ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ - Συλλαλητήρια στην Αθήνα...

Από νωρίς το απόγευμα εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονταν στην πλ. Κλαυθμώνος στο απογευματινό συλλαλητήριο που καλούσαν – χωρίς ποτέ βέβαια να μπουν στον κόπο να οργανώσουν  - η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο απηύθυνε κάλεσμα για πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, ενώ την ίδια στιγμή στα Προπύλαια υπήρχε αντίστοιχο κάλεσμα από το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων και τις οργανώσεις που στηρίζουν την «Πρωτοβουλία ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Λιβύη».

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των μεταναστών και των προσφύγων από αραβικές χώρες, το Αφγανιστάν, το Ιράν.  «Η επανάσταση που ξεκίνησε από την Τυνησία και πέρασε στην Αίγυπτο και τόσες άλλες χώρες, έφτασε στη Λιβύη και τώρα έχει δώσει τη σειρά της στην επέμβαση των ιμπεριαλιστών» μας λέει ο Σαΐντ από το Μαρόκο. «Εμείς λέμε, όχι στον Καντάφι, να φύγει ο Καντάφι, αλλά όχι να πάνε οι αμερικάνοι εκεί. Οι αμερικάνοι επιτίθενται, όπως έφεραν καταστροφή στο Ιράκ, τώρα φέρνουν καταστροφή στο Μαγκρέμπ. Είναι μια προσπάθεια να πιέσουν τον κόσμο που βρίσκεται στο δρόμο και αντιστέκεται». «Εχουμε δει τι κάνουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ, δεν το κάνουν για να βοηθήσουν τον κόσμο. Χτυπήσανε γιατί εκεί υπάρχει πετρέλαιο και έχουν συμφέροντα. Εμείς είμαστε ενάντια στους δικτάτορες, όπως οι Καντάφι και οι άλλοι, αλλά είμαστε και ενάντια στους δυτικούς που χτυπάνε τη Λιβύη» είπε ο Γιούμπα, από την κοινότητα των Βερβέρων.

Επέμβαση

«Συμμετέχοντας σε μια πολεμική επιχείρηση ενάντια στον κόσμο στη Λιβύη, αυτομάτως δίνουμε το δικαίωμα να κάνουν οποιαδήποτε επέμβαση παντού. Οπου υπάρχει μαζική εξέγερση ενάντια στο κράτος οι μεγάλες δυνάμεις έρχονται να καταστείλουν τέτοιες ενέργειες» είπε ο Μανώλης Τρίκκας συνδικαλιστής στα ΜΜΕ. «Ετσι μπήγουν ένα στιλέτο στη μέση του επαναστατημένου αραβικού κόσμου» αναφέρει σχετικά με την επέμβαση η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιντρακόμ. «Δυστυχώς μέσα στην πυρκαγιά εμπλέκεται και η χώρα μας, σαν να μην έφθανε πως βρισκόμαστε στο μέσο της μεγαλύτερης κρίσης εδώ και γενιές, με ευθύνη της ίδιας καταστροφικής ηγεσίας και των συμμάχων».

Γύρω στις 7μμ η πορεία από τα Προπύλαια ανέβηκε από τη Σταδίου και όλοι μαζί οι διαδηλωτές ξεκίνησαν να βαδίζουν προς τη Βουλή και την αμερικάνικη πρεσβεία έχοντας μπροστά τα μπλοκ του Συντονισμού και των Φοιτητικών Συλλόγων. Με πανώ διαδήλωσαν η ΟΛΜΕ, ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιντρακόμ, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, η ΕΠΑΣΣ, οι μαθητές, η Αυτόνομη Παρέμβαση, το ΚΚΕ-μλ, το ΜΛ- ΚΚΕ και άλλες οργανώσεις. Μαζική παρουσία είχαν στο συλλαλητήριο οι φοιτητές που βρίσκονται σε γύρο συνελεύσεων. «Κατεβήκαμε σήμερα στο συλλαλητήριο μετά από μια πολύ μαζική συνέλευση που αποφάσισε κλείσιμο της σχολής για την Τετάρτη» μας είπε η Ιλιάνα φοιτήτρια Φυσικού.

Όταν η διαδήλωση έφτασε στο ύψος της Βουλής, βρήκε παρατεταγμένα ΜΑΤ και κλούβες τοποθετημένες κάθετα στο δρόμο να εμποδίζουν την πορεία. Στις διαμαρτυρίες των διαδηλωτών η αστυνομία έδωσε την απάντηση ότι εκτελεί εντολές, απαγορεύοντας στην ουσία στην πορεία να πάει στην αμερικάνικη πρεσβεία. Στην προκλητική αυτή απόφαση του υπουργείου Δημοσίας Τάξης και της κυβέρνησης, οι διαδηλωτές απάντησαν ότι είναι αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν την πορεία στην Πρεσβεία καταγγέλλοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ σε αντιπολεμική διαδήλωση από την εποχή της πρώτης επέμβασης στο Ιράκ το 1991 μέχρι και σήμερα.

Κάτω από τη σθεναρή αυτή στάση των διαδηλωτών, η αστυνομία τελικά άνοιξε και η πορεία έγινε κανονικά. «Το μόνο που έχει απομείνει πλέον σαν στήριξη στο ΠΑΣΟΚ – πέρα από τα ακροδεξιά δεκανίκια του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής – είναι η ωμή καταστολή, τα ΜΑΤ και η αστυνομία» είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Δημήτρης Αγωγιάτης, φοιτητής στο Μαθηματικό. «Προσπάθησαν με τα ΜΑΤ να σφραγίσουν το αντιπολεμικό κίνημα, όπως το έκαναν στις 15 Γενάρη εμποδίζοντας την αντιρατσιστική συναυλία στον Αγιο Παντελεήμονα. Τελικά αναγκάστηκαν να κάνουν πίσω, κάτι που δείχνει ότι οι δεσμοί του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία έχουν κλονιστεί σε απίστευτο βαθμό». Με ενδιάμεσους σταθμούς τα γραφεία της ΕΕ και τη Βρετανική Πρεσβεία και με κεντρικό σύνθημα «60 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία-χούντες πολέμοι τρομοκρατία» η πορεία κατέληξε τελικά στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Διαβάστε επίσης

...και στο Ακτιο και τη Σούδα

Μίκης: Κλείστε τη Σούδα