Εκπαίδευση και Νεολαία
Tο κίνημα του Aρθρου 16: Πραγματικά ποτάμι στους δρόμους

Ενα οργισμένο ποτάμι διαδήλωσε την Τετάρτη 17 Γενάρη στην  Αθήνα στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που καλούσαν οι φοιτητικές καταλήψεις. Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές από όλη την Ελλάδα έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Καραμανλή ότι το κίνημα  ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι αποφασισμένο να νικήσει.

Στις 12 το μεσημέρι τα Προπύλαια είχαν ήδη διακοσμηθεί με τα πανό των εκατοντάδων σχολών που είναι κατειλημένες πανελλαδικά. Φτιαγμένα από τους φοιτητές με σχέδια, χρώματα και έξυπνα συνθήματα υποδέχονταν τον κόσμο και έδιναν τον τόνο. Η διαδήλωση ακολούθησε τη συνηθισμένη διαδρομή, από την Ομόνοια στη Σταδίου και από τη Φιλελλήνων στη Βουλή. Το μέγεθος της πορείας φάνηκε όταν τα πρώτα μπλοκ έμπαιναν στη Φιλελλήνων. Τα τελευταία μόλις άγγιζαν τη Σταδίου. 

Χιλιάδες ήταν οι φοιτητές που ταξίδεψαν από την επαρχία στην Αθήνα. Τέσσερα λεωφορεία ήρθαν από τα Γιάννενα, πέντε από τη Θεσσαλονίκη. Εκατοντάδες φοιτητές ταξίδεψαν όλη νύχτα με τα πλοία από το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, τα Χανιά. Εκατοντάδες από την Πάτρα, τη Θεσσαλία, την Ξάνθη.

“Σήμερα αποδείξαμε ότι το κίνημα των φοιτητικών καταλήψεων είναι πολύ δυνατό”, μας είπε ο Φώτης Φραγκελάκης από το Φυσικό στο Ηράκλειο Κρήτης, “Η κυβέρνηση μας φοβάται όπως το καλοκαίρι. Η καρέκλα της τρίζει και το ξέρει πολύ καλά. Γι’αυτό δεν πρέπει να αναστείλουμε τις κινητοποιήσεις, πρέπει να οργανώσουμε και να δυναμώσουμε το κίνημα. Δεν είναι ώρα για οικονομία δυνάμεων όπως λένε πολλοί. Στις νέες γενικές συνελεύσεις θα μεταφέρουμε τη σημερινή εικόνα και θα προτείνουμε τη συνέχεια με καταλήψεις διαρκείας, διαδηλώσεις και απεργίες. Στις εξορμήσεις μας στην πόλη του Ηρακλείου, ο κόσμος είναι φανταστικός, είναι μαζί μας. Είμαστε πραγματικά κοντά στη νίκη”.

Μαζί με τους φοιτητές διαδήλωσαν εκατοντάδες πανεπιστημιακοί που πραγματοποιούσαν 24ωρη απεργία την ίδια μέρα, καθηγητές και δάσκαλοι με στάση εργασίας. 

“Η διαδήλωση σήμερα είναι μαζική και δυναμική”, μας είπε η Χριστίνα Μπουρμά από τη Φιλοσοφική Ρεθύμνου, “Το μπλοκ της Κρήτης είναι πολύ μεγάλο γιατί όλες οι σχολές είχαν πάρει απόφαση να συμμετέχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και εκατοντάδες φοιτητές ταξίδεψαν με τα πλοία. Η κυβέρνηση πήρε σήμερα την απάντησή της για το ποιος είναι πλειοψηφία και είναι πολύ δύσκολο πια να σταματήσει τις καταλήψεις. Σαν Πρωτοβουλία Γένοβα είχαμε από την αρχή επιμείνει το συλλαλητήριο να είναι πανελλαδικό και σήμερα με τις πικέτες και τα συνθήματά μας δώσαμε τον τόνο σε ολόκληρο το μπλοκ”.  

Νέα συνθήματα και τραγούδια έκαναν την εμφάνισή τους στη διαδήλωση. “Ο Τσάβες μας δίνει τζάμπα τη βενζίνη, Μαριέττα θα σ’ανάψουμε φωτιά που δε θα σβήνει” και “Ωωω 16, κι άμα βρέξει θα είμαι εδώ, κατάληψη θα κάνω και το Φεβρουάριο, το Μάιο-Ιούνιο δε βάλατε μυαλό”.   

Εκατοντάδες ήταν και οι μαθητές που συμμετείχαν στη διαδήλωση, παρόλο δεν είχε γίνει ανοιχτό κάλεσμα στα σχολεία να πάρουν μέρος. Το πανό της Πρωτοβουλίας Γένοβα Μαθητών “Μαριέττα Go Home” έγινε κέντρο για πάρα πολλούς μαθητές. “Κατεβήκαμε στο συλλαλητήριο σήμερα γιατί είμαστε ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16”, μας είπε η Ζωή Σκοπέλου από το 1ο Ενιαίο Λύκειο Καισαριανής, “Δε θέλουμε να κάνουν τα πανεπιστήμια ιδιωτικά. Οι γονείς μας πληρώνουν ήδη πολλά για τα φροντιστήρια, ενώ κι εμείς στερούμαστε πάρα πολλά πράγματα για να περάσουμε στις εξετάσεις. Η δημόσια παιδεία πάει συνεχώς προς το χειρότερο, ας φτιάξουν αυτή πρώτα. Εχουμε ελλείψεις σε καθηγητές, σε υποδομές. Πολλοί από εμάς έχουμε εμπειρία από διαδηλώσεις. Μεμονωμένα είχαμε κατέβει και στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια το 2003”.  

Δίπλα, η συμμαθήτριά της Αλεξάνδρα Φύσκιλη συμπλήρωσε: “Προσπαθούμε κι εμείς να συμβάλουμε στον αγώνα. Να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, να παλέψουμε για κάτι καλύτερο. Ο μόνος τρόπος για να μας ακούσουν είναι οι διαδηλώσεις και οι καταλήψεις. Το φθινόπωρο κάναμε 4 βδομάδες κατάληψη και παρά τις δυσκολίες κατεβήκαμε σε κάποιες διαδηλώσεις. Τώρα θέλουμε να ξεκινήσουμε πάλι μαζί με τους φοιτητές. Δυστυχώς δεν έχουμε όλους τους καθηγητές μαζί μας, σήμερα μόνο μία καθηγήτρια μας συνοδεύει. Είναι κάποιοι που μας απειλούν ότι θα χάσουμε την 5ήμερη αν βγούμε πάλι σε καταλήψεις. Ομως εμείς δεν υποκύπτουμε στον εκφοβισμό, γι’αυτό και ήρθαμε σήμερα και διαδηλώνουμε με το πανό ‘Μαριέττα Go Home’”.  

Η πλειοψηφία των ΜΜΕ “ξέχασε” να μεταδόσει τις εικόνες της μαζικής αυτής διαδήλωσης ή να σχολιάσει τη σημασία της. Επικεντρώθηκε στις περιγραφές των επεισοδίων που ακολούθησαν, εξυπηρετώντας έτσι τα σχέδια της κυβέρνησης να επισπεύσει την προσπάθεια κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Τίποτα όμως δεν μπορεί να σταματήσει το φοιτητικό κίνημα που βγαίνει ξανά στους δρόμους αυτή την Τετάρτη 24 Γενάρη, με διαδηλώσεις των καταλήψεων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.