Η Αριστερά
Μαρξισμός 2017: Βαδίζουμε μαζί, μας εμπνέει ο Μαρξισμός

100 χρόνια από τη μεγάλη επανάσταση των εργατών στη Ρωσία το 1917, τα επαναστατικά μηνύματα του Μαρξισμού είναι πιο επίκαιρα παρά ποτέ σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα.

Μια ματιά στη διεθνή σκηνή δείχνει τις απειλές που γεννάει ο καπιταλισμός μέσα στην κρίση του. Στην Αμερική κυβερνάει ο πιο ανοιχτά ρατσιστής και σεξιστής Πρόεδρος και έχει στην ατζέντα του από εμπορικούς πολέμους μέχρι στρατιωτικούς ανταγωνισμούς με την Κίνα. Μέσα στην Ευρώπη-φρούριο, οι δυνάμεις της ακροδεξιάς σέρνουν τα χρεοκοπημένα παραδοσιακά κόμματα προς τις θέσεις τους.

Αλλά παντού υπάρχει αντίσταση. Μέσα στις ΗΠΑ, η προεδρία Τραμπ ξεκίνησε με το μεγαλύτερο κύμα διαδηλώσεων από τις γυναίκες, τους μαύρους, τη νεολαία. Στην άλλη άκρη του Ειρηνικού, ένα μαζικό κίνημα γκρέμισε την Πρόεδρο της Νότιας Κορέας. Το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα βγαίνει στους δρόμους σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.

Κατήφορος

Εδώ στην Ελλάδα, ο μνημονιακός κατήφορος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκει απέναντί του εργατικές αντιστάσεις που αρνούνται ένα νέο γύρο περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων και αναζητούν αριστερή εναλλακτική. Η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ μαντρώνουν τους πρόσφυγες αλλά ο κόσμος αγκαλιάζει τα προσφυγόπουλα που πάνε στα σχολεία και τους γονείς τους που ζητάνε μια στέγη μέσα στις πόλεις.

Πώς μπορούν αυτές οι αντιστάσεις να οργανωθούν;  Ποια Αριστερά μπορεί να τις οδηγήσει στη νίκη;  Τι προσανατολισμούς μας δίνει η επαναστατική παράδοση του Μαρξισμού του Λένιν και της Ρόζας, του Τρότσκι και του Γκράμσι;

Τις απαντήσεις σε αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα θα αναζητήσουμε στο τετραήμερο Μαρξισμός 2017 που θα γίνει στην Αθήνα, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (παλιά ΑΣΟΕΕ) στις 18-21 Μάη. Με έμπνευση από τα απελευθερωτικά οράματα και τις ανατρεπτικές εμπειρίες ενός αιώνα από τη μεγαλύτερη εργατική επανάσταση της ιστορίας.

Μην χάσετε αυτή την ευκαιρία. Δηλώστε συμμετοχή!  

 

Βασικές συζητήσεις

100 χρόνια από τη Ρώσικη Επανάσταση

Εργατική Αντίσταση και Απελευθέρωση των γυναικών

Η Αμερική του Τραμπ και το νέο κίνημα

Η Αντίσταση στο ρατσισμό και την ακροδεξιά στην Ευρώπη

60 χρόνια από την ΕΟΚ / Η κρίση στην ΕΕ

Η Αριστερά μετά τον ΣΥΡΙΖΑ

Μαρξισμός: Θεωρία και Πράξη

50 χρόνια από τη Χούντα, το εργατικό κίνημα και οι μάχες του

Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος / Διεθνιστική Αλληλεγγύη