Διαδήλωση ενάντια στην Εκθεση Γούνας

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών ΣΕΓ (το λόμπυ των φονιάδων στην Ελλάδα) προσπαθεί να καθιερώσει μια διεθνή έκθεση ανάλογη με αυτές του Χονγκ Κονγκ και της Μόσχας στην Αθήνα όπου οι γουνέμποροι από όλο τον κόσμο θα έρχονται να αγοράσουν δεκάδες χιλιάδες πτώματα “ενισχύοντας” έτσι την ελληνική οικονομία.

Το κράτος μαζί με την Ευρωπαϊκή Ενωση δίνει οκτώ εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για να ενισχύσει τις βιομηχανίες του θανάτου. Ενώ για τους εργάτες του Λαναρά αρνιόταν να δώσει έστω και μια δραχμή. Την ώρα που έστελνε το λογαριασμό στους μετανάστες απεργούς πείνας για τη νοσηλεία τους, έδινε 80.000 ευρώ στους γουνοποιούς για να στήσουν τα περιπτερά τους στην έκθεση του Χονγκ-Κονγκ. Η κυβέρνηση επιλέγει να στηρίξει αυτή την βάναυση και άχρηστη βιομηχανία με κάθε άλλο κόστος, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Το περιβαλλοντικό κόστος είναι τεράστιο για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας όπου τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία των δερμάτων και τα βουνά από γδαρμένα πτώματα που παράγει αυτή η βιομηχανία μολύνουν ανεπανόρθωτα με ολέθριες συνέπειες για όλους, τους κατοίκους, τα ζώα και τη φύση. Οι φυσική γούνα δεν είναι πράσινη όπως μας λένε οι γουναράδες, για να φτιαχτεί ένα παλτό από γούνα χρειάζεται είκοσι φορές περισσότερο πετρέλαιο από ότι ένα συνθετικό από προϊόντα πετρελαίου!

Όλα αυτά όμως ηχούν απείρως ανθρωποκεντρικά αν δεν φτάσουμε στο πραγματικό πρόσωπο της βιομηχανίας γούνας. Την άθλια κυριαρχία πάνω σε ζωντανά, αισθανόμενα πλάσματα με προφανές ενδιαφέρον στη ζωή και την ελευθερία. Για τα γουνοφόρα ζώα κάθε εκτροφείο αποτελεί ένα σύγχρονο Άουσβιτς. Στοιβάζονται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους στριμωγμένα μαζί με άλλα σε μικρά κλουβιά όπου τρελαίνονται από τον εγκλεισμό και την ασιτία με αποτέλεσμα πολλές φορές να κανιβαλλίζονται. Μετά δέχονται τον πιο άγριο θάνατο σε θαλάμους αερίων, με πρωκτικό ηλεκτροσόκ και άλλες αποτρόπαιες μεθόδους για να γδαρθούν μετά, ημιλιπόθυμα πολλές φορές .

Το Σάββατο 26/3 που ήταν η πρώτη μέρα της κινητοποίησης μαζευτήκαμε πάνω από 150 διαδηλωτές με πανό και προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε το κτίριο όμως η αστυνομία μας εμπόδιζε. Μετά αρχίσαμε να μπλοκάρουμε τις εισόδους και πολλοί από τους δολοφόνους αγοραστές βάφτηκαν κόκκινοι σε συμβολισμό για το αίμα των ζώων, φωνάζοντας συνέχεια συνθήματα όπως “γουνέμποροι-φασίστες-δολοφόνοι”, “λευτεριά σ'όσους είναι στα κλουβιά”, “γούνες ποτέ και πουθενά-θάνατός σε κάθε γουναρά”, “μια ζωή μέσα στη χλιδή χωρίς να αντιλαμβάνεσαι το θάνατο στη γη”. Μετά από αρκετές ώρες ήρθαν τα ΜΑΤ και μας απώθησαν βίαια από το χώρο κάνοντας ρίψη χημικών και χτυπώντας συντρόφισσες δύο εκ των οποίων πήγαν στο νοσοκομείο.

Προκλητικότητα

Αποφασίσαμε να πάμε και την Κυριακή όπου όμως η προκλητικότητα της αστυνομίας ήταν μεγαλύτερη, μας είχαν περιορίσει πολύ μακριά από το πάρκινγκ και την έκθεση. Είχαν φέρει κλούβες και ασφαλίτες. Εμείς συνεχίσαμε να φωνάζουμε και να γιουχάρουμε τα αυτοκίνητα που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν. Τότε ένας σωματώδης γουνέμπορος κατέβηκε από το αυτοκίνητο και άρχισε να χτυπάει τους διαδηλωτές. Οι ασφαλίτες βρήκαν ευκαιρία, άρχισαν να μας χτυπούν και συνέλαβαν μια κοπέλα, προσπάθησαν να συλλάβουν ένα αγόρι και άλλη μια επειδή τους ζήτησε τα στοιχεία τους! Επιπλέον χτύπησαν μια γυναίκα κάνοντας της κατάγματα στα πλευρά. Ο δολοφόνος έκανε μάλιστα και μήνυση στη κοπέλα για ξυλοδαρμό!

Η δεύτερη μέρα έληξε με την παρουσία μας έξω από το τμήμα για να μην περάσει αυτόφωρο η κοπέλα όπου και αφέθηκε μετά από λίγο.

Την τρίτη και τελευταία μέρα της έκθεσης πήγαμε εκεί με στόχο να γιουχάρουμε τους γουναράδες και να τους δείξουμε ότι το ραντεβού μας δεν ανανεώνεται μόνο για του χρόνου αν προσπαθήσουν να κάνουν ξανά την έκθεση, αλλά και πως το κίνημά μας θα εκεί όλο το χρόνο έξω από τα μαγαζιά τους, στα ανοιχτά κλουβιά των εκτροφείων, σε κάθε δράση που στόχο θα έχει να πλήξει το γουνεμπόριο. Σε κάθε πανάκριβο αυτοκίνητο που έβγαινε από την έκθεση φωνάζαμε δολοφόνοι και κάναμε θόρυβο με σφυρίχτρες.

Αυτή η κινητοποίηση αποτελεί σταθμό για τα δεδομένα της Ελλάδας και δείχνει ξεκάθαρα πως υπάρχει μέλλον.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να σταματήσουμε εδώ.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι το κλείσιμο και του τελευταίου εκτροφείου και μαγαζιού.

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

Νέα συνέλευση ενάντια στη γούνα τη Δευτέρα 4 Απριλίου στις 7μμ στο κάτω Πολυτεχνείο, κτίριο Γκίνη.

Χ.