Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Pατσιστικός παραλογισμός: Tα παιδιά των μεταναστών δεν είναι «λαθρομετανάστες»

Συλλαλητήριο με αίτημα τη νομιμοποίηση των μεταναστών καλούν το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στις 3μμ στην Ομόνοια η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, Κοινότητες Μεταναστών και αντιρατσιστικές κινήσεις και οργανώσεις. 

Αφορμή για την κινητοποίηση είναι το νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «ρυθμίσεις θεμάτων μεταναστευτικής πολιτικής» το οποίο κινείται στην ίδια λογική με τον προηγούμενο νόμο, αφού αφήνει την συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών χωρίς νομιμοποίηση. 

Ο Νόμος 3386/05 είχε χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση σαν «τρίτη ευκαιρία νομιμοποίησης» , αλλά στην πραγματικότητα άφηνε εκτός διαδικασίας νομιμοποίησης τουλάχιστον το 50% των μεταναστών. Ο προηγούμενος νόμος είχε σαν προϋπόθεση για την ανανέωση της άδειας παραμονής για έναν μετανάστη, εκτός από τα παράβολα των εκατοντάδων ή και χιλιάδων ευρώ, να έχει τουλάχιστον 150 ένσημα το χρόνο. 

Το νέο νομοσχέδιο, παραμένει το ίδιο εισπραχτικό και όχι μόνο δεν αποσυνδέει την ανανέωση της άδειας παραμονής με τα ένσημα, αλλά στην ουσία ρίχνει την ευθύνη για την απόχτηση ενσήμων στους ίδιους τους μετανάστες, αναγκαζοντάς τους να εξαγοράσουν μόνοι τους τα ένσημά τους, να πληρώσουν δηλαδή από την τσέπη τους την ασυδοσία των εργοδοτών τους. 

Συγκεκριμένα στο άρθρο 6 αναφέρει ότι «εάν ο υπήκοος τρίτης χώρας έχει πραγματοποιήσει μικρότερο αριθμό ημερομισθίων, μπορεί να προβεί στην εξαγορά αριθμού ημερών ασφάλισης μέχρι ποσοστού 20% του απαιτούμενου».

Το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει τη σύσταση μίας Εθνικής Επιτροπής για τη Κοινωνική Ενταξη των Μεταναστών που θα υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, και όπως αναφέρει θα έχει στόχο το «συντονισμό και την προώθηση του διαλόγου». Στην επιτροπή συμμετέχουν 25 κυβερνητικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, αλλά ούτε μία κοινότητα μεταναστών. 

Το χειρότερο απ’ όλα είναι οι προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου να χορηγηθεί σε κάποιον μετανάστη η άδεια του «μακράν διαμένοντος». Ο προηγούμενος νόμος είχε σαν εξωφρενική προϋπόθεση την γνώση της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού. Τώρα αυτή η προϋπόθεση διατηρείται και μάλιστα ο νόμος προβλέπει ότι οι μετανάστες θα εκπαιδεύονται στα Κέντρα Εκμάθησης Ενηλίκων. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπεύθυνος Γραμματείας Μεταναστών της ΓΣΕΕ Γιώργος Αλεβυζάκης σε συνέντευξη τύπου που έδωσε η ΓΣΕΕ και οι φορείς που συνδιοργανώνουν το συλλαλητήριο για το νέο νομοσχέδιο «αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν 100.000 που δικαιούνται να πάρουν την άδεια του μακράν διαμένοντος και αυτά τα κέντρα τουλάχιστον στην Αθήνα δεν μπορούν να δεχτούν πάνω από 500 άτομα το χρόνο, τότε καταλαβαίνουμε πόσα χρόνια πρέπει να περιμένει ένας μετανάστης, που ήδη ζει πάνω από μία δεκαετία στην Ελλάδα να πάρει αυτή την άδεια». 

Mαθητές

Ο νέος νόμος δεν ακουμπά καθόλου τα προβλήματα των μεταναστών δεύτερης γενιάς. Χιλιάδες παιδιά μεταναστών που φοιτούν στα σχολεία, αν δεν καταφέρουν να περάσουν σε κάποιο πανεπιστήμιο, στην ουσία γίνονται αυτόματα παράνομοι μόλις συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια, αφού για να πάρουν την άδεια παραμονής ισχύει και για αυτά τα παιδιά η προϋπόθεση των 150 ενσήμων ετησίως. Η ΓΣΕΕ υποστηρίζει το αίτημα που έχουν θέσει πολλές μεταναστευτικές κοινότητες για απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα καθώς και την παροχή άδειας αόριστης διάρκειας στους μαθητές που φοιτούν στην ελληνική εκπαίδευση. 

Η Ενωση Αφρικανών Γυναικών έχει πάρει εδώ και ένα χρόνο την πρωτοβουλία, ανοίγοντας μία καμπάνια με τίτλο «οχι στο ρατσισμό από κούνια», που διεκδικεί να χορηγείται πιστοποιητικό γέννησης στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα. «Δε ζητάμε φιλανθρωπία, ζητάμε τα δικαιώματά μας», είπε η Λορέτα από την Ενωση Αφρικανών Γυναικών στη συνέντευξη τύπου. «Εμείς φύγαμε από την Αφρική άρον άρον, γιατί η Αφρική εξακολουθεί να είναι όμηρος και να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και η ελληνική κυβέρνηση μας αναγκάζει να πηγαίνουμε στην Αφρική για να παίρνουμε πιστοποιητικό γέννησης για τα παιδιά μας που γεννιούνται εδώ».  

Στη συγκέντρωση στις 10 Φλεβάρη θα συμμετέχει και η Πρωτοβουλία Μεταναστών Μικροπωλητών, που οργανώνει επίσης κινητοποίηση την Πέμπτη 15 Φλεβάρη στις 10.30πμ στο υπουργείο Εμπορίου. Η Χάπινες Γκόντουιν από τη Νιγηρία δήλωσε: «Η κυβέρνηση μας έκανε μέσα σε μία μέρα παράνομους. Τώρα για να μας δώσει άδεια μικροπωλητή ζητά σαν προϋπόθεση να έχουμε πενταετή άδεια παραμονής. Κανείς από εμάς δεν έχει αυτή την άδεια γιατί πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ». 

Ο Γιάννης Σηφακάκης από την Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο που συμμετέχει στο συλλαλητήριο, έδωσε στο θέμα της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στους μετανάστες τη διάσταση που έχει να κάνει με την εμπλοκή της κυβέρνησης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». «Πριν από ένα μήνα ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής των ΗΠΑ, ο Κράμπτον, ήρθε στην Ελλάδα και ζήτησε από την Μπακογιάννη και τον Πολύδωρα να γίνονται επιπλέον έλεγχοι μεταναστών και ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από τις αραβικές χώρες και ιδιαίτερα τους πακιστανούς. Αυτές τις μέρες έγινε ένα δικαστικό και πολιτικό πραξικόπημα, που αφορά την υπόθεση της απέλασης του Τζαβέντ Ασλάμ. Πάνε να τυλίξουν τον Τζαβέντ Ασλάμ σε μία κόλα χαρτί και να τον στίλουν πίσω στο Πακιστάν. Αν το γίνει αυτό κατ’ επέκταση θα μπορούν να το κάνουν σε κάθε μετανάστη. Θα είμαστε στο συλλαλητήριο για να διεκδικήσουμε πλήρη και ίσα δικαιώματα στους μετανάστες, όχι στο νέο ρατσιστικό νόμο, απεμπλοκή της Ελλάδας από πολέμους και όχι στη νέα εκδοχή του ρατσισμού την Ισλαμοφοβία».