ΟΥΙΣΚΟΝΣΙΝ - Μιλάει η εργατική Αμερική

Δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι και φοιτητές κατέβηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο για μια ακόμα φορά στους δρόμους ενάντια στα αντεργατικά σχέδια του νέου κυβερνήτη της πολιτείας, Σκοτ Γουόκερ. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχει ζήσει το Μάντισον από την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ.

Οι κινητοποιήσεις στο Ουισκόνσιν έχουν γίνει πηγή έμπνευσης για ολόκληρη την εργατική τάξη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διαδηλώσεις συμπαράστασης έχουν ξεσπάσει σε δεκάδες πόλεις -από τη Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες μέχρι το Μαϊάμι.

Ο Γουόκερ, ένας δεξιός ρεπουμπλικάνος, μέλος του διαβόητου “Tea Party” της Σάρα Πέιλιν κατέβασε, με πρόσχημα μια “μαύρη τρύπα“ 137 εκατομμυρίων δολαρίων στον πολιτειακό προϋπολογισμό, ένα νομοσχέδιο που απειλεί όχι μόνο να διαλύσει τη δημόσια υγεία και παιδεία και να πετσοκόψει θέσεις εργασίας και μισθούς αλλά και να χτυπήσει τη δύναμη των συνδικάτων.

Το νομοσχέδιό που κατατέθηκε στα μέσα του Φλεβάρη προβλέπει μεγάλες αυξήσεις στις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων στα ταμεία τους, αυξήσεις που μεταφράζονται σε μειώσεις πολλών χιλιάδων δολαρίων στα ετήσια εισοδήματα τους. Για να αντισταθμίσει, υποτίθεται, αυτή την μείωση το νομοσχέδιο του Γουόκερ καταργεί τις εισφορές που εισπράττουν αυτόματα τα εργατικά συνδικάτα από τους μισθούς. Και για να μην αφήσει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες γύρω από τους πραγματικούς του στόχους, το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα ότι τα συνδικάτα θα πρέπει να ανανεώνουν κάθε χρόνο το δικαίωμά τους να εκπροσωπούν τους εργαζομένους στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μέσα από καθολικά δημοψηφίσματα.

«Αυτό που ζητάμε είναι πολύ λογικό», έλεγε ο Γουόκερ πριν λίγες μέρες, μέσα σε έναν καταιγισμό από χειροκροτήματα, σε μια συγκέντρωση του ΣΕΒ του Ουισκόνσιν. «Πληρώστε λίγο περισσότερο για την υγεία και τις συντάξεις σας. Αλλά σε αντάλλαγμα, τους δίνουμε πραγματική ελευθερία επιλογής... να αποφασίσουν αν θέλουν αυτά τα συνδικάτα τα εισπράττουν αυτόματα τις εισφορές τους από τον μισθό τους... Αυτή είναι μια μάχη ενάντια στα μεγάλα συνδικάτα...»

Κατάληψη

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με μια ιδιότυπη “κατάληψη“ του Καπιτωλίου (της πολιτειακής Βουλής) στις 15 Φλεβάρη οργανωμένη από το συνδικάτο των εκπαιδευτικών: χιλιάδες εργαζόμενοι -αλλά και συνταξιούχοι και άνεργοι και απλοί “κάτοικοι“ και φοιτητές εγκαταστάθηκαν στο Καπιτώλιο για να «καταθέσουν» σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή για την οικονομία. Οι αίθουσες, οι διάδρομοι, οι σκάλες, αλλά και η πλατεία μπροστά πλημμύρισαν από κόσμο που δεν εννοούσε να φύγει. Η κυβέρνηση διέταξε την αστυνομία να εκκενώσει το κτήριο αλλά η αστυνομικοί αρνήθηκαν: “Σήμερα η κυβέρνηση μας διέταξε να σας πετάξουμε στις 4:00 όλους έξω“, είπε ο αρχηγός της αποστολής στον κόσμο που είχε στο μεταξύ φέρει σλίπινκ μπαγκ για να περάσει το βράδυ του στο Καπιτώλιο. “Αλλά μπορούμε να διακρίνουμε το σωστό από το λάθος. Δεν πρόκειται να πετάξουμε κανέναν έξω. Στην πραγματικότητα θα έρθουμε να κοιμηθούμε και εμείς εδώ μαζί σας.“

Προφανώς η απόφαση των αστυνομικών δεν ήταν 100% αυθόρμητη. Η μαζικότητα των κινητοποιήσεων και η αποφασιστικότητα των διαδηλωτών έχουν αναγκάσει πολλούς να υιοθετήσουν μια καθόλου αναμενόμενη στάση: 14 γερουσιαστές του δημοκρατικού κόμματος εγκατέλειψαν το Ουισκόνσιν εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ψήφιση του νομοσχεδίου -αφού η βουλή χωρίς αυτούς δεν έχει την απαιτούμενη απαρτία. Και ο δικαστής ναι μεν διέταξε πριν μερικές μέρες την εκκένωση του Καπιτωλίου -αλλά μόνο κατά τις μη εργάσιμες ώρες. Οι “πολίτες“ έλεγε η δικαστική απόφαση έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται εκεί και να λένε τη γνώμη τους. Την περασμένη Πέμπτη οι καταληψίες βγήκαν από τη κτήριο, υποσχόμενοι όμως ότι θα συνεχίσουν την κατάληψη -καθημερινά από τις 8 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.