Εργατικό κίνημα
Εθνική Ασφαλιστική: Δεν πωλείται

21/3, διαδήλωση την πρώτη μέρα απεργίας στην Εθνική Ασφαλιστική

Δεν λειτούργησε τίποτα, ούτε καν το μηχανογραφικό της εταιρίας, την Τρίτη 21/3 πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας που προκήρυξε ο σύλλογος των εργαζόμενων στην Εθνική Ασφαλιστική. H περιφρούρηση που ξεκίνησε από τις 7 το πρωί έξω από το κεντρικό κτήριο της εταιρίας στην Λεωφ. Συγγρού δεν άφησε κανένα περιθώριο. Εκατοντάδες εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής συγκεντρώθηκαν από το πρωί με μπαλόνια και πλακάτ και με κεντρικό σύνθημα “Δεν Πωλείται”, διαδήλωσαν μέχρι τη Βουλή και τα γραφεία της ΕΕ. 

Είναι η τρίτη απεργία μέσα σε διάστημα ενός μήνα ενάντια στην πώληση της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας και ενόψει της ολοκλήρωσης την ερχόμενη Τρίτη 28/3 της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την αγορά της εταιρίας.

Προσανατολιζόμαστε να κλιμακώσουμε

“Αμέσως μετά την κατάθεση των προσφορών αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ της εταιρίας και γύρω στα μέσα Απρίλη θα ανακοινωθεί ο τελικός αγοραστής. Πρόκειται για μια καταστροφική κίνηση και για την εταιρία και για τον όμιλο συνολικότερα και για την οικονομία. Η Εθνική Ασφαλιστική έχει απλωμένα στην οικονομία 1,6 δις. Είναι μια κερδοφόρα εταιρία και πουλιέται μόνο λόγω της συμφωνίας ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας. Δεν υπάρχει κανένα θετικό στοιχείο από αυτή την πώληση. Γίνεται μόνο κατ' εντολή της ΕΕ και των συμφωνιών που υπογράφηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και ειδικότερα της Εθνικής. Όσον αφορά τους εργαζόμενους, και αν κρίνουμε από την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, αυτή η πώληση θα σημάνει χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών αλλά και μειώσεις των θέσεων εργασίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που όλοι οι συνάδελφοι αντιλαμβάνονται πως δεν έχουμε περιθώρια να κάνουμε πίσω στον αγώνα μας και στηρίζουν αυτή τη μάχη. Ακόμα και στην τελευταία συνέλευση που έγινε, το 97% των συναδέλφων ψήφισαν με ονομαστική ψηφοφορία υπέρ της απεργίας. Την επόμενη βδομάδα που κλείνουν οι δεσμευτικές προσφορές προσανατολιζόμαστε να κλιμακώσουμε με κλείσιμο της εταιρίας για όλες τις μέρες της βδομάδας. Είναι σημαντικό να κρατήσουμε τη συσπείρωσή μας τις μέρες που θα γίνονται όλες αυτές οι διεργασίες, και γνωρίζοντας πως αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι συνεδριάσεις του ΔΣ που στις αρχές του Απρίλη θα ανακοινώσουν τον αγοραστή. Άλλωστε έχουν επιτρέψει ειδικούς όρους με τους οποίους ο αγοραστής δεν χρειάζεται να αγοράσει ολόκληρη την εταιρία αλλά όσο ποσοστό αυτής θέλει. Είναι μια μεγάλη μάχη που κορυφώνεται τις επόμενες μέρες” δήλωσε στην ΕΑ ο Αποστόλης.

Την Τετάρτη 22/3 κατά τη δεύτερη μέρα της απεργίας θα συνεχιστεί η πρωινή περιφρούρηση ενώ αργότερα, στις 10μμ, θα γίνει συναυλία συμπαράστασης έξω από το κεντρικό κτήριο στη Συγγρού. Σημαντικό στοιχείο είναι πως στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι μέσω της ICAP (παρά τις προσπάθειες της ICAP να σταματήσει την συμμετοχή τους στην απεργία) που όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου, η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής συνεχίζει να τους θεωρεί συναδέλφους δεύτερης κατηγορίας.