Εκπαίδευση και Νεολαία
Tο κίνημα του Aρθρου 16: Πανελλαδικό Συντονιστικό των Kαταλήψεων

Η πανελλαδική διαδήλωση της 17 Γενάρη κατέληξε μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού στο Πολυτεχνείο στην Πατησίων. Εκεί χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες ζωντάνεψαν ξανά το όργανο που το καλοκαίρι είχε αποδειχτεί το βασικό συστατικό της νίκης τους, το Πανελλαδικό Συντονιστικό των Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων. Είναι το όργανο της βάσης των φοιτητών που συνεδριάζει πάντα μετά τις διαδηλώσεις και που σε πανελλαδική κλίμακα συντονίζει τις καταλήψεις, δίνει κατεύθυνση στις συντονιστικές επιτροπές και τις γενικές συνελεύσεις, προτείνοντας τα επόμενα βήματα του κινήματος. 

Η αισιοδοξία από το επιτυχημένο συλλαλητήριο που είχε προηγηθεί, η αυτοπεποίθηση ότι ο αγώνας προχωρά ξανά προς τη νίκη μεταφέρθηκε μέσα στο κτίριο Μαχ. Το μεγαλύτερο αμφιθέατρο σε ολόκληρο το Πολυτεχνείο αποδείχτηκε αυτή τη φορά μικρό για να χωρέσει όλο τον κόσμο που ήθελε να συμμετέχει στο Συντονιστικό. Τα έδρανα, τα σκαλιά, οι διάδρομοι γέμισαν ασφυκτικά από χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες. Ηταν το μαζικότερο συντονιστικό που έγινε ποτέ. Πολλοί ήταν αυτοί που δεν κατάφεραν καν να μπουν στην αίθουσα και περίμεναν υπομονετικά απ’έξω τις αποφάσεις για τη συνέχεια του αγώνα. 

“Χαιρετίζω τις 300 καταλήψεις των σχολών σε όλη την Ελλάδα, χαιρετίζω το ίδιο πανελλαδικό συντονιστικό των γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων που πέρσι το καλοκαίρι έριξε το Νόμο Πλαίσιο της Γιαννάκου”, έγινε μέσα σε εκρηκτικό κλίμα η πρώτη τοποθέτηση από τον εκπρόσωπο του Πολυτεχνείου Κρήτης, “Τώρα είναι η ώρα για να συνεχίσουμε τον αγώνα. Λέμε όχι στις αναβολές και στα πισωγυρίσματα. Για να τα σαρώσουμε όλα, και την αναθεώρηση του άρθρου 16 και το Νόμο Πλαίσιο και την αξιολόγηση να πάρουμε πίσω και όλες τις επιθέσεις. Πάμε για αγώνα διαρκείας μέχρι το τέλος, πάμε για έναν πανκοινωνικό ξεσηκωμό”. 

Κάθε φορά που ένας ομιλητής ανέφερε τις λέξεις “Καταλήψεις διαρκείας”, το αμφιθέατρο συνταρασόταν από χειροκροτήματα και συνθήματα. “Η σημερινή πανελλαδική διαδήλωση με τους χιλιάδες διαδηλωτές, με τις εκατοντάδες καταλήψεις μας δίνει ένα μήνυμα”, είπε ο εκπρόσωπος του Πολυτεχνείου Ξάνθης, “Πρέπει να αφουγκραστούμε αυτό το μήνυμα που είναι ότι συνεχίζουμε με καταλήψεις διαρκείας! Οχι στην εκτόνωση. Ετσι θα είναι νικηφόρες οι συγκεντρώσεις, έτσι θα είναι ανατρεπτικές οι κινητοποιήσεις, έτσι θα συνεχίσουμε κι εμείς”. 

Γενική Aπεργία

“Η διαδήλωση σήμερα ήταν φανταστική”, είπε ο Νίκος Σκιαδάς από το ΤΕΙ Ρεθύμνου, “Οι 300 καταλήψεις μας δείχνουν το δρόμο για τη συνέχεια και τη νίκη του αγώνα. Πάμε για την κλιμάκωση τώρα. Δεν θα κάτσουμε να περιμένουμε τις ημερομηνίες της κυβέρνησης, το Φλεβάρη ή το Μάρτη. Οργανώνουμε τώρα το πανεκπαιδευτικό μέτωπο, θέλουμε από τώρα τη γενική απεργία των συνδικάτων, μαζικοποιούμε από τώρα τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις. Συνεχίζουμε με καταλήψεις διαρκείας για να νικήσουμε”. 

Παλιά και νέα συνθήματα εναλλάσονταν, διακόπτοντας τους ομιλητές. “Το ποτάμι πίσω δε γυρνά, τέρμα πια στις εκτονώσεις, καταλήψεις διαδηλώσεις” μαζί με το “Και πάλι καταλήψεις, και πάλι διαρκείας, είναι η απάντηση στην υπουργό Παιδείας” έδιναν τον τόνο. 

“Είμαστε μόνο στην αρχή”, είπε ο εκπρόσωπος των Μεταλειολόγων ΕΜΠ, “Αυτό το Συντονιστικό σήμερα μπορεί να πάει τη μάχη μας ένα βήμα μπροστά. Μπορούμε ακόμα καλύτερα και από τη σημερινή κινητοποίηση. Ο αγώνας μας δε σταματά. Δεν υποκύπτουμε στις εθιμοτυπικές ημερομηνίες. Υποχώρηση αυτή τη στιγμή σημαίνει βήματα πίσω και δεν έχουμε περιθώριο για κάτι τέτοιο. Προχωράμε πιο δυναμικά και πιο μαζικά μπροστά. Συνεχίζουμε τον αγώνα και μαζικοποιούμε τις καταλήψεις. Το δίλημμα είναι μόνο ένα: Η θα νικήσουμε ή θα νικήσουμε!”. 

“Η σημερινή εικόνα δείχνει πως το φοιτητικό κίνημα είναι εδώ δυναμικό και μαζικό”, είπε ο εκπρόσωπος της Αρχιτεκτονικής Βόλου, “Είναι πάνω από τις κασσάνδρες της ήττας, πάνω από το φόβο της εξεταστικής, πάνω από το φόβο των χαμένων μαθημάτων και εξαμήνων. Το κίνημα έχει τη δυνατότητα να νικήσει, μαζί με το σύνολο της κοινωνίας. Η μόνη λύση είναι να συνεχίσουμε, να πάμε στις πόλεις μας με τον αέρα του αγώνα και αυτόν να μεταφέρουμε στις γενικές μας συνελεύσεις και τους συμφοιτητές μας”. 

“Η κυβέρνηση νόμιζε ότι δεν έχουμε άλλες δυνάμεις για να συνεχίσουμε”, είπε ο εκπρόσωπος των Μηχανολόγων Μηχανικών Βόλου, “Οι χιλιάδες φοιτητές στις πόλεις μας περιμένουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις από τη σημερινή συνάντηση. Είναι η συνέχιση των καταλήψεων. Θέλω επίσης να σας ενημερώσω ότι στις 2-5 Φλεβάρη γίνεται Σύνοδος Πρυτάνεων στο Βόλο και χρειάζεται να δούμε τι κάνουμε. Να προτείνουμε στις 15 Φλεβάρη που συζητιέται η αναθεώρηση, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ να καλέσουν γενική απεργία. Αυτό μπορεί να γίνει όχι μόνο με ένα τηλεφώνημα αλλά με εκστρατεία του πανελλαδικού συντονιστικού. Με ενημέρωση του κόσμου, με αφίσα που να καλεί τα συνδικάτα σε γενική απεργία και να κοληθεί παντού”. 

“Σήμερα είμασταν χιλιάδες, σήμερα δείξαμε ότι θα νικήσουμε”, είπε η Θένια Ασλανίδη από την Ιατρική Ιωαννίνων, “Ηρθαμε 4 λεωφορεία σήμερα από τα Γιάννενα για το πανελλαδικό συλλαλητήριο. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα. Εχουμε όλη την κοινωνία μαζί μας και μπορούμε να την κινητοποιήσουμε στο πλευρό μας. Να ζητήσουμε γενική απεργία, να βγούμε στις γειτονιές και να μιλήσουμε με το κόσμο. Εμείς θα νικήσουμε και σε αυτό το γύρο. Καταλήψεις διαρκείας μέχρι να τα πάρουν όλα πίσω!” 

Kαταλήψεις διαρκείας

Ολες οι τοποθετήσεις κινήθηκαν σε αυτό το κλίμα, για συνέχεια του αγώνα με καταλήψεις, διαδηλώσεις και απεργίες. “Συνεχίζουμε με γενικές συνελεύσεις και καταλήψεις και την άλλη βδομάδα και την παράλλη”, είπε ο εκπρόσωπος της Ιατρικής Αθήνας. Στον ίδιο τόνο ο εκπρόσωπος των Μηχανολόγων Μηχανικών Αθήνας “Σήμερα έχουμε την ανασυγκρότηση του Πανελλαδικού Συντονιστικού των Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων που το καλοκαίρι έφερε τη νίκη του αγώνα. Στο τμήμα μου αποφασίσαμε μία εβδομάδα κατάληψη στη τελευταία γενική συνέλευση. Πρέπει να συνεχίσουμε τις καταλήψεις και τις μαζικές διαδηλώσεις όπως σήμερα”. 

Συμπυκνώνοντας τις τοποθετήσεις και τη διάθεση των φοιτητών για κλιμάκωση, το Πανελλαδικό Συντονιστικό αποφάσισε ότι προτείνει προς τις γενικές συνελεύσεις όλων των σχολών: μία εβδομάδα κατάληψη, πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις την Τετάρτη 24 Γενάρη, συντονισμός με τις Ομοσπονδίες ΠΟΣΔΕΠ-ΟΛΜΕ-ΔΟΕ και κάλεσμα στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν γενική απεργία ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16. 

Οι κατειλημμένοι σύλλογοι που συμμετείχαν στο Πανελλαδικό Συντονιστικό, που δήλωσαν την παρουσία τους και τη διάθεσή τους να παρέμβουν στη συζήτηση, ήταν πραγματικά εκατοντάδες. Για να πάρει το συντονιστικό αποφασιστικό χαρακτήρα, να μην κουράσει τον κόσμο και τον διαλύσει αλλά να βγάλει τα επόμενα βήματα του κινήματος, έγινε η πρόταση να γίνουν μικρές τοποθετήσεις με συγκεκριμένες προτάσεις από τους πιο μεγάλους συλλόγους της χώρας. Η πρόταση ανακοινώθηκε και οι χιλιάδες φοιτητές που από την αρχή βρίσκονταν μέσα στο αμφιθέατρο συμφώνησαν σε αυτή τη διαδικασία. 

Την ίδια ακριβώς ώρα, όμως, που η πλειοψηφία των καταλήψεων όλης της χώρας συντονίζονταν στο Πολυτεχνείο, η παράταξη της ΠΚΣ είχε αποφασίσει να στήσει ένα δεύτερο συντονιστικό στο Χημείο με κέντρο τους λίγους συλλόγους στους οποίους το πλαίσιό της είχε κερδίσει στις συνελεύσεις. Ηλπιζε ότι θα κατάφερνε να παρασύρει τον κόσμο σε ένα δικό της συντονιστικό. Η προσπάθειά της απέτυχε παταγωδώς και έτσι αναγκάστηκε να εμφανιστεί στο Πολυτεχνείο λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης. 

Ο εκπρόσωπος της Γεωπονικής και στέλεχος της ΠΚΣ, είπε ειρωνικά στην τοποθέτησή του “Χαιρετίζω το σημερινό μάζεμα” ξεσηκώνοντας φυσικά την αντίδραση των πάνω από 2000 φοιτητών στο ακροατήριο. Λίγο μετά, αδιαφορώντας για τη διαδικασία που βρισκόταν στο τέλος της, τα μέλη της ΠΚΣ έφτιαξαν ένα δεύτερο κατάλογο ομιλητών από τις σχολές που “ελέγχουν” και ανακοίνωσαν ότι θα μιλήσουν όλοι. Τότε ο ίδιος φοιτητής από τη Γεωπονική ανέβηκε στην έδρα και αναγνώρισε ξαφνικά τον πανελλαδικό χαρακτήρα του συντονιστικού. Ολοι οι φοιτητές, καταγγέλοντας την προσπάθεια καπελώματος της ΠΚΣ για να αλλάξει τις αποφάσεις του συντονιστικού, αποχώρησαν από την αίθουσα με τις αποφάσεις που είχαν ήδη πάρει για εβδομαδιαίες καταλήψεις και συντονισμό με τα συνδικάτα.