Εργατικό κίνημα
Intracom InMaint: Οι απεργοί δικαιώθηκαν!

Απεργοί της InMaint διαδηλώνουν μέσα στους χώρους του Oμίλου Intracom, 17/3

Με μια επίδειξη της συλλογικής τους δύναμης οι εργάτες της INMAINT, εταιρίας του ομίλου Intrakat – Intracom, επέβαλαν ότι οι δύο συνδικαλιστές συνάδελφοί τους, που απολύθηκαν την Τρίτη 14/3, θα παραμείνουν στη δουλειά. 

Οι απολύσεις ήταν εκδικητικές. Είχαν προηγηθεί οι δύο 48ωρες απεργίες εξαιτίας της καθυστέρησης στη μισθοδοσία, που υποχρέωσαν την εργοδοσία σε καταβολή των δεδουλευμένων (μια στις 6 και 7 Μάρτη και μια αρχές του περασμένου Δεκέμβρη). Και οι δύο εργαζόμενοι είναι δραστήρια μέλη του σωματείου, αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ, ο μεν με την παράταξη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς Πρωτοβουλία Γένοβα Intracom κι ο δε με την AEE, που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ κι έπαιξαν πρωτοπόρο ρόλο στην οργάνωση των απεργιών. Έτσι, η προσπάθεια της εργοδοσίας για αντεπίθεση έπεσε στο κενό. 

Με το που ανακοίνωσαν στους δύο εργαζόμενους την απόλυσή τους, σήμανε συναγερμός στους συναδέλφους τους. Το σωματείο προκήρυξε άμεσα στάση εργασίας για το επόμενο πρωί, οι εργαζόμενοι γέμισαν τον κεντρικό διάδρομο του κτιρίου της εταιρίας, εξασφαλίζοντας ότι κανένας δεν θα μπει για δουλειά και εκεί πραγματοποίησαν συνέλευση. 

Σχεδόν ομόφωνα, με μόλις 3 ψήφους κατά, αποφασίστηκε 48ωρη απεργία την Πέμπτη 16/3 και Παρασκευή 17/3 και αν δεν παρθούν πίσω οι απολύσεις, νέα γενική συνέλευση με στάση εργασίας τη Δευτέρα 20/3, προκειμένου να αποφασιστεί η συνέχεια των κινητοποιήσεων. 

Η αποφασιστικότητα και το συλλογικό πνεύμα ήταν το χαρακτηριστικό τόσο της συνέλευσης, όσο και της διήμερης απεργίας. Στη συνέλευση συμμετείχε η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του σωματείου της συγκεκριμένης επιχείρησης. Όλες οι τοποθετήσεις συμφωνούσαν ότι πρόκειται για συνδικαλιστικές διώξεις που στόχο έχουν να τσακίσουν τη συλλογική δύναμη των εργαζομένων στην επιχείρηση και δήλωναν αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη μέχρι την επαναπρόσληψη των δύο εργαζομένων. “Θα πάμε μέχρι τέλους”, “Πάμε για ένα μεγάλο απεργιακό αγώνα. Ό, τι και να μας πούνε δεν θα υποχωρήσουμε αν δεν πάρουν πίσω τις απολύσεις”, “Να τραβήξουμε και τους συναδέλφους από τις άλλες εταιρίες του ομίλου. Το χτύπημα σε εμάς είναι προμήνυμα για το τί θα ακολουθήσει σε όλους” ήταν μερικά από τα όσα ακούστηκαν. Η κάλπη στήθηκε και το αποτέλεσμα έλεγε ότι η απεργία ξεκινούσε από τις 6πμ της επόμενης μέρας.

Οι απεργοί από νωρίς το πρωί της Πέμπτης 16/3, συγκεντρώθηκαν στην πύλη της εταιρίας στην Παιανία, για την περιφρούρηση της απεργίας. Περιφρουρήσεις έγιναν και σε χώρους εργασίας που η InMaint έχει αναλάβει εργολαβικά την τεχνική συντήρηση, από συνεργεία απεργών σε συνεργασία με τα εκεί σωματεία. Νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός, το ΚΑΤ, το Αλεξάνδρα, στην Μερσεντές κ.α.  

Στο πλευρό τους και τις δύο μέρες βρέθηκαν εργαζόμενοι από τις υπόλοιπες εταιρίες του ομίλου Intracom, συνδικαλιστές από το ΕΚΑ, την ΑΔΕΔΥ, το ΣΕΤΗΠ, το Σωματείο Ηλεκτροτεχνιτών, το ΣΜΤ, το ΣΕΛΜΑ, το Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια, την Εργατική Αλληλεγγύη. Νέα συγκέντρωση των απεργών έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης στα δικαστήρια όπου η εργοδοσία προσέφυγε για να βγάλει την απεργία παράνομη. 

Καθολική συμμετοχή

Παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο έβγαλε τελικά παράνομη την απεργία, οι εργαζόμενοι απήργησαν κανονικά και την επόμενη με την κάλυψη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Η απεργία είχε για δεύτερη μέρα καθολική συμμετοχή. Η απεργιακή συγκέντρωση και οι περιφρουρήσεις επαναλήφθηκαν με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία.

“Ζητήσαμε να πληρωνόμαστε στην ώρα μας. Και απέλυσαν δύο από εμάς. Γι' αυτό κι εμείς θα απεργήσουμε για όσες βδομάδες χρειαστεί” έλεγαν οι απεργοί από τη μικροφωνική που είχε στηθεί.  

Ψηφίσματα αλληλεγγύης κατέφθαναν όλο το διήμερο. Στην προσπάθεια να μεταδώσουν το μήνυμα της απεργίας στους συναδέλφους τους του ομίλου Intracom, εκτός από τα αδιάκοπα μηνύματα της μικροφωνικής, οι απεργοί πραγματοποίησαν διαδήλωση στα διπλανά κτίρια του ομίλου. 

Η εργοδοσία αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Την προηγούμενη μέρα η στάση του προέδρου της InMaint συνοψιζόταν στη δήλωσή του προς τους απεργούς ότι “οι αποφάσεις είναι αμετάκλητες και σε όποιον δεν αρέσουν να περάσει στο λογιστήριο”. Σαν να μην έφτανε αυτό ανακοίνωσε ότι οι συγκεκριμένες απολύσεις ήταν η αρχή και ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες. 

Το μεσημέρι της Παρασκευής κι αφού είχαν προηγηθεί τα παραπάνω, αναγκάστηκε να καλέσει διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία του σωματείου και να δεσμευτεί ότι οι δύο εργαζόμενοι θα παραμείνουν στη δουλειά. 

Η εργοδοσία, προκειμένου να κατευνάσει το κλίμα, ισχυρίστηκε τελικά ότι οι απολύσεις δεν ήταν εκδικητικές αλλά λόγω “αναδιοργάνωσης της εταιρίας”. Δεν φταίει η εταιρία, είπε, αλλά το υπουργείο Υγείας που δεν πληρώνει για τις εργολαβίες που έχει αναλάβει η InMaint στα νοσοκομεία. Όχι ότι έπεισε κανέναν από τους εργαζόμενους. Ο ισχυρισμός ότι από τη μια έχει τα λεφτά για να απολύσει και να πληρώσει όσες αποζημιώσεις χρειαστεί, αλλά από την άλλη δεν έχει για να βάζει τους μισθούς στην ώρα τους, έκανε την αντίφαση εξόφθαλμη. 

Η τελική δέσμευση συμπεριλάμβανε ότι οι δύο εργαζόμενοι θα παραμείνουν σε εταιρίες του ομίλου κι ότι η “αναδιοργάνωση” θα γίνει με εργαζόμενους που έχουν εκφράσει οι ίδιοι στο σωματείο, για δικούς τους λόγους, την επιθυμία τους να αποχωρήσουν, αφού μάλιστα πάρουν και την πλήρη αποζημίωσή τους.

Για “δικαίωση των απεργών” μιλάει η Πρωτοβουλία Γένοβα Ιντρακόμ μετά την ανάκληση των απολύσεων. “Το αποτέλεσμα αυτό ήρθε σαν επιστέγασμα της ανυποχώρητης αντίδρασης με μια πετυχημένη απεργία που 'πάγωσε' την επιχείρηση, ενώ μεγάλη ήταν κι η συμπαράσταση από άλλους εργαζομένους μέσα κι έξω από τον όμιλο. Εργάτες Ενωμένοι - Ποτέ Νικημένοι!” σημειώνει. 

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της συνάντησης όλοι συμφωνούσαν ότι δεν χωράει εφησυχασμός κι ότι οποιαδήποτε νέα προσπάθεια είτε απληρωσιάς, είτε απολύσεων, θα τους βρει ξανά απέναντι. 

Μετά την ανάκληση των απολύσεων, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν ξανά στο δρόμο, το Σάββατο 18 Μάρτη, στο μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό.