Εργατικό κίνημα
Ο αγώνας των καθαριστριών φέρνει αποτέλεσμα

Συνέντευξη με την Στέλλα Γερασιμάτου

Οι καθαρίστριες των δημοσίων σχολείων βγήκαν τελικά νικήτριες; 

Στις 7/12 η υπουργός Παιδείας υπέγραψε την πρώτη απόφαση για 2.500 καθαρίστριες, οι οποίες γίνονται αορίστου χρόνου, σύμφωνα με την υπόσχεση που είχε δώσει η κυβέρνηση ότι θα αλλάξουμε εργασιακή σχέση. Θα ακολουθήσει άλλη μία δεύτερη κατάταξη με τα υπόλοιπα άτομα που πιστεύουμε ότι θα είναι σε σύντομο χρόνο. Αυτή η υπόσχεση βέβαια αφορά τη μονιμοποίηση βάση του Προεδρικού Διατάγματος για περίπου 8.000 από τις 12.000 που είμαστε. 

Για να φτάσουμε μέχρι εδώ παλέψαμε πάρα πολλά χρόνια. Υπήρχαν συναδέλφισσες που δούλευαν στα σχολεία 20-25 χρόνια και ποτέ δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά τους. Βέβαια δεν τελειώνουμε. Εχουμε πολλά να διεκδικήσουμε και πολλά για τα οποία χρειάζεται να αγωνιστούμε ακόμα. Κυρίως για τις συναδέλφισσες που μένουν έξω. 

Πως τα καταφέρατε;

Πιστεύω ότι κερδίσαμε πάρα πολλά αλλά δεν μας τα χαρίσανε. Τα κερδίσαμε με αγώνες. Κάναμε πάρα πολλές πορείες και κινητοποιήσεις όλα αυτά τα χρόνια και πιστεύω ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξε η κατάληψη στο υπουργείο Παιδείας όταν τότε πήγαιναν να μας πετάξουν και τις 12.000 καθαρίστριες απ' έξω. Κινδυνέψαμε όχι μόνο να μην γίνουμε αορίστου χρόνου, αλλά να χάσουμε και αυτή τη δουλειά που είχαμε. Αυτή τη δουλειά που ήταν με τις χειρότερες συνθήκες εργασίας. Ενώ είχαμε υποσχέσεις ότι θα ενταχθούμε στο ΠΔ, ξαφνικά η Νομική Υπηρεσία του υπουργείου προέβαλε ερώτημα εάν μπορούμε να ενταχθούμε στο ΠΔ. 

Γι' εμάς αυτή η ερώτηση ήταν παγίδα. Κάποιες απαντήσεις έλεγαν ότι δεν μπορούμε να ενταχθούμε γιατί δεν εξυπηρετούμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Από κει και πέρα ξεκαθαρίστηκε, με την πίεση τη δικιά μας. Δηλαδή συνεδρίασε Νομική Υπηρεσία μέσα σε ένα 24ωρο μετά την κατάληψη και μετά πήραν τα πράγματα το δρόμο τους. Από κει και πέρα πάλι ταλαιπωρηθήκαμε. Γιατί δεν ήταν εύκολο. Ακόμα και τώρα έπρεπε να είχαμε τακτοποιηθεί εδώ και τόσο καιρό αφού το ΦΕΚ είχε βγει από τον Αύγουστο, και τελειώνουμε τώρα. Εστω και τώρα όμως πιστεύουμε ότι είναι επιτυχία. 

Τι μήνυμα στέλνετε στους χιλιάδες συμβασιούχους που παλεύουν αυτή τη στιγμή;

Αυτό που βοήθησε περισσότερο ήταν ότι είχαμε ένα δυνατό σωματείο. Ημασταν ένα μικρό σωματείο, ήρθαν οι συναδέλφισσες και γράφτηκαν και γίναμε ένα μεγάλο σωματείο αποφασισμένο να παλέψει. Ολες βοήθησαν με τον τρόπο τους. Η νίκη μας είναι νίκη όλων γιατί μπορέσαμε να παλέψουμε ενωμένες. 

Θέλω να πω σε όλους τους συμβασιούχους που παλεύουν αυτή τη στιγμή για τη μονιμοποίησή τους να έχουν πίστη γι' αυτό που κάνουνε και πολύ όρεξη για αγώνα. Και βέβαια και εμείς που γινόμαστε αορίστου χρόνου δεν ξεχνάμε ότι έχουμε 4.000 άτομα που μένουν απ' έξω και κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Οπότε πιστεύω ότι και εμείς ακόμα συνεχίζουμε τους αγώνες αλλά και όλοι οι συμβασιούχοι πρέπει να συνεχίσουν γιατί μόνο έτσι θα δικαιωθούν. 

Δεν ξέρουμε καθόλου τι συνθήκες εργασίας θα αντιμετωπίσουμε. Δεν ξέρουμε ούτε το μισθό μας ούτε το καθηκοντολόγιό μας. Πιστεύω ότι και από δω και πέρα θα έχουμε να δώσουμε νέους αγώνες. Δεν τελειώσαμε. Για το μισθολόγιο, για όλες τις διεκδικήσεις που παλεύει ο κάθε εργαζόμενος. 

Στέλλα Γερασιμάτου
πρόεδρος σωματείου καθαριστριών δημοσίων σχολείων Αθήνας