Εκπαίδευση και Νεολαία
Όχι στην ομοφοβία

Το μπλοκ του Pride Πάτρας στη διαδήλωση της 18 Μάρτη στην πόλη

«Θεματικές εβδομάδες» προχειρότητας, γραφειοκρατίας και χτυπήματος εργασιακών δικαιωμάτων στα σχολεία

Η αντιδραστική ημερίδα των θεολόγων της Κορίνθου διοργανώθηκε με αφορμή την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να διοργανωθούν σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας θεματικές εβδομάδες με τίτλο «Σώμα και Ταυτότητα», των οποίων η τρίτη ενότητα είναι οι έμφυλες ταυτότητες. Οι άλλες δύο ενότητες είναι η διατροφή και οι εξαρτήσεις. 

Πρόκειται για τρία θέματα που αρχίζουν να απασχολούν έντονα τους μαθητές και τις μαθήτριες στην ηλικία αυτή του Γυμνασίου. Οι ακροδεξιοί που αντιτίθεται επιστρατεύουν τις γνωστές ομοφοβικές κινδυνολογίες.

Την πραγματική απάντηση σχετικά με το πώς ανοίγει μια τέτοια συζήτηση στα σχολεία δε θα τη δώσουν λοιπόν οι κύκλοι της εκκλησίας και της ακροδεξιάς, αλλά οι ίδιοι οι μαθητές και οι καθηγητές. Από τη μία πλευρά, οι μαθητές και οι μαθήτριες θέλουν να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση, αλλά όχι με την προχειρότητα με την οποία γίνεται. Όπως δήλωσε στην ΕΑ ο μαθητής του 1ου ΓΕΛ Πολίχνης, Ραφαήλ: «Πώς γίνεται να συζητάμε για την ομοφυλοφιλία και το έμφυλο ζήτημα, όταν ακόμα κάποια μαθήματα (ειδικά αυτό των θρησκευτικών) διδάσκουν στα παιδιά ότι η ομοφυλοφιλία είναι εκτροπή; Αυτή είναι η αντιμετώπιση που διδάσκεται στις επίσημες σχολικές αίθουσες.

Το υπουργείο προσπαθεί υποτίθεται να ανοίξει συζήτηση για ευαίσθητα κοινωνικά θέματα όπως αυτό, την ίδια στιγμή που για να κάνουμε εμείς κάποια σχετική εκδήλωση συναντήσαμε τρομαχτική γραφειοκρατία. Είναι εντελώς υποκριτικό, από τη μία να μην αφήνουν να γίνει μια τέτοια εκδήλωση από μαθητές κι από την άλλη να διοργανώνουν θεματική εβδομάδα με τη δική τους κηδεμόνευση. Υψώνουν τείχη, τα σχολεία τα χτίζουν έξω από την κοινωνία».

Από την άλλη πλευρά οι καθηγητές καταγγέλλουν τις θεματικές βδομάδες ως μια προσπάθεια να πληγούν ακόμη περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα στη μέση εκπαίδευση και να υποτιμηθεί ο ρόλος του καθηγητή στο σχολείο. Όπως αναφέρει ψήφισμα της ΕΛΜΕ Χανίων: «…Το Υπουργείο ‘καινοτομώντας’ έχει ήδη προχωρήσει στην αφαίρεση της δίωρης μείωσης ωραρίου σε όσους υλοποιούσαν διάφορα προγράμματα … Έχει “ξεχάσει” ότι τα θέματα αυτά αποτελούν βασικές ενότητες των μαθημάτων που μείωσαν -χωρίς κανένα επιστημονικό-παιδαγωγικό κριτήριο- όπως Οικιακή Οικονομία, Βιολογία κλπ την περασμένη σχολική χρονιά στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της εξοικονόμησης προσωπικού...

Έχει “ξεχάσει” ότι την προηγούμενη χρονιά έχει αφαιρέσει τη μείωση ωραρίου στους υπεύθυνους εργαστηριών (πληροφορικής - φυσικών επιστημών) με αποτέλεσμα  την πλήρη απαξίωση τους… Έχει “ξεχάσει” την υπολειτουργία και την ανυπαρξία των σχολικών βιβλιοθηκών, τη μη τοποθέτηση υπευθύνων… Φορτώνει στις πλάτες των συλλόγων διδασκόντων πρόσθετα γραφειοκρατικά και διοικητικά καθήκοντα σε βάρος του παιδαγωγικού και διδακτικού έργου τους, νέες τροποποιήσεις στα ωρολόγια προγράμματα σε μία σχολική χρονιά που το μόνιμο και σταθερό προσωπικό μειώνεται ακόμη περισσότερο στο σχολείο... Τέλος, πίσω από τα εντυπωσιακά θέματα που δίνουν ένα προφίλ προοδευτισμού, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση των συλλόγων, υπάρχει προχειρότητα...»

Με άλλα λόγια, παραβιάζεται το ωράριο και τα καθήκοντα των καθηγητών ενώ αντικαθίστανται οι ώρες των μαθημάτων με ώρες «δραστηριοτήτων» (με ανοιχτό το ποιος και με τι συνθήκες εργασίας θα τις καλύψει). Ταυτόχρονα η προχειρότητα της αντιμετώπισης και η αποστασιοποίηση με την ουσία του θέματος είναι που ανοίγουν τις πόρτες σε κάθε Ένωση Θεολόγων και κάθε Δήμο Κορινθίων να οργανώνουν ημερίδες μίσους.

Αντί το Υπουργείο να αποδεσμεύσει μαθητές και καθηγητές από το άχρηστο βάρος των εξετάσεων και της εντατικοποίησης, έτσι ώστε να ξεκινήσει οποιαδήποτε ουσιαστική διεργασία, συνεχίζει τη διάλυση της Παιδείας με την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση και το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων. 

 

 
KΟΡΙΝΘΟΣ 

Τρανσφοβική-ομοφοβική ημερίδα με θέμα «Από την αποδόμηση του βιολογικού φύλου των εφήβων, στη χειραγώγηση μιας άβουλης κοινωνίας» διοργάνωσε την Κυριακή 19 Μαρτίου η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, με την υποστήριξη του Δήμου Κορινθίων και κάποιων συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Ανάμεσα στους αναγγελθέντες ομιλητές ήταν ο Δ. Πατέλης, γνωστός και από παλιότερες τρανσφοβικές δηλώσεις του σε διαλέξεις, καθώς και ο Γ. Παύλος, ο δηλωμένα ακροδεξιός καθηγητής του Πανεπιστημίου Ξάνθης που δίωκε φοιτητές για την πολιτική τους δράση. 

Ήδη από τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση της ημερίδας, η κατακραυγή του κόσμου ήταν τέτοια που ο Δ. Πατέλης αναγκάστηκε να ακυρώσει τη συμμετοχή του.

Σε απάντηση για το αντιδραστικό περιεχόμενο της ημερίδας, έξω από το χώρο διεξαγωγής της βρέθηκε ομάδα ακτιβιστών/ακτιβιστριών, όπου διαμαρτυρήθηκε με πικέτες. Οι διοργανωτές της κατά τα άλλα «ανοιχτής» εκδήλωσης αναγκάστηκαν να κλείσουν τις εισόδους της αίθουσας και να απαγορεύσουν την είσοδο, με τη βοήθεια της αστυνομίας. Η εικόνες που κυκλοφόρησαν επισφράγισαν ακόμη περισσότερο, μετά την αρχική κατακραυγή, ότι τέτοιες εκδηλώσεις πλέον οδηγούν τους φορείς τους σε απομόνωση από την κοινωνία.