Εργατικό κίνημα
Απεργιακό κύμα γύρω από την Πανεργατική Απεργία στον ΟΤΕ

Με τριήμερη πανελλαδική απεργία απαντάνε οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ στο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της κυβέρνησης που με μια τροπολογία μερικών δεκάδων λέξεων καταργεί συλλογικές συμβάσεις και ανοίγει την πόρτα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του οργανισμού. 

Η απεργία ξεκίνησε την Τρίτη 12 Δεκέμβρη, την επόμενη μέρα οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ συμμετέχουν στην πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και στα απεργιακά συλλαλητήρια, την Πέμπτη θα συνεχίσουν την απεργία, και θα κάνουν συλλαλητήριο έξω από τη βουλή, με «πανελλαδικά χαρακτηριστικά» όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. Από την πρώτη μέρα η απεργία έχει απόλυτη επιτυχία. Σε περισσότερα από 10 κτίρια έγινε περιφρούρηση. Στο Μέγαρο στο Μαρούσι, ούτε ένας δεν μπήκε για δουλειά. Τα “ανώτερα στελέχη” αναγκάστηκαν να “εργαστούν σε ένα διπλανό κτίριο(!) Τη Παρασκευή θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΕ-ΟΤΕ για να πάρει αποφάσεις για τη συνέχεια. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε την τροπολογία τη Παρασκευή 8 Δεκέμβρη το βράδυ, στο φορολογικό νομοσχέδιο. Η τροπολογία κάνει δυο πράγματα. Καταργεί το ελάχιστο όριο συμμετοχής του ελληνικού δημόσιου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ, που είχε οριστεί με νόμο στο 34%. Οι κυβερνήσεις του Σημίτη είχαν βάλει υποτίθεται αυτή την ακλόνητη «εγγύηση» καθώς ξεπουλούσαν «πακέτο»-«πακέτο» τον ΟΤΕ. Τώρα η κυβέρνηση με λίγες λέξεις καταργεί τη «χρυσή μετοχή» για να παραδώσει τον ΟΤΕ στα νύχια του οποιουδήποτε «στρατηγικού επενδυτή». 

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει το νόμο του Αλογοσκούφη για τις ΔΕΚΟ, καταργώντας το Γενικό Κανονισμό Προσωπικού του ΟΤΕ που έχει διαμορφωθεί με βάση συλλογικές συμβάσεις. Δίνει το δικαίωμα στην εργοδοσία να απολύει, να μεταταθέτει κατά το δοκούν. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι η πρόβλεψη ότι «εφαρμόζεται ο κανονισμός προσωπικού που ισχύει στην COSMOTE». 

Οπως αναφέρει η ΟΜΕ-ΟΤΕ στην ανακοίνωσή της, η τροπολογία καταργεί «για το σύνολο του προσωπικού ΟΤΕ ανεξάρτητα από το πότε προσλήφθηκε *Τη Μονιμότητα (άρθρο 2) *Ειδικότητες, κατηγορίες, είδος εργασίας, βαθμολόγιο, το ωράριο εργασίας τον τρόπο επιλογής προϊσταμένων (άρθρα 6,8,10, 11, 41, 43,44, 45) *Τον Κανονισμό Μεταθετότητας (άρθρο 9) *Τα Περιφερειακά Συμβούλια Προσωπικού άρα κάθε αρμοδιότητά τους θα αποτελεί στο εξής μονομερές δικαίωμα των Περιφερειακών Διευθυντών (Μεταθέσεις, Τοποθετήσεις Προϊσταμένων, Πειθαρχικές ποινές κλπ). Η σύνθεση επίσης του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου ορίζεται αποκλειστικά από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο...Διευθυντικό Δικαίωμα σε κρίσιμο συμβούλιο που επικυρώνει απολύσεις...Για το προσωπικό που προσλήφθηκε μετά τη 14 Ιουλίου 2005 και μέχρι τη δημοσίευση της προς ψήφιση διάταξης ισχύει ο κανονισμός της COSMOTE με τη διαφορά ότι θα έχουν το μισθολόγιο, το χρονοεπίδομα και τα επιδόματα που ισχύουν σήμερα. Για το προσωπικό που θα προσληφθεί μετά τη δημοσίευση προς ψήφιση διάταξης ισχύει ο Κανονισμός της COSMOTE…»

Ο ΟΤΕ είναι μια από τις «ναυαρχίδες» της ελληνικής οικονομίας. Η αξία του ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη «ναυαρχίδα» θέλει να παραδώσει ο Καραμανλής στους κερδοσκόπους της αγοράς, όπως ήθελε να κάνει ο Μητσοτάκης το ’92-’93. Εχουμε απέναντί μας μια κυβέρνηση που θέλει να παραδώσει στο χάος της αγοράς τα πάντα, από τα πανεπιστήμια με την αναθεώρηση του άρθρου 16 μέχρι τον ΟΤΕ και τα λιμάνια. Και ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θέλει να να ξεκολήσει το νόμο του Αλογοσκούφη από το τέλμα που τον είχαν ρίξει οι πανεργατικές απεργίες του περσινού Δεκέμβρη και του Μάρτη φέτος. 

Γι’ αυτό η μάχη στον ΟΤΕ δε τελειώνει με τη ψήφιση της τροπολογίας, όπως δεν έχει τελειώσει σε όλες τις ΔΕΚΟ με τη ψήφιση του νόμου του Αλογοσκούφη. Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ έχουν τη δύναμη να κάνουν τον Βουρλούμη και τον Αλογοσκούφη να καταπιούν αμάσητο το χαρτί που γράψανε την τροπολογία τους. Η απεργία πρέπει να κλιμακωθεί μετά την τριήμερη.