Διεθνή
Λίβανος: Η πιο μεγάλη διαδήλωση της ιστορίας του

Οι διαδηλώσεις στη Βηρυτό ενάντια στην κυβέρνηση Σινιόρα συνεχίζονται και κλιμακώνονται. Η Χεζμπολάχ εκτιμάει πως την Κυριακή έγινε η μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία του Λιβάνου. Η χώρα έχει μπει σε πολιτική κρίση μετά την παραίτηση των υπουργών της Χεζμπολάχ και των συμμάχων τους από την κυβέρνηση Σινιόρα πριν από ένα σχεδόν μήνα. Με τις παραιτήσεις διαμορφώθηκε ένα ενιαίο μπλοκ της Αντιπολίτευσης, με μεγαλύτερη δύναμη τη Χεζμπολάχ, που απαιτεί να πέσει η κυβέρνηση Σινιόρα και να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας με μεγαλύτερη εκπροσώπηση της Χεζμπολάχ και του Ελεύθερου Πατριωτικού Κινήματος του χριστιανού στρατηγού Μισέλ Αούν. 

Καταγγέλουν τον πρωθυπουργό Σινιόρα και την κυβέρνησή του ότι έπαιξαν το παιχνίδι του Ισραήλ και των ΗΠΑ στη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών το καλοκαίρι. Αντί να βοηθήσουν την Αντίσταση, ενώθηκαν με τις φωνές που κατηγορούσαν τη Χεζμπολάχ ως υπεύθυνη για τον πόλεμο. Μόνο όταν φάνηκε πως η Αντίσταση είχε καταφέρει να μπλοκάρει την προέλαση του Ισραήλ, η κυβέρνηση Σινιόρα αναγκάστηκε να προσποιηθεί ότι είναι "κυβέρνηση όλων των Λιβανέζων".

Η δύναμη των διαδηλώσεων της λιβανέζικης αντιπολίτευσης είναι απόδειξη της βαθειάς αποτυχίας της αμερικάνικης πολιτικής στη Μέση Ανατολή. Στις αρχές του 2005, οι ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκαν τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι για να γίνει κυβερνητική αλλαγή στο Λίβανο και να σχηματιστεί η κυβέρνηση Σινιόρα. Η Χεζμπολάχ παρουσιαζόταν ως τρομοκρατική οργάνωση, όργανο της Συρίας και του Ιράν, έπρεπε να αφοπλιστεί και να απομονωθεί. Ενάμιση χρόνο μετά, αντί να είναι η Χεζμπολάχ απομονωμένη, είναι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Αντίθετα η Χεζμπολάχ ηγείται ενός κινήματος που εμπνευσμένο από τη νίκη του Αυγούστου, απαιτεί συνολική αλλαγή στο Λίβανο.

Δυναμική

Ενα δείγμα αυτής της δυναμικής δίνει η περιγραφή της αυστραλέζας δημοσιογράφου Σόφι Μακνίλ για τη συμμετοχή των χριστιανών στις διαδηλώσεις: "Ενα φορτηγό στολισμένο με κίτρινες σημαίες της Χεζμπολάχ περνάει μέσα απο τη χριστιανική γειτονιά Γκεμαϊζα στο κέντρο της Βηρυτού. Στο παρμπρίζ υπάρχει μια φωτογραφία του Χασάν Νασράλλα αλλά το όνομα που φωνάζουν οι νεαροί στο φορτηγό δεν είναι το δικό του. "Στρατηγός, στρατηγός", φωνάζουν οι νεαροί Σιίτες. Το συνθημά τους είναι για τον πιο ισχυρό χριστιανό ηγέτη σύμμαχο της Χεζμπολάχ, τον στρατηγό Μισελ Αούν. Το βανάκι αυτό συμπυκνώνει μια σημαντική δυναμική που πολλά διεθνή και λιβανέζικα ΜΜΕ παραλείπουν από την κάλυψή τους τις τελευταίες μέρες. Σχεδόν ένα τέταρτο του πλήθους στις τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είναι Λιβανέζοι χριστιανοί.

Καθώς η πορεία πλησίαζε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου, τα τηλεοπτικά συνεργεία του καναλιού της Χεζμπολάχ, αλ-Μανάρ, άρχισαν να μεταδίδουν την κυριακάτικη λειτουργία. Καθώς τρυπώνω μέσα στη γεμάτη εκκλησία, περνάω μπροστά από ένα παιδί με παράξενη εμφάνιση. Φοράει πορτοκαλί μπλουζάκι και περιβραχιόνιο στο χρώμα του Ελεύθερου Πατριωτικού Κινήματος του Αούν, αλλά και κίτρινο καπελάκι της Χεζμπολάχ ενώ απ' το λαιμό του κρέμεται μια φωτογραφία του Νασράλλα. "Α ναι, χριστιανός είμαι, για τη λειτουργία ήρθα" λέει ο 19χρονος Ζοζέφ. Αλλά γιατί στο λαιμό του έχει φωτογραφία ενός ανθρώπου που η Δύση ονομάζει τρομοκράτη; "Γιατί τον αγαπώ", λέει απλά ο Ζοζέφ, "Είναι καλός άνθρωπος, όχι κακός σαν όλους τους άλλους".

Αν η διαδήλωση της Κυριακής περιλάμβανε λειτουργία για να γίνουν σεβαστές οι παραδόσεις των Χριστιανών, την Παρασκευή έγινε μουσουλμανική προσευχή. Ομως επικεφαλής της προσευχής μπήκε ένας σουνίτης και όχι σιίτης κληρικός, για να γίνει ακόμα πιο φανερό ότι οι διαδηλώσεις δε θέλουν να διαχωρίσουν τη σιιτική κοινότητα που υποστηρίζει μαζικά τη Χεζμπολάχ, αλλά να ενώσουν.

Το μπλοκ της Αντιπολίτευσης έχει δώσει άλλες λίγες μέρες διορία στην κυβέρνηση Σινιόρα να προχωρήσει σε αλλαγές. Οι επόμενες μέρες μπορεί να έχουν απότομες εξελίξεις, καθώς μια κυβέρνηση που έχει ανέβει για να παίξει το παιχνίδι των ΗΠΑ δε θα μείνει με τα χέρια δεμένα και μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη.