Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Όχι στη “Χάρτα” κουκουλώματος της αθλιότητας των στρατοπέδων

Την Χάρτα της Ειδομένης, την προσπάθεια θεσμοθέτησης της παρέμβασης των ΜΚΟ στο δημοσιογραφικό έργο, καταγγέλλουν μεταξύ άλλων τα μέλη του Μετώπου για την Ανατροπή, Μαρίνα Μεϊντάνη, μέλος ΔΣ της ΠΟΕΣΥ κι ο Νάσος Μπράτσος μέλος του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν: 

“Με αφορμή τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) στην Αθήνα στις 18 και 19 Μάη 2017, γίναμε γνώστες ως ΓΣ μιας λεγόμενης 'Χάρτα της Ειδομένης'... Στη Χάρτα η οποία θα παρουσιαστεί και επισήμως στο συνέδριο της ΕΟΔ... αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι συνάδελφοι που θέλουν να κάνουν ρεπορτάζ στα καμπ φιλοξενίας προσφύγων, για να μην υποπέσουν σε σφάλματα δεοντολογίας... πρέπει 'να συμβουλεύονται εμπειρογνώμονες και στελέχη ΜΚΟ που γνωρίζουν το θέμα και συνήθως δρουν στο πεδίο'.

Από πότε οι ΜΚΟ θα γίνουν 'αρχισυντάκτες' στη δουλειά μας, από πότε ένας νεφελώδης χώρος 'μη κυβερνητικός' που διαχειρίζεται κυβερνητικά χρήματα, αναδεικνύεται σε ρυθμιστή της δεοντολογίας των δημοσιογράφων για το προσφυγικό;

Ποιοι είναι αυτοί οι 'εμπειρογνώμονες' όταν συχνά αλληλέγγυοι που πηγαίνουν ανθρωπιστική βοήθεια στα καμπ εμποδίζονται να την μοιράσουν και την μοιράζουν οι 'εμπειρογνώμονες' χωρίς καν να γνωρίζουμε τι λένε στους πρόσφυγες για την προέλευσή της;” επισημαίνουν.

“Η σχεδιαζόμενη και διόλου τυχαία κατασκευή του μηχανισμού προέγκρισης του εκάστοτε ρεπορτάζ από εξωδημοσιογραφικά «κέντρα» υπό το πρόσχημα της τήρησης της δεοντολογίας, στοχεύει ευθέως στην ανεξαρτησία του Τύπου και επιχειρεί να τιθασεύσει την ανάδειξη της αλήθειας όσο οδυνηρή και αν είναι για τους κρατούντες.

Τέλος, η Ειδομένη αν κάτι συμβολίζει δεν είναι «το δράμα των προσφύγων» αλλά την Ευρώπη – φρούριο, των τειχών και αποκλεισμών. Οι συνθήκες άλλωστε 'φιλοξενίας' των προσφύγων στην Ειδομένη ήταν τρισάθλιες και η εκκένωσή της συνοδεύτηκε με κυβερνητική εντολή για εκτεταμένες απαγορεύσεις στην ειδησεογραφική κάλυψη της σχετικής αστυνομικής επιχείρησης. Ας μη γίνει και… 'σημαία' μας η κρατική αυθαιρεσία που θα υπενθυμίζεται με μία… 'Χάρτα της Ειδομένης'! Εξάλλου, ο Κώδικας Δεοντολογίας των δημοσιογράφων είναι υπερεπαρκής. Το αν εφαρμόζεται επαφίεται στην ευσυνειδησία όλων των συναδέλφων και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες όλων μας”.