Απολύσεις και περικοπές σε ΟΤΕ-COSMOTE. Απεργιακή αντίσταση

Για καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΟΜΕ ΟΤΕ, που την Πέμπτη 10/3 στις 10πμ θα δώσει συνέντευξη τύπου από κοινού με το Σύλλογο εργαζομένων Cosmote στα γραφεία της Ομοσπονδίας, Σταδίου 15, ενώ στον ίδιο χώρο στις 4μμ θα γίνει συγκέντρωση εργαζομένων και πορεία στη Βουλή. Την Παρασκευή 11/3 θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΟΜΕ ΟΤΕ για να αποφασίσει νέο απεργιακό πρόγραμμα.

Η ανακοίνωση των απολύσεων εκ μέρους του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ Τσαμάζ, πυροδότησαν, την Τετάρτη 2/3 στις 9 το πρωί, την πιο μαζική συνέλευση που έχει γίνει ποτέ στην Cosmote. Εκατοντάδες εργαζόμενοι (πάνω από χίλιοι) παρά την καταρρακτώδη βροχή  συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο Park πλημμυρίζοντας όχι μόνο το μεγάλο χώρο του υπογείου όπου διεξάγονταν η συνέλευση, αλλά και το ισόγειο και το πεζοδρόμιο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Η οργή ξεχείλιζε, όχι μόνο στην παρουσία, τις ερωτήσεις και τις ομιλίες των εργαζομένων που είχαν ειδοποιηθεί ότι είναι προς απόλυση (με δόλωμα λίγα ψίχουλα που έδινε η εταιρία), αλλά συνολικά όλων των εργαζόμενων και στην Cosmote και στο Γερμανό. Οργή ενάντια στη Διοίκηση μιας κερδοφόρας εταιρίας που απολύει με τον πιο κυνικό και απαράδεκτο τρόπο στο σωρό. Οργή ενάντια στην κυβέρνηση που συνεργάζεται μαζί της. Αλλά και οργή ενάντια στις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΟΜΕ-ΟΤΕ που παραβρέθηκαν και πήραν το λόγο στη συνέλευση, για τη μέχρι τώρα στάση τους στο ζήτημα των επιθέσεων. Στη συνέλευση παραβρέθηκε και ο εκπρόσωπος του συλλόγου εργαζομένων στην Ιντρακόμ που πρόσφατα βρέθηκαν αντιμέτωποι με παρόμοια επίθεση, χωρίς δυστυχώς να του δοθεί ο λόγος από το προεδρείο.

Πολλοί εργαζόμενοι έπαιρναν το λόγο από τα κάτω για να διαμαρτυρηθούν, να απευθύνουν ερωτήσεις, να τοποθετηθούν. Κοινός τόπος για τους περισσότερους ήταν η ανάγκη να μην υποκύψει κανείς στις πιέσεις της εταιρίας, να φτιαχτούν απεργιακές επιτροπές που να οργανώσουν τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, να παραλύσει η εταιρία, «να κατέβουν οι κεραίες», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Τελικά, η απόφαση που πάρθηκε μέσα από ψηφοφορία σε κάλπη ήταν για 48ωρη απεργία και εξουσιοδότηση του ΔΣ του Συλλόγου για να οργανωθούν τα επόμενα βήματα. Πολλοί εργαζόμενοι συμπλήρωναν αιτήσεις εγγραφής στο σωματείο.

Θορυβημένη από τη δυναμική των απεργών, η εργοδοσία αναγκάστηκε να στείλει μαζική πρόταση για «εθελούσιες αποχωρήσεις» επιδιώκοντας να περάσει αυτό που θέλει από την πίσω πόρτα.

Μαζική συγκέντρωση

Σύμμαχο σε αυτήν την κίνηση βρήκε το υπουργείο, ο εκπρόσωπος του οποίου στην τριμερή διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, την Πέμπτη 3/3 πρότεινε «συμβιβαστική λύση» να γίνουν «εθελούσιες», και μετά να ξεκινήσει «διάλογος» συνολικά για τον ΟΤΕ και την Cosmote. H εργοδοσία, βέβαια, δεν δέχτηκε καν να δεσμευτεί ότι τις «εθελούσιες» δεν πρόκειται να ακολουθήσουν νέες κανονικές απολύσεις! Την ίδια στιγμή έξω από το υπουργείο Εργασίας, οι απεργοί πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση.

Oπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Cosmote, «η σημερινή τριμερής συνάντηση Υπουργείου- ΟΤΕ- COSMOTE  και  Συνδικάτων ΟΜΕ-ΟΤΕ – COSMOTE και με την πρόσθετη παρέμβαση ΓΣΕΕ και ΕΚΑ, κατέληξε σε αδιέξοδο... Είναι καθαρό μετά από αυτή την εξέλιξη ότι η Ελληνική Νομοθεσία και η Πολιτική Ηγεσία είναι δέσμια στα κελεύσματα της Deutsce Telecom και στα υπερκέρδη των μετόχων της». Το Σαββατοκύριακο και η Καθαρή Δευτέρα κύλησαν με έντονες ζυμώσεις και συζήτηση στους χώρους δουλειάς κόντρα στην προσπάθεια της διοίκησης να προωθήσει «εθελούσιες» με το Σύλλογο να καλεί τους εργαζόμενους «σε ετοιμότητα για κάθε μορφής αγώνα».

Η συνέχεια δεν μπορεί παρά να είναι μόνο η κλιμάκωση και η καλύτερη οργάνωση του αγώνα από τα κάτω. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αποδεχτούν οποιαδήποτε λογική συμβιβασμού με «εθελούσιες» απολύσεις. «Για να μπει φρένο σε αυτήν την κατρακύλα που θέλει να μας επιβάλλει η διοίκηση του ΟΤΕ, πρέπει να πάμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας άμεσα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών. «Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ έχουμε τεράστια εμπειρία από αγώνες. Δεν ξεχνάμε ότι η δική μας απεργία το ’93 έριξε την κυβέρνηση του Μητσοτάκη.  Αυτή τη δύναμη χρειάζεται να βάλουμε ξανά σε κίνηση. Με απεργίες διαρκείας με πορείες σε όλες τις πόλεις, με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα μπορούμε να τους σταματήσουμε».