Εργατικό κίνημα
Θεσσαλονίκη: εκδήλωση της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Την Τρίτη 5 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης με αφορμή την εγκύκλιο του Προέδρου του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου και τίτλο «Η δικαιοσύνη ενάντια στους εργαζόμενους». Η εγκύκλιος Κεδίκογλου συνέστησε στους δικαστές όλης της χώρας να μην χορηγούν προσωρινές διαταγές, δηλαδή να μην εκδίδουν αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων σε υποθέσεις που αφορούν αναστολές απόλυσης εργαζομένων, (δηλαδή των συμβασιούχων όταν τελειώνει η σύμβασή τους), αλλά και σε υποθέσεις διασφάλισης απαιτήσεων σε βάρος περιουσιακών στοιχείων εφοπλιστών. 

Ηδη ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εξέδωσε ψήφισμα από τις 19 Οκτώβρη, όπου καταδικάζει την εγκύκλιο που «προσβάλλει ανεπίτρεπτα το νομικό μας πολιτισμό και ουσιαστικά αποτελεί απαράδεκτη αθαιρεσία σε βάρος αδύνατων κοινωνικών ομάδων, που έχουν άμεση ανάγκη για ταχεία δικαστική επίλυση των διαφορών τους, εξυπηρετώντας πρόδηλα και μονόπλευρα τα συμφέροντα συγκεκριμένων ανώτερων τάξεων», και προχώρησε σε 24ωρη αποχή στις 20 Νοέμβρη ζητώντας την απόσυρση της εγκυκλίου. 

Η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων θεωρώντας ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί πεδίο που χρειάζεται να αποδειχθεί έμπρακτα ο ρόλος των αριστερών τουλάχιστον δικηγόρων ως υπερασπιστών των δικαιωμάτων των εργαζομένων απέναντι στη δικαστική αυθαιρεσία και την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ που εμπαίζει τους συμβασιούχους, άνοιξε τη συζήτηση με τον Χ. Μπακέλλα, ο οποίος έκανε μια αναδρομή στη δημιουργία του προβλήματος των συμβασιούχων από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στις ψευτικές προεκλογικές υποσχέσεις του Καραμανλή ότι θα λύσει το πρόβλημα. Το Π.Δ. του Παυλόπουλου όμως αποδείχθηκε κοροϊδία για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων, ενώ η κυβέρνηση αποδείχθηκε σε όλα τα μέτωπα ότι βασίζεται στο νεοφιλελευθερισμό και την καταστολή.

Στη συνέχεια ομιλητής ήταν ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Συμβασιούχων εργαζομένων στην ΕΡΤ, που αναφέρθηκε στο κίνημα των συμβασιούχων που ξεδιπλώθηκε και συντονίστηκε αμέσως μετά τις εκλογές του 2004, αλλά και στην υπονόμευση της ενότητάς του από τις ξεχωριστές ρυθμίσεις, ενώ αναφέρθηκε και στον παθητικό ρόλο της ηγεσίας της ΓΣΕΕ η οποία στήριξε δικαστικά τους αγώνες των συμβασιούχων, όχι όμως αποφασιστικά στο επίπεδο των κινητοποιήσεων. Τρίτος ομιλητής ήταν ο Αρ. Καζάκος, καθηγητής Εργατικού Δικαίου, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρόσφατες αποφάσεις του ΔΕΚ και του Αρείου Πάγου που δικαίωναν συμβασιούχους, αλλά και σ’ αυτές του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αρνούνταν τη μισθοδοσία συμβασιούχων ακόμα και για δεδουλευμένα. Υπογράμμισε επίσης ότι η διαιώνιση και το μεγάλωμα του προβλήματος προκύπτει από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που στοχεύουν στην ευελιξία της εργασίας και συρρικνώνουν το κοινωνικό κράτος της μεταπολεμικής Ευρώπης. 

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση όπου πήραν το λόγο συμβασιούχοι της ΕΡΤ και εξέφρασαν τη δυσπιστία τους απέναντι στα δικαστήρια, αλλά και δικηγόροι μέλη και άλλων παρατάξεων του Δικηγορικού Συλλόγου. Ο Μπάμπης Κουρουνδής, αναφέρθηκε στα παραδείγματα νικών του κινήματος απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό από το «ΟΧΙ» στο Ευρωσύνταγμα μέχρι τους φοιτητές της Γαλλίας και της Ελλάδας και τόνισε ότι οι συμβασιούχοι με τους αγώνες τους έχουν στριμώξει την κυβέρνηση και έχουν αναγκάσει τα δικαστήρια να πάρουν τις όποιες ευνοϊκές αποφάσεις υπέρ τους. Τέλος, πρότεινε οι δικηγόροι να συμμετέχουν με τους Συλλόγους τους στο πλευρό των συμβασιούχων και των υπόλοιπων εργαζόμενων στην πανεργατική απεργία στις 13 Δεκέμβρη, κηρύσσοντας 24ωρη αποχή από την εργασία τους. Ακολούθησαν και άλλες τοποθετήσεις και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την πανεργατική απεργία αλλά και για την επόμενη εκδήλωση της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας τον Ιανουάριο ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.