Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
13 Δεκέμβρη ορίστηκε το Συμβούλιο Εφετών για την έκδοση του Τζαβέντ: Kάτω τα χέρια από τον Τζαβέντ Ασλάμ

11 Νοέμβρη 2006, συλλαλητήριο Αλληλεγγύης στον Τζαβέντ

Στις 13 Δεκέμβρη, ανήμερα της Πανεργατικής Απεργίας, στις 1μμ, ορίστηκε η δίκη του Τζαβέντ Ασλάμ, του προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας, στο Συμβούλιο Εφετών. Την ίδια μέρα, η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο και η Πακιστανική Κοινότητα θα διαδηλώσουν στο Πεδίο του Αρεως μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, αλλά και έξω από το Εφετείο την ώρα της δίκης. 

Η καμπάνια για να μην απελαθεί στη χούντα του Πακιστάν ο Τζαβέντ Ασλάμ, που θαρρετά αποκάλυψε τις απαγωγές των 28 Πακιστανών το καλοκαίρι του 2005 αλλά και την προσπάθεια της πακιστανικής πρεσβείας στην Ελλάδα να δωροδοκήσει τα θύματα των απαγωγών για να αποσύρουν τις καταγγελίες τους, βρίσκεται σε ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της. Την προηγούμενη βδομάδα, η δικτατορία του Μουσάραφ προχώρησε ένα ακόμα βήμα προς την ολοκλήρωση της σκευωρίας που έχει στήσει μαζί με την ελληνική κυβέρνηση για να φιμώσουν και να εξοντώσουν τον Τζαβέντ, κουκουλώνοντας με αυτό τον τρόπο τις απαγωγές. 

Μέσω της πακιστανικής αρχής, της F.I.A (Federal Investigation Agency), έστειλε στην Ελλάδα τις κατασκευασμένες από συνεργάτες της πρεσβείας καταγγελίες, κατηγορώντας τον Τζαβέντ για παράνομη διακίνηση μεταναστών. Το Συμβούλιο Εφετών θα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτό το αίτημα για την έκδοσή του στο Πακιστάν. 

"Η δίωξη του Τζαβέντ Ασλάμ είναι μια καθαρά πολιτική, προκλητική και εκδικητική ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης και της Χούντας του Πακιστάν σε βάρος του ανθρώπου που αποκάλυψε το σκάνδαλο των απαγωγών των 28 Πακιστανών από μυστικούς πράκτορες της Βρετανίας και της Ελλάδας το καλοκαίρι του 2005", αναφέρει σε δελτίο τύπου η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, "Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, παραιτήθηκε. Ο διάδοχός του, Βύρων Πολύδωρας, έσπευσε να εφαρμόσει ένταλμα σύλληψης και να στείλει τον Πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας στη φυλακή, παραμονή μάλιστα της κατάθεσής του στο ανακριτή για την υπόθεση των απαγωγών". 

Μέχρι τώρα, η σκευωρία δεν έχει καταφέρει να στεριώσει. Το καλοκαίρι ένα από τα αδέλφια του Τζαβέντ, ο Ριζβάν Ασλάμ, είχε συλληφθεί με τις ίδιες αβάσιμες κατηγορίες στο Πακιστάν και είχε κρατηθεί στις φυλακές για 87 ημέρες. Αφέθηκε ελεύθερος, όταν το δικαστήριο, χωρίς κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο στα χέρια του, αποφάσισε ότι πρόκειται για πολιτική και όχι για ποινική υπόθεση. Στα τέλη Σεπτέμβρη ο ίδιος ο Τζαβέντ αθωώθηκε από ελληνικό δικαστήριο για τις ίδιες κατηγορίες. 

Παρά την κατάρρευση του κατηγορητηρίου, στις 6/11, η ελληνική αστυνομία, ύστερα από σήμα της Ιντερπόλ, συνέλαβε τον Τζαβέντ και τον έκλεισε στις φυλακές Κορυδαλλού. Η τεράστια καμπάνια συμπαράστασης στο Τζαβέντ που αγκαλιάστηκε από συνδικάτα, σωματεία και φοιτητικές συνελεύσεις μέχρι γνωστές προσωπικότητες του αντιπολεμικού κινήματος και του κινήματος υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα και διεθνώς, έδωσε πολιτικό τόνο στην υπόθεση και πέτυχε τελικά την υπό όρους απελευθέρωσή του. 

Τώρα φαίνεται καθαρά ότι η πανκινητοποίηση για να σταματήσει η δίωξη του Τζαβέντ, έχει φοβίσει την χούντα του Πακιστάν. Το τελευταίο διάστημα και εν όψει της δίκης, πακιστανική κυβέρνηση και πρεσβεία προσπαθούν να συκοφαντήσουν τον Τζαβέντ. 

Κλιμάκωση

Την περασμένη Πέμπτη 7/12, η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο πραγματοποίησε σύσκεψη στα γραφεία του ΕΚΑ, με βασικό θέμα την κλιμάκωση της καμπάνιας στήριξης στον Τζαβέντ. Εκεί, ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Γρηγόρης Φελώνης, αποκάλυψε ότι την προηγούμενη μέρα δέχτηκε "επίσκεψη" από δύο συνεργάτες της Πακιστανικής Πρεσβείας με σκοπό να κατηγορήσουν τον Τζαβέντ.

"Ηρθαν με ένα κείμενο που απαιτεί να πάει ο Τζαβέντ στο Πακιστάν!", είπε ο Γρηγόρης Φελώνης, "Τους διώξαμε κακήν κακώς από δω. Γίνεται πόλεμος λάσπης και συκοφάντησης του Τζαβέντ στους συμπαραστάτες του. Πιστεύω ότι η άμεση συνέχεια στην καμπάνια μας είναι η Πανεργατική Απεργία στις 13/12. Χρειάζεται η Πακιστανική Κοινότητα και η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο να έχουν παρουσία στο Πεδίο του Αρεως και επίσης, πριν τις ομιλίες, να διαβάσουμε κείμενο στήριξης στον Τζαβέντ". 

Ο Τζαβέντ Ασλάμ, που παρευρέθηκε στη σύσκεψη, κοίταξε τα χαρτιά των συκοφαντών του και είπε "Είναι φοβερό πώς οι ίδιοι, 17 μόλις, άνθρωποι συνεχίζουν να είναι δίπλα στο πρέσβη, αντίθετα με τους 50.000 Πακιστανούς που είναι στο πλάι της Πακιστανικής Κοινότητας. Βέβαια, δεν κάνει εντύπωση ότι προχωρούν σε τέτοιες κινήσεις. Δεν μπορεί, ενώ εμείς κάνουμε τόσα πράγματα, αυτοί να μην κάνουν τίποτα. Σήμερα, στο Πακιστάν συνελήφθη ο μεγάλος μου αδελφός με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας! Υστερα από μια ώρα φυσικά τον έβγαλαν, γιατί δεν μπορούσαν να στηρίξουν την κατηγορία". 

Οι νέες αυτές προσπάθειες εκφοβισμού και δυσφήμισης έρχονται να προστεθούν στα συκοφαντικά άρθρα κατά της Πακιστανικής Κοινότητας και της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο, που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες η πακιστανική εφημερίδα Nawa-e-Watan. Τα δημοσιεύματα μιλούσαν για "πράκτορες των Ισραηλινών και των Ινδών κατά της πακιστανικής αρχής". 

Tόσο η Πακιστανική Κοινότητα όσο και η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο προχώρησαν σε μηνύσεις κατά της εφημερίδας. Η καμπάνια υπογραφών και ψηφισμάτων με αίτημα να σταματήσει κάθε διαδικασία απέλασης του Τζαβέντ Ασλάμ, να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τις απαγωγές των Πακιστανών, συνεχίζεται τώρα ακόμα πιο δυναμικά. 

“Πρόκειται για ψεύτικες κατηγορίες που βασίζονται σε κατασκευασμένες καταγγελίες σε βάρος του Τζαβέντ Ασλάμ από χαφιέδες και συνεργάτες της Πακιστανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα”, σημειώνει το δελτίο τύπου του ΕΚΑ, “Ενδεικτικό της αξιοπιστίας αυτών των καταγγελιών είναι ότι μια από αυτές ανήκει στον Μωχάμετ Βαρίς, συνεργάτη της Πακιστανικής Πρεσβείας που προσπαθούσε να εξαγοράσει κάποιους από τους απαχθέντες Πακιστανούς για να αλλάξουν τις καταθέσεις τους. Γι’ αυτήν του την ‘δραστηριότητα’ έχει υποβλήθει μήνύση εναντίον του... 

Απαιτούμε το σταμάτημα κάθε διαδικασίας απέλασης του Τζαβέντ Ασλάμ και την τιμωρία των υπεύθυνων για τις απαγωγές των Πακιστανών. Ολοι εμείς που στο παρελθόν γνωρίσαμε και παλέψαμε ενάντια σε αντίστοιχες σκευωρίες που έστηνε η Χούντα σε βάρος αγωνιστών της δημοκρατίας, δεν θα επιτρέψουμε να ανοίξει η χώρα μας την πόρτα για να βρεθεί ο Τζαβέντ σε κάποιο Γκουαντανάμο!”


 

Μαζέψτε υπογραφές ενάντια στην απέλαση

Από την πρώτη στιγμή μεγάλες προσωπικότητες του κινήματος της Ελλάδας και διεθνώς υπέγραψαν την καμπάνια συμπαράστασης στον Τζαβέντ Ασλάμ. Θυμίζουμε: Αχμέντ Μπεν Μπελά, πρώην πρόεδρος Αλγερίας, Βιτόριο Ανιολέτο, ευρωβουλευτής Ιταλία, Τάρικ Αλι, συγγραφέας δημοσιογράφος Βρετανία, Σαμίρ Αμίν, συγγραφέας Γαλλία, Τζορτζ Γκάλογουέϊ, βουλευτής RESPECT Βρετανία, Μανώλης Γλέζος, Αντιστασιακός, Σάλμα Γιακούμπ, Stop the War Coalistion Μπίρμιγχαμ, Στέφανος Ληναίος, ηθοποιός, Γουόλντεν Μπέλο, κάτοχος εναλλακτικού Νόμπελ, Μεντέα Μπένζαμιν, United for Peace and Justice HΠA, Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σούζαν Τζορτζ, συγγραφέας Γαλλία, Χάιντι Τζουλιάνι, Γερουσιαστής Ιταλία, Αλί Φαγιάντ, πανεπιστημιακός στη Βηρυτό. 

Μαζί με εκατοντάδες ακόμα αγωνιστές που έχουν υπογράψει, ζητούν "Καλούμε το διεθνές αντιπολεμικό κίνημα και την κοινή γνώμη όλων των χωρών να κινητοποιηθούν για να υπερασπίσουν τον Τζαβέντ Ασλάμ. Απαιτούμε την άμεση αποφυλάκισή του και το σταμάτημα κάθε διαδικασίας απέλασης. Μια πετυχημένη υπεράσπιση του Τζαβέντ θα είναι νίκη για όλους όσους παλεύουν να προστατεύσουν τα δημοκρατικά δικαιώματα σε όλο τον κόσμο από τις επιθέσεις του διαρκούς πολέμου του Μπους". 

Επίσης ψηφίσματα, καταγγέλοντας τη δίωξη του Τζαβέντ Ασλάμ, έχουν βγάλει η ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ, το ΕΚ Ρεθύμνου, το συνέδριο του ΕΚ Θεσσαλονίκης, η ΕΔΟΘ, η ΟΤΟΕ, η ΟΛΜΕ, η ΕΙΝΑΠ, η ΠΟΕΔΧΒ. Η καμπάνια συνεχίζεται με νέες συλλογές υπογραφών και ψηφισμάτων.