Εκπαίδευση και Νεολαία
Οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες: Καταλήψεις ενάντια στην αναθεώρηση του Άρθρου 16

Η "διαρροή" της συμφωνίας κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ για επίσπευση της συζήτησης της αναθεώρησης του άρθρου 16 στις 13 Δεκέμβρη, προκάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα τεράστιες αντιδράσεις. H κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την επίσπευση. Oι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να διαψεύσουν ότι είχαν προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία και δήλωσαν ότι οι ίδιοι εμμένουν στην συζήτηση του επίμαχου άρθρου το Γενάρη. Ο,τι κι αν λένε οι δυο πλευρές, αυτό που συνέβη ήταν μια κοινή αποτυχημένη προσπάθεια να αιφνιδιάσουν το τεράστιο κίνημα που αντιδράει στην ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Είναι σαφές ότι η ξαφνική ημερομηνία είναι για την κυβέρνηση της ΝΔ η μοναδική σανίδα σωτηρίας για να περάσει τη μεγαλύτερη "μεταρρύθμισή" της στο χώρο της Παιδείας. Το σενάριο να συζητηθεί το άρθρο 16 εν μέσω νέων φοιτητικών καταλήψεων διαρκείας όπως το περασμένο καλοκαίρι, εν μέσω νέας απεργίας διαρκείας δασκάλων και καθηγητών αλλά και μαθητικών καταλήψεων, είναι για τον Καραμανλή εφιάλτης. Είναι σενάριο σίγουρης αποτυχίας. 

Εναν παρόμοιο εφιάλτη, όμως, αντιμετωπίζει και ο Γιώργος Παπανδρέου μετά την οριστική του απόφαση να στηρίξει την κυβέρνηση στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Μην ξεχνάμε ότι η αναβολή της αναθεώρησης από τις 25 Οκτώβρη, όταν το εκπαιδευτικό κίνημα με πρωταγωνιστές τους δάσκαλους βρισκόταν στην κορύφωσή του, σε μια αόριστη ημερομηνία το Γενάρη, έγινε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ. Μια ξαφνική ημερομηνία χωρίς αντιδράσεις από τους εργαζόμενους και τη νεολαία, εξασφαλίζει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα βρεθεί μπροστά σε ανταρσίες από βουλευτές που πιέζονται από το κίνημα.

Σε αυτές τις μεθοδεύσεις, η απάντηση του φοιτητικού κινήματος πρέπει να είναι άμεση και δυναμική. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την προσπάθεια να περάσει την αναθεώρηση "νύχτα".

Γι'αυτό και ο νέος γύρος φοιτητικών γενικών συνελεύσεων που γίνεται αυτή την εβδομάδα είναι τόσο σημαντικός. Το σταμάτημα των φοιτητικών καταλήψεων και διαδηλώσεων το Νοέμβρη, πάνω που οι φοιτητές ετοιμάζονταν να ενωθούν με τους απεργούς δάσκαλους και να ξαναβγούν δυναμικά ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, ήταν λάθος. Οι δυνάμεις μέσα στις σχολές, κύρια τα ΕΑΑΚ και η ΠΚΣ, που επιχειρηματολογούσαν ότι "πρέπει να κάνουμε οικονομία δυνάμεων για τον Γενάρη", πρακτικά άφησαν στην κυβέρνηση την πρωτοβουλία να προχωρά μαζί με το ΠΑΣΟΚ σε τέτοια μαγειρέματα.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα λάθη. Το ότι σε πολλές φοιτητικές συνελεύσεις, οι ίδιες δυνάμεις εστιάζουν μόνο στην ημέρα της αναθεώρησης με το σκεπτικό ότι "εκείνη την ημέρα θα γίνει χαμός" χωρίς να προτείνουν κλιμάκωση τώρα, αφήνει εκ νέου την πρωτοβουλία στην αντίπαλη πλευρά. Ηδη ακούγεται ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει τη συζήτηση αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, με προφανή ελπίδα να μην προλάβει κανείς να κινητοποιηθεί.

Ο νέος γύρος κινητοποιήσεων χρειάζεται να ξεκινήσει τώρα, πριν τις γιορτές. Με καταλήψεις διαρκείας, με συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων στις πανεργατικές συγκεντρώσεις των συνδικάτων στις 13 Δεκέμβρη, με κλιμάκωση μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα να μην αναθεωρηθεί ποτέ το άρθρο 16. Αυτή είναι η πρόταση της Πρωτοβουλίας Γένοβα Φοιτητών. 


Το κλείσιμο των σχολών με καταλήψεις και τη συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων στις διαδηλώσεις της Πανεργατικής Απεργίας αποφάσισαν αυτή την εβδομάδα με τις γενικές τους συνελεύσεις οι φοιτητές σε πολλά Πανεπιστήμια της χώρας. Ο νέος γύρος συνελεύσεων μαζικοποιήθηκε έντονα μετά την προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης Καραμανλή να ξεκινήσει τη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 στις 13 Δεκέμβρη, έχοντας και τη συναίνεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Η προσπάθεια απέτυχε και οι φοιτητές έδειξαν ότι είναι έτοιμοι να ανατρέψουν και πάλι τις επιθέσεις της ΝΔ.

"Το μεγάλο αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Αθήνας ήταν γεμάτο", μας είπε η Νίκη Αργύρη, από την Πρωτοβουλία Γένοβα, "Από το καλοκαίρι έχουμε να δούμε τέτοια συμμετοχή, πράγμα που δείχνει ότι τώρα που παίζεται και πάλι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με καταλήψεις διαρκείας οι φοιτητές έρχονται μαζικά. Η απόφαση που βγήκε είναι για διήμερη κατάληψη 13 και 14/12. Ομως, πέρα από μας τη Πρωτοβουλία Γένοβα, ούτε η ΠΚΣ ούτε τα ΕΑΑΚ πρότειναν συμμετοχή στο συλλαλητήριο στο Πεδίο του Αρεως μαζί με τα συνδικάτα.

Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τις παρατάξεις των ΕΑΑΚ και της ΠΚΣ να προτείνουν καταλήψεις και να μην κλείσουν τον αγώνα με το επιχείρημα ότι 'έρχονται γιορτές'. Τώρα είναι η στιγμή να βγούμε πάλι στο δρόμο. Δε θέλουμε στην επιστροφή μας από τα Χριστούγεννα, να βρεθούμε μπροστά στην αναθεώρηση του άρθρου 16, θέλουμε να την ανατρέψουμε τώρα. Και επιπλέον θα επιμείνουμε στην ενότητα φοιτητών εργατών γιατί μόνο έτσι μπορούμε να νικήσουμε".

"Στη συνέλευση της σχολής Επιστήμης Υπολογιστών στο Ηράκλειο Κρήτης αποφασίσαμε τριήμερη κατάληψη 13, 14, 15/12, συμμετοχή την πρώτη μέρα στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και νέα συνέλευση την Παρασκευή μέσα στην κατάληψη", μας είπε ο Βασίλης Μυρσινιάς, από την Πρωτοβουλία Γένοβα, "Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή την απόφαση την πήραμε με ενωτικό κατέβασμα Γένοβας-ΠΚΣ με 96 ψήφους έναντι 34 της ΠΑΣΠ και 26 της ΔΑΠ. Ως προς το θέμα της πορείας, βέβαια, έγινε εκ νέου ψηφοφορία όσων στήριξαν το κοινό κατέβασμα. Η συμμετοχή στη πορεία των συνδικάτων κέρδισε 46 ψήφους έναντι 16, δείχνοντας ότι οι φοιτητές θέλουν στην πράξη την ενότητα με τους εργαζόμενους".

"Αυτό που συνέβη στο Πάντειο είναι ένα μάθημα για την Αριστερά", μας είπε ο Δημήτρης Κουτσούρης, από την Πρωτοβουλία Γένοβα, "Ενώ ο κόσμος που ήθελε κατάληψη και συμμετοχή στη διαδήλωση της Πανεργατικής ήταν διπλάσιος της ΔΑΠ που έλεγε όχι στην κατάληψη, τελικά τα διαφορετικά πλαίσια της χάρισαν τη συνέλευση.

Σαν Πρωτοβουλία Γένοβα ενωθήκαμε με τα ΕΑΑΚ και το Αντί της Σιωπής, καλώντας στη συγκέντρωση στο Πεδίο του Αρεως. Η ΠΚΣ όμως αποφάσισε για άλλη μια φορά να κατέβει μόνη της καλώντας σε χωριστό συλλαλητήριο στα Προπύλαια μακριά από τους εργαζόμενους. Ετσι διχάστηκε ο κόσμος και χάθηκε η συνέλευση. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οι φοιτητές του Παντείου δε θα συνεχίσουν να παλεύουν ενάντια στις επιθέσεις στην Παιδεία. Θα καλέσουμε νέα συνέλευση την ερχόμενη βδομάδα για να ενωθούμε κι εμείς με τις φοιτητικές καταλήψεις που ξεσπούν και πάλι".

"Αρκετές σχολές της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν κατάληψη την Τετάρτη, ημέρα της Πανεργατικής Απεργίας και κατέβασμα των φοιτητών στο συλλαλητήριο", μας είπε η Αλεξάνδρα Σιαφάκα, από τα ΜΜΕ Θεσσαλονίκης, "Το πρόβλημα είναι ότι οι παρατάξεις που κερδίζουν τις συνελεύσεις, είτε είναι ΕΑΑΚ είτε ΠΚΣ καλούν χωριστές συγκεντρώσεις από τα συνδικάτα και το Εργατικό Κέντρο. Οι πρώτοι λέγοντας ότι δήθεν θα ενωθούν στη συνέχεια με την πορεία των εργαζόμενων, οι δεύτεροι ότι θα πάνε με το ΠΑΜΕ. Είναι λάθος να διασπάς το φοιτητικό από το εργατικό κίνημα, η δική μας πλευρά που παλεύει ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 αποδυναμώνεται έτσι. Σαν Πρωτοβουλία Γένοβα Φοιτητών θα διαδηλώσουμε μαζί με τους εργαζόμενους και πιστεύουμε ότι αυτή η κίνηση εκφράζει πολλούς φοιτητές που θα βαδίσουν μαζί μας". 


 

Ρέθυμνο

Την Δευτέρα 11 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου η Γενική Συνέλευση όλων των σχολών. Αν και όχι τόσο καλά οργανωμένη αφού καλέστηκε λίγες μέρες νωρίτερα, λόγω των εξελίξεων της συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για να περάσουν την αναθεώρηση του άρθρου 16 στις 13/12, οι φοιτητές δεν μπορούσαν να περιμένουν το ΔΣ να καλέσει συνέλευση (που μάλιστα έχουν δεσμευτεί να καλέσουν, αλλά μετά τα Χριστούγεννα). 

Έτσι λοιπόν οι αριστερές παρατάξεις κάλεσαν την συνέλευση για να απαντήσουμε άμεσα στην επίθεση κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ μπλόκαραν την διαδικασία, μη συμμετέχοντας σε αυτήν αλλά και λέγοντας σε κόσμο γραφειοκρατικές δικαιολογίες για μη νομιμότητα της συνέλευσης κλπ. Παρ` όλες τις δυσκολίες, περίπου 250 φοιτητές συμμετείχαν και υπερψήφισαν μαζικά το κοινό πλαίσιο της αριστεράς και κατάληψη μέχρι την Πέμπτη 14/12 με νέα συνέλευση για την συνέχεια του αγώνα. Δυστυχώς ΕΑΑΚ και ΠΚΣ υποτίμησαν τον κόσμο και δεν κάλεσαν για συνέλευση σε κατειλημμένο Πανεπιστήμιο την Παρασκευή γιατί "ο κόσμος θα πάει για διακοπές", παρ` ότι εκπρόσωπος της μουσικής ομάδας κάλεσε μέχρι Παρασκευή για να έχουμε τον χρόνο να οργανώσουμε μεγάλες εκδηλώσεις για να "νομιμοποιήσουμε" και να μαζικοποιήσουμε την κατάληψη όπως ακριβώς είχε συμβεί και το περασμένο διάστημα των κινητοποιήσεων. Τελειώνοντας απο την συνέλευση, το μπλόκ της αντικατάληψης (ΠΑΣΠ και ΔΑΠ) έκανε ΔΣ Φιλοσοφικής οπου παρά το γεγονός ότι τα μέλη της ΠΑΣΠ υποστηρίζουν το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο η ηγεσία τους έκανε την επιλογή να κάτσουνε στο ίδιο τραπέζι με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, αντί να έρθουν στο μπλόκ των κινητοποιήσεων. 

Μετά απο παρέμβαση των καταληψιών στην αίθουσα του ΔΣ με παρεμβάσεις ομιλητών αλλά και συνθήματα, διεκδικήσαμε μαζικά τη νομιμοποίηση της κατάληψης. Αν και οι δυο μεγάλες παρατάξεις δεν την δεχόντουσαν, αποχωρήσαμε την ώρα που έχει οριστεί συντονιστικό κατάληψης, αδιαφορώντας για τις αποφάσεις των ηγεσιών της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ και οργανώνοντας την κατάληψη, περιμένοντας ότι ο κόσμος θα την κάνει κόμματι του και όπλο για την διασφάλιση της δημόσιας παιδείας και όχι της γνώσης εμπόρευμα. Ήδη πάνω από 25 σύλλογοι καλούν σε κατάληψη. Είναι ο μόνος τρόπος για να απαντήσουμε αποτελεσματικά, και γενικεύοντας τον αγώνα στα υπόλοιπα κομμάτια της κοινωνίας αν πραγματικά έχουμε εμπιστοσύνη στον κόσμο και αν θέλουμε ριζοσπαστικές λύσεις στα προβλήματα του νεοφιλελευθερισμού. 

Πρ. ΓΕΝΟΒΑ φοιτητών Ρεθύμνου 


 

Η κατάληψη στο Φυσικό Ηρακλείου Κρήτης

Την Τετάρτη 6/12 αποφασίστηκε κατάληψη στο Φυσικό μετά από κοινή πρόταση της Πρωτοβουλίας Γένοβα με την ΠΑΣΠ. Η πρόθεση της Πρ. Γένοβα ήταν να προτείνει 3ήμερη κατάληψη 13-15 με αφορμή την πανεργατική απεργία στις 13 και την απεργία την ΠΟΣΔΕΠ 13-15, ώστε μαζί με τους καθηγητές και τους εργάτες να σταματήσουμε την υποχρηματοδότηση των αναγκών μας και τις ιδιωτικοποιήσεις. 

Την Τετάρτη το πρωί όμως μόλις έγινε γνωστό το ενδεχόμενο να συζητηθεί η αναθεώρηση του άρθρου 16 πριν το 2ο μισό του Γενάρη μας έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση ώστε να προτείνουμε καταλήψεις διαρκείας άμεσα και να καλούμε ακόμα πιο δυναμικά τους φοιτητές στην συνέλευση. Το ενδιαφέρον των φοιτητών φάνηκε άμεσα, αφού 100 περίπου φοιτητές μαζεύτηκαν στην συνέλευση (χρειάζονταν 80 άτομα για απαρτία). 

Η ΠΑΣΠ Φυσικού δυστυχώς δεν έχει στηρίξει τις καταλήψεις που προτείναμε κατά την διάρκεια της απεργίας των δασκάλων, τώρα όμως οι τοποθετήσεις των φοιτητών της Γένοβα και της ΠΑΣΠ είχαν κοινή προοπτική ότι μπροστά σε μια τέτοιου είδους επίθεση στην δημόσια παιδεία από την πλευρά της κυβέρνησης απαντούμε με το πιο δυναμικό τρόπο που έχουν οι φοιτητές, την κατάληψη διαρκείας από 11-19 Δεκέμβρη, νέα Γ.Σ. στις 19/12 και συμμετοχή στην πανεργατική απεργία 13/12 στο εργ. Κέντρο. Η ΔΑΠ χρησιμοποίησε το κλασσικό χαρτί της κινδυνολογίας ότι θα χαθεί το εξάμηνο με καταλήψεις. Δυστυχώς ενάντια στις καταλήψεις ήταν και οι άλλες δύο παρατάξεις της αριστεράς, η ΠΚΣ και η ΙΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΑ (σχήμα που επηρεάζεται από την ΕΑΑΚ) και κατέβασαν κοινή πρόταση μόνο για συμμετοχή στην διαδήλωση στις 13, χωρίς ούτε μια μέρα κατάληψης (με την αιτιολογία ότι οι φοιτητές δεν είναι ακόμα έτοιμοι) και χωρίς καν να αναφερθεί σε ποια συγκέντρωση καλούν (αναμενόμενο, αφού η ΠΚΣ καλεί στην διασπαστική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ενώ η ιδιοσυχνότητα καλούσε σε πανελλαδική διαδήλωση στην Αθήνα!). 

Δημοκρατικά

Οι φοιτητές αποδείχτηκαν ακόμα μια φορά πιο μπροστά από τις παρατάξεις αυτές αφού 50 άτομα ψήφισαν την πρόταση Γένοβα ΠΑΣΠ για κατάληψη, 19 την πρόταση της ΔΑΠ, 25 ΠΚΣ - Ιδιοσυχνότητα και 1 λευκό. Η πρόταση για κατάληψη πέρασε λοιπόν από τον 1ο γύρο και επόμενη συνάντηση ήταν της ανοιχτής επιτροπής κατάληψης την Παρασκευή 8/12 για να αποφασίσουμε δημοκρατικά πώς να οργανώσουμε την κατάληψή μας.

Δυστυχώς, όμως, τους συναγωνιστές της ΠΚΣ και της ιδιοσυχνότητας ενόχλησε τόσο πολύ η απόφαση της συνέλευσης για κατάληψη που αντί να βοηθήσουν στην καλύτερη οργάνωσή της μάζεψαν υπογραφές για να καλέσουν νέα Γ.Σ. την Δευτέρα 11/12 ελπίζοντας ότι έτσι η κατάληψη θα λήξει, με επιχείρημα ότι η συνέλευση ήταν άτονη, δεν είχε πολύ κόσμο και ότι οι φοιτητές δεν καταλαβαίνουν τι ψήφισαν απλά θέλουν να φύγουν από τώρα για διακοπές με τόσες μέρες κατάληψη και νέα Γ.Σ. τόσο αργά (αλήθεια γιατί δεν πρότειναν τότε λιγότερες μέρες κατάληψη και νέα Γ.Σ. αμέσως μετά;) ακόμα και ότι αφού συμμετείχε η ΠΑΣΠ στην απόφαση ενισχύεται έτσι το ΠΑΣΟΚ, έστω και αν η ΠΑΣΠ ανοιχτά στην συνέλευση εξέφραζε την αγανάκτηση και τον απέχθεια στον Γ. Παπανδρέου και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν μαζί με την κυβέρνηση την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η νέα Γ.Σ. λοιπόν στις 11/12 ξεκίνησε με πάνω από 120 άτομα και με την ιδιοσυχνότητα να έχει αλλάξει στάση, αφού πρότεινε και αυτή κατάληψη για το διάστημα 11/12-14/12 και νέα Γ.Σ. στις 14, ενώ καλούσε και στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργ. Κέντρου. Η αλλαγή αυτή της στάσης οφείλεται στο ότι αρκετά άτομα του σχήματος πείστηκαν για την αναγκαιότητα της κατάληψης, καθώς και γιατί είδαν ότι αυτή είναι και η τάση στους φοιτητές. Έτσι κατέβηκε κοινή πρόταση Γένοβα-ΠΑΣΠ-Ιδιοσυχνότητας που πήρε 69 ψήφους, της ΔΑΠ 67 και της ΠΚΣ 28. Στον 2ο γύρο κέρδισε η πρόταση για κατάληψη με δύο ψήφους διαφορά. Στην επιτροπή κατάληψης γράφτηκαν ήδη αρκετοί φοιτητές και θα συμμετέχουν και πολλοί ακόμα, ενώ αποφασίσαμε να ξεσηκώσουμε τους εργατικούς χώρους αύριο για την απεργία (π.χ. θα πάμε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο) και να επεκτείνουμε την κατάληψη και στις υπόλοιπες σχολές του Ηρακλείου που έχουν σχεδόν όλες Γ.Σ. μέσα σ’ αυτήν την εβδομάδα. Ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μας δίνει η σημερινή είδηση ότι υπό κατάληψη τελούν μέχρι την Πέμπτη και οι σχολές του Ρεθύμνου.

Πολύτιμα τα συμπεράσματα από την μάχη αυτή. 1ον είναι τραγικό λάθος να υποτιμά η αριστερά τους φοιτητές. Οι παλιότεροι φοιτητές έχουν την εμπειρία του καταλήψεων του Μάη-Ιούνη, ενώ οι 1ο ετείς είδαν την φανταστική απεργία διαρκείας των δασκάλων, τις καταλήψεις των μαθητών και την προσπάθεια τότε να μπουν και οι φοιτητές δυναμικά στον αγώνα. Επιπλέον όλοι βλέπουμε την αδικία της κυβέρνησης που προσπαθεί να θυσιάσει τα πάντα προς όφελος των κερδών των ιδιωτών εις βάρος των εργαζομένων και των φοιτητών, της παιδείας και της υγείας. Αυτή είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για να συνεχίσουμε τόσο δυναμικά και ενωτικά (και στην κοινή δράση όλων των παρατάξεων που αντιμάχονται τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, αλλά και τον κοινό αγώνα φοιτητών, μαθητών, εργαζομένων) μέχρι να τους στείλουμε όχι μόνο την υπουργό, αλλά και τις κυβερνήσεις και το άδικο και βάρβαρο σύστημα που εξυπηρετούν στα σκουπίδια.

Φώτης Φραγγελάκης
1ο πτος Φυσικού, Πρ. Γένοβα