Κάτω από τον γενικό τίτλο «τέσσερις μέρες με επαναστατικές απαντήσεις στην κρίση του καπιταλισμού» το φετινό τετραήμερο θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις από την σκοπιά του Μαρξισμού σε μια ιστορική περίοδο που τα ζητήματα ανοίγουν με μεγαλύτερη ένταση: η γενικευμένη κρίση του καπιταλισμού, το χρέος και η αντίσταση στις επιθέσεις του μνημονίου στην Ελλάδα, οι αραβικές επαναστάσεις, η επέμβαση στην Λιβύη, ο πυρηνικός όλεθρος της αγοράς στην Ιαπωνία.
Θα περιλαμβάνει δεκάδες συζητήσεις και ακόμα περισσότερους ομιλητές. Οι συζητήσεις – πολλές από αυτές ενταγμένες σε κύκλους: «Μαρξισμός, θεωρία και πράξη», «Καπιταλισμός και κρίση», «Επαναστάτες και επαναστάσεις», «Η Αριστερά στην Ελλάδα», «Ιμπεριαλισμός και αντιμπεριαλισμός», «Καταπίεση και Απελευθέρωση») – δίνουν τη δυνατότητα για μια συζήτηση, πλούσια σε εύρος και σε βάθος.
Ανάμεσα στους διεθνείς ομιλητές ο Χοσάμ Αλ Χαμαλάουι, δημοσιογράφος σοσιαλιστής από την Αίγυπτο, ο Κίραν Αλλεν από το SWP, αδελφό κόμμα του ΣΕΚ στην Ιρλανδία, που συμμετείχε στις πρόσφατες εκλογές καταφέρνοντας να εκλέξει βουλευτές, ο Φρανσουά Κουστάλ, από το ΝPA στη Γαλλία. Επίσης, ο Φερνάντος Ρόζας από το BLOCO που θα μιλήσει για τις εξελίξεις που παίρνουν φωτιά στην Πορτογαλία, αλλά και ομιλητής από την αμερικάνικη Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών που οργάνωσε την κατάληψη στο Καπιτώλιο στο Ουινσκόνσιν.
Οι εγγραφές για το Μαρξισμό έχουν ήδη ξεκινήσει. Η πρόσκληση για συμμετοχή σε ολόκληρο το τετραήμερο έχει τιμή 10 ευρώ (6 ευρώ για μαθητές και ανέργους) και περιλαμβάνει φιλοξενία στην Αθήνα και παιδικό σταθμό για όσους τον χρειάζονται. Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επικοινωνήσει κανείς με το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, Φειδίου 14-16, Αθήνα, τηλ 210 5247584, www.marxistiko.gr.
• Την περσινή χρονιά που το θέμα που μονοπωλούσε το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν η οικονομική κρίση. Ο Μαρξισμός 2010,με τις επαναστατικές απαντήσεις στην κρίση του καπιταλισμού, κέντρισε το ενδιαφέρον μου.
Σχεδον δισταχτικά και κυρίως από περιέργεια δήλωσα συμμετοχή. Το τετραήμερο αυτό αποδείχτηκε συναρπαστικό και επηρρέασε τη μετέπειτα δραστηριοποίησή μου στο ΣΕΚ, αλλά και στο σωματείο μου... Οι συζητήσεις ήταν η μία πιο εδιαφέρουσα από την άλλη, με μόνο πρόβλημα το ότι έπρεπε να επιλέξεις αναμεσα σε κάποιες. Οι ομιλητές, τα θέματα, οι εικόνες απο άλλες χώρες, οι τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες, οι συζητήσεις που άνοιγαν παντού, η επικοινωνια, οι επαναστατικές ιδέες... Μια αίσθηση ότι “ανοίγει” το κεφάλι σου, με γνώσεις αλλά και έμπνευση και προοπτική.
Μία, η μόνη ίσως, ανάσα αισιοδοξίας απέναντι στην μιζέρια με την οποία μας βομβαρδίζουν. Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός! Και όντως η χρονιά ήταν γεμάτη από την αντίσταση του εργατικού κινήματος με δυνατές πανεργατικές και απεργίες διαρκείας, αλλά και με την επανάσταση στον αραβικό κόσμο. Μεσα σ'αυτές τις εξελίξεις, διαβάζοντας τις συμμετοχές και το φετινό πρόγραμμα ο Μαρξισμός 2011 αναμένεται ακόμη πιο συναρπαστικός. Τι να πω, απλα ανυπομονώ!
Σοφία Τόγια, εργαζόμενη σε φαρμακαποθήκη, Πάτρα
• Ο Μαρξισμός 2010 ήταν ο πρώτος που παρακολούθησα και αναμφίβολα ήταν ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ της αριστεράς για τη χρονιά που πέρασε. Βλέποντας τον αριθμό των συζητήσεων (πάνω από 50),αλλά και τα ίδια τα θέματα στα οποία αναφέρονταν, οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις μεγάλωναν. Στο τέλος του τετραήμερου όμως ένιωσα πως έχω εξοπλιστεί με έναν χρήσιμο οδηγό για τη χρονιά που έρχεται.
Η μεγάλη πικοιλία πολιτικών θεμάτων, η τήρηση (επιτέλους) στις ώρες των συζητήσεων, η δημοκρατία των παρεμβάσεων από τα κάτω αλλά και οι κεντρικές βραδινές συζητήσεις με εκατοντάδες κόσμου ήταν τα χαρακτηριστικά που ξεχώρισαν.
Από την άλλη, οι απόψεις των αντικαπιταλιστών από διάφορες χώρες, που έδωσαν την εικόνα πως η κρίση βαθαίνει και γενικεύεται παγκόσμια, η επισήμανση του ρατσισμού ως χαρτί που σίγουρα θα έπαιζε η κυβέρνηση, αλλά και η επισήμανση του κινδύνου του ιμπεριαλισμού και του πολέμου, έδειξαν ότι ο μαρξισμός δεν είναι απλά καταγγελιολογία, αλλά θεωρία που επιβεβαιώνεται.
Οι αφίσες του μαρξισμού μέχρι τις 19 Μάη, θα βρίσκονται σε κάθε γειτονιά και θα μας καλούν σε ένα πολιτικό φεστιβάλ που αποτελεί το καλύτερο θεωρητικό όπλο για κάθε νέο, απεργό και εργαζόμενο που αντιστέκεται αυτή τη στιγμή στα μέτρα της κυβέρνησης και παλεύει για μια άλλη κοινωνία.
Δημήτρης Αγωγιάτης, φοιτητής Μαθηματικού, Αθήνα
Διαβάστε επίσης