Τζαβέντ, που  είχε το ανάστημα να αποκαλύψει τα βασανιστήρια», είπε ο Αρης Μουσιώνης βουλευτής του ΠAΣOK. «Δίνουμε προσπάθειες να φέρουμε τη γυναίκα του και το παιδί του από το Πακιστάν. Τι δουλέμπορος είναι που δεν μπορεί να τους φέρει; Χθες καταθέσαμε ερώτηση στο ΥΠΕΞ για τη σύλληψη  του αντιπροέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας στο Πακιστάν, ο οποίος έχει ελληνική υπηκοότητα. Πρόκειται για πράξη τρομοκράτησης όσων τάσσονται στο πλευρό του Τζαβέντ. Εχω περίπου ενάμιση χρόνο γνωριμίας με τον Τζαβέντ και αποκλείεται να έχει τελέσει αυτές τις πράξεις που τον κατηγορούν. Αυτός που κατά τη διάρκεια των εκλογών της πακιστανικής κοινότητας πήρε το 3,3% είναι αυτός που έχει συντάξει το κατηγορητήριο εναντίον του. Οι μυστικές υπηρεσίες των Βρετανών θα έπρεπε να κάθονται στο εδώλειο και όχι ο Τζαβέντ, που όρθωσε το ανάστημά του. Αυτοί είναι που στηρίζουν την ειρήνη και τη δημοκρατία, οι άλλοι προσπαθούν να κατατρομοκρατήσουν».

«Γνωρίζω τον Τζαβέντ από το καλοκαίρι του 2005 εξ αιτίας της αποκάλυψης της  υπόθεσης των απαγωγών», είπε ο Αλεκος Αλαβάνος. «Πρόκειται για έναν άνθρωπο υψηλού ήθους και γενναιότητας. Γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχει πάγια πρακτική,  άνθρωποι που δεν σκύβουν το κεφάλι να αντιμετωπίζονται όχι  ως πολιτικοί αντίπαλοι αλλά ως ποινικοί. Μην ξεχνάτε  την υπόθεση της Μπεναζίρ Μπούτο. Πρόκειται για την εξόντωση ενός ανθρώπου που δεν υποτάχθηκε στις επιλογές της πακιστανικής πρεσβείας. Σχετικά με την κατηγορία για το δουλεμπόριο είμαι πεισμένος, στο βαθμό που τον γνωρίζω, ότι είναι αθώος». 

Στη δίκη εμφανίστηκε ο δικηγόρος Ιωάννης Χριστόπουλος εκ μέρους της πακιστανικής Πρεσβείας. Το αίτημά του να παραστεί ως πολιτική αγωγή εκ μέρους της Πρεσβείας απορρίφθηκε ωστοσό εξετάστηκε ως μάρτυρας, αναπαράγοντας τα εντελώς αβάσιμα και αστήριχτα επιχειρήματα της πλευράς της πακιστανικής χούντας. Ο ίδιος ομολόγησε ότι οι καταγγελίες σε βάρος του Τζαβέντ έγιναν μέσα στην πακιστανική πρεσβεία παρουσία του Πρέσβη και τριών αξιωματούχων της FIA, της πακιστανικής αντιτρομοκρατικής. Το αποκορύφωμα ήταν όταν ρωτήθηκε τί πιστεύει για το καθεστώς του Πακιστάν. «Είναι δημοκρατία», είπε με βεβαιότητα.

Δημοκρατία

«Οταν λέμε ότι σε μία χώρα υπάρχει δημοκρατία δεν ενοούμε ότι όποιος θέλει όποτε θέλει πιάνει κάποιον και τον βάζει στη φυλακή», είπε ο Τζαβέντ. 

«Στο Πακιστάν αν κάποιος ζητάει τα δικαιώματά του είναι εχθρός. Αυτή τη στιγμή δύο εκλεγμένοι πρώην πρωθυπουργοί βρίσκονται έξω από το Πακιστάν. Αυτοί είναι κράτος και μπορούν να φέρουν χιλιάδες στημένες καταθέσεις εναντίον μου. Ομως εγώ έχω τη δύναμη του δίκαιου. Αμα καθαιρεθώ από πρόεδρος τότε κανένας πακιστανός δεν θα μπορεί να ζητήσει τα δικαιώματά του και θα ζουν όλοι σαν ζώα, θα γίνεται ό,τι θέλει ο πρέσβης και η κυβέρνηση και δεν θα αισθάνονται ελεύθεροι. Πριν από εμένα όλοι οι πρόεδροι τα είχαν καλά με την πρεσβεία. Εγώ όμως είμαι με τη δημοκρατία και το καθεστώς φοβάται ότι αν μάθουμε τι σημαίνει δημοκρατία τότε θα διεκδικήσουμε δικαιώματα και στη χώρα μας».        

Υστερα από την διαδικασία και η ίδια η εισαγγελέας τόνισε ότι πρόκειται για μια «επιλεκτική δίωξη» που «συνδέεται με το σκάνδαλο των βασανισμών των αλλοδαπών» και ζήτησε από το συμβούλιο να γνωμοδοτήσει κατά της έκδοσής του.

Μετά από αυτή τη μεγάλη νίκη  της πανηγυρικής αθώωσης του Τζαβέντ ακολούθησε και άλλη μία. Την επόμενη ημέρα ο αντιπρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Λαλ Χουσείν Σαχ, που ζει τριάντα χρόνια στην Ελλάδα, έχει ελληνική υπηκοότητα και κρατούνταν στις φυλακές του Πακιστάν,  αφέθηκε ελεύθερος.  

Tώρα όμως με την έφεση  που παρατείνει την ομηρία του Tζαβέντ πρέπει να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι την οριστική απομάκρυνση της απειλής να απελαθεί.

Χρειάζεται να συνεχίσουμε μέχρι να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί ένοχοι, όλοι όσοι έστησαν και συγκάλυψαν τις απαγωγές. Το επόμενο διάστημα πρόκειται να συνεχιστεί η  διαδικασία καταθέσεων των μαρτύρων, αλλά και η δικιά μας αντιπολεμική δράση με κορύφωση τις 17 Μάρτη.