ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Θανάσης Διαβολάκης, Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά με την «Ανταρσία στο Λιμάνι», ο Μαρσέιγ Μακί από το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, ο Ρεζά Γκολαμί από την Επιτροπή Αφγανών Πολιτικών Προσφύγων και η Κατερίνα Θωίδου εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εργαζόμενοι και νεολαίοι από τις γειτονιές του Πειραιά, μαθητές και καθηγητές από το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών, Πειραιά, εκπρόσωποι από Δημοτικές Κινήσεις όπως το «Λιμάνι της Αγωνίας», καθώς και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά Θ. Δρίτσας.

Ο Θ. Διαβολάκης τόνισε ότι η αριστερά χρειάζεται να αντιμετωπίζει τους μετανάστες ταξικά και είπε συγκεκριμένα ότι αν κάποιοι δεν χωράνε σε αυτή τη χώρα αυτοί δεν είναι οι εργαζόμενοι μετανάστες αλλά αυτοί που εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους και ευθύνονται για τη κρίση. Ο Μαρσέιγ μίλησε για την απεργία πείνας των 300 μεταναστών, τονίζοντας ότι οι ίδιοι αποφασίζουν για το πώς θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Ο Ρεζά μίλησε για τον αγώνα που κάνουν οι Αφγανοί πολιτικοί πρόσφυγες στα Προπύλαια και για το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες των προσφύγων με τις διαλυμένες επιτροπές ασύλου. Η Κ. Θωίδου μίλησε για τα ψέματα που αναπαράγει η κυβέρνηση προκειμένου να διασπείρει τις ρατσιστικές ιδέες και εξήγησε για ποιο ρόλο προτείνουμε τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών.

Στη διάρκεια της συζήτησης μπήκαν παραδείγματα για το πως κυβέρνηση και εργοδότες εκμεταλλεύονται τους μετανάστες. Ο Ακης από το Κερατσίνι θύμισε για το ατύχημα που είχε γίνει πρόσφατα στη Ζώνη όπου σκοτώθηκαν 8 εργαζόμενοι οι 6 εκ των οποίων ήταν μετανάστες. Ο Αγγελος, δικηγόρος μίλησε για το πως δικαστές και αστυνομικοί φέρονται στους μετανάστες. «Τους καταδικάζουν για ψύλλου πήδημα είπε, προκειμένου να τους διώξουν ακόμα και αν έχουν χαρτιά». Κεντρικό ερώτημα στη συζήτηση, που μπήκε από το Δημήτρη ήταν τι είδους λύση μπορεί να δώσει το αντιρατσιστικό κίνημα στα προβλήματα των μεταναστών. Μπήκαν παραδείγματα από τις προσπάθειες για την οργάνωση της 19 και 21 Μάρτη στα σχολεία, και προτάσεις για την ανάγκη συνέχειας της κοινής αντιρατσιστικής δράσης στον Πειραιά.