Από την Κερατέα μέχρι τη Φυλή: Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους

Ο ίδιος Περιφερειακός Σχεδιασμός που ψηφίστηκε από την εποχή που υπουργός ήταν η Βάσω Παπανδρέου, συνεχίστηκε επί Νέας Δημοκρατίας και συνεχίζει να υλοποιείται και με την κυβέρνηση του ΓΑΠ, έχει 2 βασικά χαρακτηριστικά:

Πρώτον, προχωράει με κάθε τρόπο και σε όλα τα επίπεδα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των σκουπιδιών. Από την αποκομιδή στους δήμους, την ανακύκλωση, την διαλογή, και την ίδια την κατασκευή χωματερών.

Δεύτερον, μετά την ψήφιση του νόμου για την Απελευθέρωση της ενέργειας και την προώθηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας που προβλέπει μια Αττική των 8-10 εκατομμυρίων κατοίκων, η παλιά ιδέα που επανέρχεται στα μυαλά τους είναι η Θερμική Επεξεργασία των απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας από αυτή. Τι σημαίνει αυτό; Δημιουργία εργοστασίων καύσης.

Παιχνίδι

Τους τελευταίους μήνες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς όλες τις διαδικασίες που αφορούν αυτή την επιλογή: υπογράφουν συμφωνητικά με τον Μπόμπολα για δημιουργία εργοστασίων, εγκρίνουν Περιβαλλοντικούς Όρους, το ΣτΕ εγκρίνει την μεταφορά της λυματολάσπης στην Φυλή, δίνουν άδειες σε εταιρίες για καύση βιομάζας και κυκλοφορούν μέχρι και συμβόλαια για εισαγωγή από το εξωτερικό σκουπιδιών μέσω του Αστακού. Στο παιχνίδι βέβαια είναι και η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής που προωθεί αυτόν τον σχεδιασμό.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η επιλογή της καύσης πλέον στις Ευρωπαϊκές χώρες εγκαταλείπεται και λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (διοξίνες στην ατμόσφαιρα είναι το παράγωγο αυτής της καύσης) και λόγω του ότι πλέον είναι ασύμφορη η παραγωγή ενέργειας μέσω της καύσης.

Σε Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Μαρτίου με συνδιοργάνωση Περιφέρειας, ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΤΕΔΚΝΑ, η τοποθέτηση του Γ. Σγουρού ήταν ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία των ΧΥΤΑ σε Κερατέα και Γραμματικό, να επεκταθούν, όπως πάμε, τα κύτταρα στην ΦΥΛΗ και να δημιουργηθούν 4 εργοστάσια επεξεργασίας. Οποιος είναι αντίθετος σε αυτά, όπως είπε, βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων όλης της Αττικής (σε αυτούς τους κατοίκους βέβαια δεν περιλαμβάνονται οι κάτοικοι της Φυλής, των Ανω Λιοσίων και όλων σχεδόν των Δυτικών συνοικιών που μετράνε ήδη 40 χρόνια γείτονες με την Χωματερή). Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Γ. Καμίνη αλλά και του Κ. Μητσοτάκη από τη ΝΔ παρά τα ευχολόγια για προγράμματα ανακύκλωσης που είναι στον αέρα λόγω της κρίσης όπως μας είπαν.

Η τοποθέτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τον Α. Χάγιο έβαλε την πολιτική διάσταση του θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων και ζήτησε την άμεση παύση των εργασιών του Περιφερειακού Σχεδιασμού στο σύνολό τους. Η ΠΟΕ ΟΤΑ εναντιώθηκε στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων που προωθούν κυβέρνηση και Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. Στον χώρο της Ημερίδας έκαναν παρέμβαση κάτοικοι της Κερατέας που ζήτησαν να φύγουν τα ΜΑΤ από την περιοχή τους και το απόγευμα λίγο πριν την λήξη κάτοικοι των Δυτικών φώναξαν συνθήματα και διέκοψαν ομιλητή που υποστήριξε ότι η μοναδική λύση για όλη την Αττική είναι ο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ και η επέκτασή του.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες στις γειτονιές μας υπάρχει αυξημένη κινητικότητα. Σε συνέλευση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις περιοχές Ιλίου-Καματερού-Πετρούπολης- Αγίων Αναργύρων πριν από ένα μήνα αποφάσισε ότι θα πρέπει να βγάλει ενημερωτικό υλικό για τις γειτονιές μας και να μπει από τώρα, σε συνεργασία με άλλες κινήσεις και πρωτοβουλίες, μπροστά σε αυτή την μάχη.

Η επιτροπή κατοίκων του Καματερού που πρωτοστατούσε και στον αγώνα ενάντια στον ΧΥΤΑ Φυλής το 2005 έχει ήδη κάνει συνεδρίαση με την συμμετοχή 50 ατόμων και κυκλοφορούν κείμενο ενημέρωσης. Την Κυριακή 20 Μάρτη θα υπάρξει κινητοποίηση με την συμμετοχή και των γύρω περιοχών με αποκλεισμό κεντρικού δρόμου.

Ταυτόχρονα ο Περιβαλλοντικός Όμιλος της Πετρούπολης, στον οποίο συμμετέχουμε, έχει πάρει πρωτοβουλία για συγκρότηση μετώπου κινήσεων, κομμάτων και παρατάξεων και δημιουργία δικτύου των περιοχών μας. Σε πρώτη φάση έχουμε αποφασίσει να κυκλοφορήσουμε προκήρυξη, να βγάλουμε κείμενο υπογραφών και να απευθυνθούμε σε όλα τα σωματεία της περιοχής, εργαζόμενων των δήμων μας, δασκάλους, τις τοπικές ΕΛΜΕ, Συλλόγους Γονέων, αλλά και μαζικά προς όλους τους κατοίκους. Παράλληλα θα βάλουμε ψηφίσματα στα Δημοτικά Συμβούλια. Επίσης μέχρι τα μέσα του Απρίλη θα πραγματοποιήσουμε ανοιχτή εκδήλωση στην Πετρούπολη και στην συνέχεια μια κινητοποίηση στον χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής.

Η λογική των κριτηρίων της αγοράς και του κέρδους μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Η διαιώνιση της παραμονής του ΧΥΤΑ Φυλής που καταδικάζει τις γύρω περιοχές μας εξοργίζει για μια ακόμα φορά και η επιλογή της κατ’ όνομα βιολογικής ξήρανσης και της θερμικής αξιοποίησης βάζει μια ακόμα ταφόπλακα στις ζωές μας.

Οι κάτοικοι των Δυτικών ετοιμάζονται να πάρουν θέσεις μάχης και είμαστε έτοιμοι για μια ακόμα φορά να διεκδικήσουμε να μπουν οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη των εργολάβων και των βιομηχάνων.

Πετρούπολη