Εργατικό κίνημα
Πετυχημένη η απεργία 15 Μάρτη: Μαζικές προσλήψεις στην Υγεία τώρα

Οι απεργοί των Νοσοκομείων στους δρόμους της Αθήνας, 15 Μάρτη

«Μονιμοποιήστε τα συνεργεία, μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία» ήταν το σύνθημα που ακούστηκε περισσότερο στο απεργιακό συλλαλητήριο των εργαζόμενων στα νοσοκομεία την Τετάρτη 15 Μάρτη. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Μαβίλη, πέρασε από το Μαξίμου και τη Βουλή και ολοκληρώθηκε έξω από το υπουργείο Οικονομικών. 

Η απαίτηση για μαζικές προσλήψεις ήταν στα χείλη όλων των απεργών. Η Ευαγγελία Ντερίμη, νοσηλεύτρια στο Αγλαΐα Κυριακού για 31 χρόνια που έφτασε στην πλατεία με την προσυγκέντρωση του νοσοκομείου της μας είπε: «Το νοσοκομείο μας έχει πάρα πολλά προβλήματα με πρώτο την έλλειψη προσωπικού. Υπάρχουν συνάδελφοί μας που τους χρωστάνε 100 και 200 μέρες ρεπό. Αυτό σημαίνει ότι εργάστηκαν τόσο παραπάνω χωρίς να έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν. Πέρα από αυτό υπάρχει το οικονομικό πρόβλημα που έχουμε όλοι. Το νοσοκομείο στηρίζεται στις δικές μας φιλότιμες προσπάθειες αρά γιατί δεν πληρώνονται οι εφημερίες, γιατί μειώθηκαν τα νυχτερινά, γιατί να μην παίρνουμε το ανθυγιεινό επίδομα; Μέσα σε όλα υπάρχει η έλλειψη υλικού, όπως το σαπούνι και το χαρτί».

Μπροστά στη διαδήλωση ήταν τα πανό της ΠΟΕΔΗΝ με πολλά μαύρα μπαλόνια. Ακολουθούσε το μπλοκ των εργαζόμενων από το νοσοκομείο Αμαλιάδας. Ο Βασίλης Μιχαλόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων στο νοσοκομείο μας δήλωσε: «Tο μεγάλο αγκάθι που ξεφύτρωσε τώρα είναι το προσχέδιο νόμου που έχει καταρτίσει το υπουργείο Υγείας και αφορά τις ενοποιήσεις των νοσοκομείων. Το αναφέρουν “διασύνδεση-ενοποίηση”. Κοροϊδεύουν τον κόσμο. Διασύνδεση ήδη υπάρχει, άρα μιλάμε για ενοποίηση. Οι διασυνδέσεις δεν λειτούργησαν όπως έλεγαν, αλλά οδήγησαν στο μαρασμό των μικρότερων νοσοκομείων αφού το προσωπικό τους μετακινήθηκε στα μεγαλύτερα». 

Στη συνέχεια διαδήλωναν τα σωματεία που συσπειρώνονται στο Συντονιστικό των Nοσοκομείων. Εκεί βρέθηκαν τα μπλοκ του Αγίου Σάββα, του Αγλαΐα Κυριακού, του Γεννηματά, το μπλοκ της παράταξης ΑΚΙΔΑ από το Θριάσιο νοσοκομείο. Εκεί διαδήλωσαν και οι εργαζόμενοι από το Αττικό, καθώς και οι εκπαιδευτικοί της Γ’ ΕΛΜΕ που είχαν κατέβει για συμπαράσταση. 

Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι ήταν παρόντες στην απεργία. Η Γωγώ Γκίκα, καθαρίστρια στον Άγιο Σάββα μας είπε: «Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρέπει να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό. Υπάρχουν γυναίκες που δουλεύουν 13-15 χρόνια. Ίσως και παραπάνω. Κάποιες άλλες λιγότερα. Είμαστε γύρω στα 65 άτομα και μας βγαίνει η ψυχή για να βγει η δουλειά. Υπάρχουν γυναίκες που δουλεύουν σε μεγάλα τμήματα 5ωρες και πρέπει να βγάλουν τη δουλειά, είναι πάρα πολύ κουραστικό. Πρέπει να πιέσουμε να γίνουν δεκτά τα αιτήματά μας και να προσλάβουν και περισσότερο προσωπικό. Δεν βγαίνει η δουλειά σε τόσες λίγες ώρες». 

Η Ελπίδα Παπανικολοπούλου, τραυματιοφορέας στο Γεννηματά που είχε περάσει και από τη μάχη ενάντια στις απολύσεις από τις διαθεσιμότητες των Σχολικών Φυλάκων δήλωσε: «Αντιμετωπίζουμε έλλειψη προσωπικού. Είμαστε ήρωες όλοι οι εργαζόμενοι, και οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό και οι τραυματιοφορείς. Τώρα έφεραν κάποια παιδιά με ετήσιες προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ. Τίποτα άλλο, δηλαδή μπαλώματα. Ζητάμε να υπάρχει μόνιμο προσωπικό. Τα παιδιά που ήρθαν, πάνω που θα μάθουν τη δουλειά θα φύγουν και μετά ξανά πάλι. Η δική μας δουλειά είναι από τις πιο σκληρές, πολύ βάρος, πολλή ταλαιπωρία. Στο Γεννηματά υπάρχουν τρία κτίρια που χρειάζεται να καλύψουμε. Είμαστε 30 μόνιμοι και 12 συμβασιούχοι για τρεις βάρδιες και βάλε και τις εφημερίες, μπορείτε να καταλάβετε τι γίνεται. Ο κόσμος παραπονιέται, και οι συγγενείς και οι ασθενείς και εμείς δεν προλαβαίνουμε. Χρειαζόμαστε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

Μετά τα μπλοκ του Συντονιστικού, ακολουθούσε το μπλοκ του ΠΑΜΕ Υγείας, ενώ πανό είχε και η Ταξική Πορεία. Η πορεία ήταν δυναμική με πολλά συνθήματα: «Τα νοσοκομεία ανήκουν στο λαό, σε κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο», «Και σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί, είμαστε όλοι απεργοί», ενώ υπήρχε κάλεσμα-σύνθημα για το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 18/3: «Στου Μαρτίου τις 18, παγκόσμια αντίσταση στο ρατσισμό».   

Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Οικονομικών όπου η κυβέρνηση επέλεξε για άλλη μια φορά να υποδεχτεί τους εργαζόμενους με παραταγμένα ΜΑΤ και κατεβασμένα ρολά, χωρίς να επιτρέψει να ανέβει αντιπροσωπεία των απεργών. 

Ο Πάνος Λιαπόπουλος, μέλος ΔΣ του σωματείου εργαζόμενων στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης μας είπε για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων: «Σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διαδηλώνουμε για μαζικές προσλήψεις σε πρόνοια και υγεία και αύξηση της χρηματοδότησης στο χώρο της υγείας συνολικά γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζόμενων με ελλιπή μέσα ή και καθόλου έχει οδηγήσει στην αύξηση της επικινδυνότητας στην εργασία μας. Η σημερινή κινητοποίηση ήταν μαζική και με παλμό. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας για όσο χρειαστεί μέχρι να πετύχουμε ότι η υγεία και η πρόνοια θα ανήκουν σε όλο τον κόσμο, στο λαό μας και στους μετανάστες και κάθε ανασφάλιστο, άνεργο ή άστεγο. Είναι δικαίωμα όλων μας. Συνεχίζουμε τους αγώνες μας, ενώ στοχεύουμε να γίνει ένας συντονισμός και με άλλους κλάδους κι άλλα συνδικάτα ώστε να γίνει Γενική Απεργία». 

 


To “Καραβάνι” στα Γιάννενα

Τα Γιάννενα στις 26 Απρίλη θα είναι ο επόμενος σταθμός του «Καραβανιού της Υγείας», των διαδηλώσεων που στόχο έχουν να σωθεί το ΕΣΥ, να γίνουν μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία και να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την υγεία. 

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει αποφασίσει ότι θα καλέσει σε στάση εργασίας για το νομό των Ιωαννίνων, σε 24ωρη απεργία για τους όμορους νομούς, ενώ προτείνει στα πρωτοβάθμια σωματεία να συμμετέχουν στην κινητοποίηση με όποιο τρόπο επιλέξουν. 

Θυμίζουμε ότι έχουν προηγηθεί πετυχημένες απεργιακές μέρες δράσης στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στην Πάτρα και στη Λάρισα κατά σειρά από το φθινόπωρο του 2016. 

Για την οργάνωση της συνέχειας των κινητοποιήσεων το Συντονιστικό των Νοσοκομείων σε συνεργασία με το Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια καλεί σε «συνέλευση αγώνα και συντονισμού» τη Δευτέρα 27 Μάρτη στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Άγιος Σάββας στις 6μμ. 

Επίσης, το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή προτείνει-διεκδικεί να γίνει νέα κινητοποίηση των γιατρών αρχές Απρίλη για τις αντιδραστικές αλλαγές που αφορούν τους ειδικευόμενους και το ασφαλιστικό μετά την πετυχημένη απεργιακή κινητοποίηση στις 2 Μάρτη. Αυτή θα είναι η πρόταση που θα μπει στις Γενικές Συνελεύσεις των νοσοκομείων, των Ενώσεων, των συλλόγων-πρωτοβουλιών ειδικευόμενων, ενώ προτείνεται και η κοινή δράση με τους φοιτητές των Ιατρικών σχολών.  

 
 

Εκλογές στο Ρίο

Ξεκίνησαν την Τρίτη 21 Μάρτη οι εκλογές στο Σωματείο Εργαζόμενων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας (Ρίο) για νέο Διοικητικό Συμβούλιο και αντιπροσώπους στην ΠΟΕΔΗΝ. Οι εκλογές θα ολοκληρωθούν στις 23 Μάρτη, ενώ για πρώτη φορά συμμετέχει η Ενωτική Αριστερή Πρωτοβουλία-Νυστέρι, παράταξη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. 

Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν οι: Κατερίνα Αγγέλη, νοσηλεύτρια, ΩΡΛ Κλινική, Αγγελική Κάββουρα, νοσηλεύτρια, Αιμοδοσία, Δήμητρα Σερβετά, νοσηλεύτρια, Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και Μιχάλης Ψάρρης, Νοσηλευτική Διεύθυνση. 

Ο Μιχάλης Ψάρρης μας είπε για τη μάχη των εκλογών: «Συμμετέχουμε για πρώτη φορά, αλλά κατεβαίνουμε δυναμικά. Μιλάμε με όλους τους συναδέλφους, έναν προς ένα για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο μας αλλά και γενικά. Θέλουμε να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο απέναντι στα Μνημόνια από τη βάση, να μπουν μπροστά οι συνάδελφοι, από τις πλάτες τους βγαίνει η δουλειά. Θέλουμε να σπάσουμε το κατεστημένο μέσα στο σωματείο, εδώ και τρία χρόνια είναι ανύπαρκτο μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Δεν θέλουμε να πάρουμε μόνο έδρα στο σωματείο, αλλά να βγάλουμε και αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία» .

 

 
ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Μεγάλο συλλαλητήριο έγινε την Τετάρτη 15 Μάρτη στη Ζάκυνθο για τα ζητήματα του νοσοκομείου και των σκουπιδιών. Το συλλαλητήριο που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο έγινε στην πλατεία Σολωμού και συμμετείχαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, συνταξιούχοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, ενώ κλειστά ήταν τα περισσότερα μαγαζιά.