48ωρη απεργία στο “Βοήθεια στο Σπίτι”

Η κυβέρνηση προχωράει στην υλοποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ανατρέπει τη φύση και το χαρακτήρα των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Κοινωνική Μέριμνα». Είναι μια εγκληματική ενέργεια σε βάρος των 120.000 ωφελούμενων πανελλαδικά ηλικιωμένων και ΑμεΑ και των 4.500 συναδέλφων μας! Τα ελάχιστα προγράμματα που θα απομείνουν θα εξυπηρετούν τους άνεργους συγγενείς, αν κι εφόσον έχουν κάρτα ανεργίας κι ένα σωρό άλλες προϋποθέσεις. Και στο τέλος του χρόνου, έρχεται το οριστικό κλείσιμο αφού θα ενταχθούν στις «κοινωνικές επιχειρήσεις» του νέου νόμου της Κατσέλη. Τότε το δημόσιο, δωρεάν «Βοήθεια στο Σπίτι», θα ναι παρελθόν.

Δεν θα τους αφήσουμε! Είναι η τρίτη φορά που προσπαθούν να μας διαλύσουν με το πρόσχημα το ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Παραμύθια όλες οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο, παραμύθια οι δηλώσεις όλων των στελεχών της για μονιμοποίηση των κοινωνικών δομών και των εργαζόμενων σ’ αυτές! Με τη δικαιολογία της κρίσης, έκοψαν μισθούς και συντάξεις, απολύουν χιλιάδες συμβασιούχους κι εργαζόμενους σε κλάδους απαραίτητους για την κοινωνία, κλείνουν σχολεία και νοσοκομεία. Τώρα θέλουν να κλείσουν και το πιο πετυχημένο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής.

Δεν θα τους αφήσουμε! Όλα αυτά τα χρόνια, δίνουμε το καλύτερο εαυτό μας για να εξυπηρετήσουμε τα άτομα που πραγματικά μας έχουν ανάγκη, συνήθως απλήρωτοι για πολλούς μήνες, αντιμέτωποι με τη διάλυση του ΕΣΥ και των υπόλοιπων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και μόνιμα…συμβασιούχοι! Παρά το γεγονός ότι είμαστε για πολλά συνεχόμενα έτη, έχουμε προσληφθεί με ΑΣΕΠ και καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η επίκληση της κρίσης δεν είναι επιχείρημα για να μας διώξουν – αντίθετα τώρα έχει η κοινωνία περισσότερο την ανάγκη μας.

Δεν θα τους αφήσουμε! Κάθε φορά που προσπαθούσαν να μας διώξουν, αγωνιστήκαμε και κερδίσαμε τη συνέχιση των προγραμμάτων. Έτσι και τώρα: από την πρώτη στιγμή τα σωματεία ξεσηκώθηκαν και με παραστάσεις διαμαρτυρίας σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια (Ήπειρος, Θεσ/νίκη), απεργίες (στις Σέρρες μάλιστα διαρκείας) και καταλήψεις (Κρήτη) απαίτησαν να πάρουν πίσω την «κατάπτυστη ΚΥΑ».

Όλοι ενωμένοι συμμετέχουμε στην 48ωρη απεργία, Πέμπτη και Παρασκεύη 31/3 και 1/4 και συμμετέχουμε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 11πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος και την ολοήμερη διαμαρτυρία που αποφάσισαν τα σωματεία μας. Και θα συνεχίσουμε: αν δεν ικανοποιήσουν το αίτημά μας που είναι η διασφάλιση της λειτουργίας ΟΛΩΝ των δομών θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις. Μαζί με όλους τους συνάδελφους στους δήμους θα πετύχουμε μόνιμη δουλειά και δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες σε όλους τους ΟΤΑ. Αυτό είναι που φοβάται η κυβέρνηση: ένα μέτωπο όλων των εργαζόμενων στους δήμους (που απολύονται αυτή τη στιγμή), των δασκάλων και των καθηγητών (που παλεύουν ενάντια στην κατάργηση 1.100 σχολικών μονάδων), των νοσοκομειακών (που αντιδρούν στο κλείσιμο των νοσοκομείων) κι όλου του κόσμου που αντιστέκεται στην πολιτική της. Την πολιτική του Δ.Ν.Τ. και των τραπεζιτών που πλουτίζουν προκλητικά σε βάρος των μισθών, της δουλειάς, της παιδείας, της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών μας!

Από την προκήρυξη που κυκλοφορεί η Σκουπιδιάρα για την οργάνωση της απεργίας

• Χαρακτηριστική της οργής των εργαζόμενων είναι η καταγγελία της Δήμητρας Κουμανόβαλη, Κοινωνικής Λειτουργού στο “Βοήθεια στο Σπίτι” στο Δήμο Εμμανουήλ Παππά του Ν. Σερρών.

«Γνωρίζετε εσείς οι συνυπογράφοντες αυτή την Κ.Υ.Α. ότι έχετε αποφασίσει την καταδίκη ιδιαίτερα της ελληνικής υπαίθρου; Για ποιό λόγο και με ποιό δικαίωμα αφαιρείτε το ΔΙΚΑΙΩΜΑ της ΔΩΡΕΑΝ πρωτοβάθμιας φροντίδας στους χιλιάδες απόμαχους (και όχι μόνο) της ζωής και τους οδηγείτε στον αφανισμό; Γιατί στο βωμό του μνημονίου (;) σφαγιάζετε τους παππούδες και τους πατεράδες σας που πριν από ένα χρόνο πίστεψαν στα προεκλογικά σας ψέματα και με χίλιους δυο τρόπους κατάφεραν να πάνε στα εκλογικά κέντρα και δυστυχώς σας ψήφισαν; Γιατί τους πετάτε;... Θα ήθελα μόνο να πω ως τελευταίο το εξής: Την κάρτα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που έχω και πέρυσι από το υστέρημά μου πλήρωσα στο κόμμα για να την πάρω, θέλω να την επιστρέψω προσωπικά σε κάποιον απ΄ όλους εσάς τους συνυπογράφοντες αυτή την εγκληματική Κ.Υ.Α. και να πω ότι ντρέπομαι για όλα όσα έκανα, προσπάθησα, πίστεψα, από μικρή έως και πριν λίγο καιρό για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ντρέπομαι!», γράφει στο κείμενο που απέστειλε σε όσους υπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση.