Εργατικό κίνημα
Aπεργία στο ΙΚΑ

Με 48ωρη απεργία στις 12 και 13 Δεκέμβρη συνεχίζουν αυτή την εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ. Μετά την πρώτη επιτυχημένη 48ωρη απεργία στις 29-30 Νοέμβρη και τη μαζική τους συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας την πρώτη μέρα, οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν ενάντια στο πάγωμα των προσλήψεων και την εντατικοποίηση της εργασίας τους, ενάντια στην εισφοροδιαφυγή με την ανασφάλιστη εργασία, ενάντια στις χαμηλές συντάξεις και την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. 

Ενα από τα βασικότερα αιτήματα των εργαζόμενων στο ΙΚΑ είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν γρήγορα τα 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και τους 865.000 συνταξιούχους. "Σήμερα οι κενές οργανικές θέσεις στο ΙΚΑ ανέρχονται σε 3.620 σε σύνολο 12.500. Σημειώνεται ότι αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς και οι αποχωρήσεις υπαλλήλων από την υπηρεσία λόγω της ανασφάλειας του ασφαλιστικού. Μέχρι 30/10/2006 απεχώρησαν 308 διοικητικοί υπάλληλοι, ενώ ο ετήσιος αριθμός αποχώρησης είναι 200 υπάλληλοι. Χαρακτηριστικά για τη μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό αξίζει να αναφερθεί ότι στα 3 μεγαλύτερα υποκαταστήματα του ΙΚΑ (περιφερειακό Αθηνών, Θεσ/νικης και Πειραιά) η έλλειψη προσωπικού κινείται από το 30 έως το 33%", αναφέρει σε δελτίο τύπου η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ. 

Επιπλέον, υπολογίζεται ότι το Ιδρυμα χάνει ετησίως 1,8 δις ευρώ λόγω της εισφοροδιαφυγής των εργοδοτών με έναν στους έξι εργαζόμενους να είναι ανασφάλιστος. "Από τα 13 ελεγκτικά κέντρα για την εισφοροδιαφυγή σήμερα λειτουργούν 4 αλλά με μειωμένο προσωπικό (π.χ. το ελεγκτικό κέντρο Αθήνας έχει 20 ελεγκτές σε σύνολο 45 προβλεπόμενων θέσεων)". Επίσης, όπως καταγγέλει η Ομοσπονδία, οι οφειλές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ (πάνω από 200.000 επιχειρήσεις χρωστάνε χρήματα) κινούνται στα 3,5 δις ευρώ, ενώ τώρα "με την προωθούμενη ρύθμιση από το υπουργείο Απασχόλησης, γίνεται σκανδαλώδης ευνοϊκή μεταχείριση στους μεγαλοοφειλέτες". 

Οι εργαζόμενοι απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Η μαζική παρουσία τους στην πανεργατική συγκέντρωση των συνδικάτων στις 13 Δεκέμβρη στο Πεδίο του Αρεως θα τους δώσει αυτοπεποίθηση να συνεχίσουν και να κερδίσουν.