Εργατικό κίνημα
Απεργιακό κύμα γύρω από την Πανεργατική: Νοσοκομεία 48ωρη ΠΟΕΔΗΝ, 3ήμερη ΕΙΝΑΠ

ΕΙΝΑΠ

Με τριήμερη απεργία στις 12, 13 και 14 Δεκέμβρη κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά, μετά τη διανοσοκομειακή συνέλευση της ΕΙΝΑΠ που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Σωτηρία την περασμένη Τετάρτη 6 Δεκέμβρη. Η απόφασή τους περιλαμβάνει συμμετοχή στις 13 Δεκέμβρη στην πανεργατική συγκέντρωση των συνδικάτων στις 12μ στο Πεδίο του Αρεως και νέα γενική συνέλευση στον Ευαγγελισμό στις 14 Δεκέμβρη με εξάωρη στάση εργασίας. 

Αντίστοιχες διανοσοκομειακές συνελεύσεις πραγματοποίησαν την προηγούμενη βδομάδα όλες οι Ενώσεις των Γιατρών στα πλαίσια της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας που είχε κηρύξει η ΟΕΝΓΕ για τις 5 και 6 Δεκέμβρη. Το βασικό αίτημα των γιατρών είναι να μην περάσει η μείωση του χρόνου εργασίας τους, που σχεδιάζει ο Αβραμόπουλος, χωρίς αυξήσεις στους μισθούς και μαζικές προσλήψεις. Στην αντίθετη περίπτωση, οι ίδιοι απειλούνται με μείωση αποδοχών και τα νοσοκομεία να εφημερεύουν χωρίς προσωπικό. 

Μέχρι τώρα, οι γιατροί έχουν καταφέρει να συντονίσουν το απεργιακό τους πρόγραμμα με τις κινητοποιήσεις των νοσηλευτών και των εργαζόμενων στα νοσοκομεία που απεργούν με τα ίδια αιτήματα, αυξήσεις, προσλήψεις, γενναία χρηματοδότηση της Υγείας. Το ίδιο θα συμβεί και αυτή την εβδομάδα, καθώς και η ΠΟΕΔΗΝ έχει κηρύξει 48ωρη πανελλαδική απεργία για τις 13 και 14 Δεκέμβρη. 

Η διάθεση των γιατρών να κοντράρουν τον Αβραμόπουλο και τις επιθέσεις του, φάνηκε στη γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο Σωτηρία που ήταν η μαζικότερη των τελευταίων χρόνων. Πάνω από 250 γιατροί, ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι, συγκεντρώθηκαν για να αποφασίσουν τη συνέχεια του αγώνα. 

Το κλίμα ήταν πολύ αγωνιστικό και αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή, όταν το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, με πρωτεργάτη την παράταξη της ΔΑΚΕ που θέλει με κάθε τρόπο να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, έβαλε θέμα απαρτίας και βάφτισε τη συνέλευση "συγκέντρωση". Η αντίδραση της βάσης, όμως, που ήθελε η ίδια να συζητήσει και να αποφασίσει, ήταν άμεση, αναγκάζοντας στη συνέχεια όλες τις παρατάξεις του ΔΣ να παραδεχτούν ότι δεν τίθεται ζήτημα απαρτίας. 

Kλιμάκωση

Παρά τις τοποθετήσεις που μιλούσαν για κλιμάκωση του αγώνα, η μοναδική παράταξη που πρότεινε 5νθήμερη απεργία από τις 11 έως τις 15 Δεκέμβρη και συνέχεια με 5νθήμερες επαναλαμβανόμενες, ήταν η Πρωτοβουλία Γένοβα-Νυστέρι. Αντίθετα όλες οι παρατάξεις του ΔΣ, από τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚΕ μέχρι την Πανεπιστημονική (ΚΚΕ), την Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών (ΣΥΝ) και την Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Συσπείρωση Ιατρών (ΑΡΣΙ) πρότειναν αρχικά μία ακόμα 48ωρη απεργία. Το ότι όλοι βρέθηκαν πίσω από τη διάθεση του κόσμου φάνηκε στις ψηφοφορίες. 

"Η πρότασή μας παραλίγο να πάρει τη συνέλευση, για ελάχιστες ψήφους δεν πέρασε", μας είπε ο Θανάσης Σταυρίδης, μέλος της 5μελούς επιτροπής στο Σωτηρία με την Πρωτοβουλία Γένοβα, "Αυτό ήταν έκπληξη για τις αριστερές παρατάξεις του ΔΣ που τότε αναγκάστηκαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τη ΔΑΚΕ και να προτείνουν 48ωρη στις 12 και 13/12 συν νέα συνέλευση στις 14/12 με στάση εργασίας, πρακτικά δηλαδή τριήμερη απεργία. 

Πιστεύουμε λοιπόν ότι ο μοναδικός λόγος που δεν βγήκε η 5νθήμερη είναι η διστακτικότητα της Αριστεράς και όχι ότι οι γιατροί δεν θέλουν. Μία μόνο παράταξη της αριστεράς να είχε προτείνει μαζί μας 5νθήμερη, τώρα η απεργία διαρκείας των γιατρών θα ήταν γεγονός και θα άνοιγε το δρόμο σε όλους. Δεν θα παραδώσουμε όμως εύκολα τα όπλα. Οργανώνουμε τη μαζική συμμετοχή μας στις απεργίες στις 12 και 13/12 και στη νέα συνέλευση την επόμενη μέρα στον Ευαγγελισμό. Η επιτυχία των κινητοποιήσεων και η συμμετοχή στη συνέλευση, θα μας δώσει ξανά την ευκαιρία να αποφασίσουμε την κλιμάκωση". 

Πρόταση για 5νθήμερη απεργία έκανε η Πρωτοβουλία Γένοβα και στη συνέλευση της ΕΝΙΘ. "Η συμμετοχή των γιατρών της Θεσσαλονίκης στις μέχρι τώρα απεργίες είναι πολύ μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια", μας είπε ο Γιάννης Κούτρας, ειδικευόμενος στο Ιπποκράτειο και μέλος της Πρωτοβουλίας Γένοβα, "Μόνο στο νοσοκομείο μου, στις 29/11 απήργησαν 110 γιατροί, αριθμός πολύ μεγάλος. Επειδή όμως όλες οι παρατάξεις είναι πίσω από τη διάθεση του κόσμου και δεν προτείνουν κλιμάκωση με προοπτική νίκης, το αποτέλεσμα είναι να μην συσπειρώνεται ο κόσμος που απεργεί και θέλει να δώσει τη μάχη. Αυτό φάνηκε στη συνέλευση της ΕΝΙΘ στις 6/12 που δεν ήταν τόσο μαζική όσο η προηγούμενη. 

Τελικά αποφασίστηκε νέα 48ωρη απεργία στις 13 και 14 Δεκέμβρη, με συμμετοχή στην πανεργατική συγκέντρωση την πρώτη μέρα και νέα γενική συνέλευση τη δεύτερη. Η απόφαση αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να οργανώσουμε όσο καλύτερα γίνεται τη μαζικότητα και τις δύο μέρες, ώστε να ανοίξει η προοπτική της κλιμάκωσης. Χρειάζεται να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, με απεργιακές επιτροπές, με συζήτηση άτομο το άτομο, με περιφρουρήσεις μαζί με τους νοσηλευτές και τους εργαζόμενους των νοσοκομείων, ώστε να εξασφαλίσουμε την επιτυχία της απεργίας. Συντονιζόμαστε με όλα τα κομμάτια των εργαζόμενων, τους φοιτητές και τους μαθητές στις 13 Δεκέμβρη, κλιμακώνουμε αμέσως μετά. Αυτό πρέπει να είναι πλέον το σύνθημα των νοσοκομείων". 

ΠΟΕΔΗΝ

48ωρη πανελλαδική απεργία στις 13 και 14 Δεκέμβρη κήρυξε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ σαν συνέχεια των κινητοποιήσεων των νοσηλευτών και των εργαζόμενων στα νοσοκομεία. Την πρώτη μέρα, οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις της Πανεργατικής Απεργίας που καλούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Την δεύτερη μέρα, θα γίνει συμβολικό κλείσιμο του Λαϊκού Νοσοκομείου. 

Είναι η τρίτη εβδομάδα που τα νοσοκομεία βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Ξεκίνησαν με 24ωρη απεργία στις 29 Νοέμβρη και συνέχισαν με 48ωρη στις 5 και 6 Δεκέμβρη. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, μαζικές και μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, ένταξη στα ΒΑΕ, καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ, αύξηση των κονδυλίων για την Υγεία. Τα αιτήματά τους είναι δίκαια και υπερασπίζουν τη δημόσια και δωρεάν Υγεία. 

Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ, φαίνεται καθαρά πόσο ο νέος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Καραμανλή χτυπά το ΕΣΥ. "Οι ρυθμοί αύξησης των δαπανών Υγείας-Πρόνοιας σε σχέση με πέρσι είναι στο 4,7% (2006-2007) από 6,2% (2005-2006) και από 9,3% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού το 2006 πέφτουν στο 9,1% φέτος. Είναι χαρακτηριστικό πως το υπουργείο Υγείας είναι 12ο σε αύξηση δαπανών". 

Επιπλέον "Το κονδύλι για νέες προσλήψεις το έτος 2007 μειώνεται σε 10 εκ. ευρώ από 30 εκ. ευρώ το 2006. Αυτό σημαίνει πως και ολόκληρο αν διατεθεί στο ΥΥΚΑ δεν επαρκεί για την πρόσληψη περισσότερων από 700 εργαζόμενους...Το κονδύλι για αμοιβές προσωπικού είναι μειωμένο από 7,3% το 2006 σε 5,7% για το έτος 2007. Αυτό δε δικαιολογεί ούτε Νέο Μισθολόγιο, ούτε Σταδιακή Καταβολή των 176 ευρώ σε δύο ή τρεις δόσεις, όπως είχε δεσμευτεί ο Υπουργός Υγείας το Μάιο και Ιούνιο". 

Η απόφαση για τη νέα 48ωρη απεργία βγήκε την περασμένη Παρασκευή, αμέσως μετά τη σύσκεψη της ΠΟΕΔΗΝ με τα ΔΣ των Σωματείων Εργαζόμενων των νοσοκομείων όλης της χώρας. Η σύσκεψη είχε καλεστεί ώστε να ενημερωθεί το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ για τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των εργαζόμενων και για να ακουστούν οι προτάσεις των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων. 

H Πρωτοβουλία Γένοβα έκανε την πρόταση για 5νθήμερη απεργία. "Επειδή το ερώτημα πώς οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν ακόμα πιο μαζικά στις κινητοποιήσεις, μας απασχολεί όλους, νομίζω ότι η απάντηση βρίσκεται στην κλιμάκωση του αγώνα", είπε στην τοποθέτησή του ο Βασίλης Κυριάκης, από το ΔΣ του Σωματείου στο νοσοκομείο της Σύρου, "Ο κόσμος ξέρει πολύ καλά ότι με μία 24ωρη ή 48ωρη απεργία δε θα πετύχει τίποτα, γι'αυτό δεν συμμετέχει με τα ποσοστά που όλοι μας θέλουμε να δούμε. 

Αν θυμηθούμε την απεργία των δασκάλων, κι εκεί πριν την πρώτη βδομάδα, κυριαρχούσαν τα ερωτήματα αν θα πετύχει η απεργία, αν θα έχει συμμετοχή. Οπως αποδείχτηκε όμως, η κλιμάκωση με 5νθήμερη δίνει προοπτική νίκης στον κόσμο και έτσι συμμετέχει. Το ίδιο χρειαζόμαστε κι εμείς, να βγούμε αποφασιστικά με 5νθήμερη, έτσι θα έχουμε τον κόσμο μαζί μας. Αυτή την πρόταση καταθέτω σήμερα σαν Πρωτοβουλία Γένοβα".