Εργατικό κίνημα
Εθνική Τράπεζα: “Κάτω τα χέρια από τον ΛΕΠΕΤΕ”

Συγκέντρωση των συνταξιούχων της Εθνικής την Πέμπτη 26/7, έξω από τη συνέλευση των μετόχων στη Μεγάλη Βρετανία

Μεγάλη συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας την Πέμπτη 26 Ιούλη. Εκεί, την ίδια μέρα, θα γινόταν η γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας. “Κάτω τα χέρια από το ΛΕΠΕΤΕ” ήταν το βασικό σύνθημα των συνταξιούχων που, από τον περασμένο Νοέμβρη, αντιδρούν στην κατάργηση του Λογαριασμού Επικούρησης και το κόψιμο των συντάξεών τους.

Οι συνταξιούχοι, που είχαν έρθει από πολλά σημεία της χώρας, βρήκαν όλες τις εισόδους του ξενοδοχείου κλειστές. Λίγο μετά, ΜΑΤ τους έριξαν χημικά προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο ακόμα και όσους είχαν δικαίωμα και νόμιμη άδεια να συμμετέχουν -ως “μικρομέτοχοι”- στη γενική συνέλευση. Την ίδια ώρα, όσοι είχαν καταφέρει να περάσουν μέσα από μαγειρεία και άλλες “πόρτες”, βρέθηκαν αποκλεισμένοι σε άλλη αίθουσα από τα διοικητικά στελέχη της τράπεζας να παρακολουθούν τη διαδικασία μέσω... video wall. Οι απαντήσεις του νέου διευθύνοντα συμβούλου, Μυλωνά και των άλλων στελεχών του ΔΣ της τράπεζας στα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων ήταν απαξιωτικές. Ενώ έχουν ήδη αρχίσει να έρχονται στη δημοσιότητα οι επιθέσεις που σχεδιάζει η διοίκηση προς στους εργαζόμενους της τράπεζας με περιορισμό δικτύου, δραστική ενίσχυση της παραγωγικότητας του προσωπικού, υπαλλήλους πολλαπλών καθηκόντων, σύνδεση αμοιβών και προαγωγών με την απόδοση και άλλες τέτοιες “μεταρρυθμίσεις” που θα χτυπήσουν τα εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων.

Η πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων την Πέμπτη ήταν η συνέχεια σειράς κινητοποιήσεων, διαδηλώσεων, αποκλεισμών κτιρίων της τράπεζας τους τελευταίους μήνες. Ο Βασίλης Λεκκός, συνταξιούχος της ΕΤΕ και αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Συνταξιούχων (ΣΣΕΤΕ) μας είπε: “Σήμερα γίνεται εδώ η γενική συνέλευση των μετόχων. Και ήρθαμε γιατί πρέπει να πούμε σε όλους αυτούς που κατάντησαν την Εθνική -της οποίας η μετοχή έκανε 43 ευρώ και τώρα κάνει 0,20 ευρώ, έτσι είναι αυτοί οι ειδήμονες- όπως την κατάντησαν, ότι έχετε συνάψει διμερή συμφωνία από το 1949 με μας, με το προσωπικό, για ένα λογαριασμό -γιατί ο ΛΕΠΕΤΕ δεν είναι ταμείο, είναι λογαριασμός καταθετικός και έντοκος με εγγυημένους πόρους τις εισφορές μας και εγγυητή την τράπεζα- και είστε υποχρεωμένοι να συνεχίσετε να καταβάλετε το ποσό της επικούρησης που οφείλετε στον καθένα μας. Για το εξηγήσω, όταν εγώ μπήκα στην τράπεζα το 1970, υπέγραψα ένα χαρτί που έλεγε ότι υποχρεούμαι σε όλο τον εργατικό μου βίο να δίνω εισφορά στο ταμείο σύνταξης, στο ταμείο υγείας αλλά και στο ΛΕΠΕΤΕ, με την τράπεζα να υποχρεούται να μου δίνει την επικούρηση για όλον τον υπόλοιπο βίο. Αυτή ήταν η συμφωνία και ήταν διμερής. Όχι μόνο δεν επιτρέπεται να σταματήσει η παροχή -που δεν είναι παροχή αλλά μισθός μετεργασιακός- αλλά είναι αναγνωρισμένη και δικαστικά μετά τα ασφαλιστικά μέτρα.

Μιλάμε για ποσοστό έως και 60% του συνολικού εισοδήματος, δηλαδή σε κάποιους 40% ήταν η σύνταξη και 60% ήταν το ΛΕΠΕΤΕ. Στη δική μου περίπτωση είναι 42%. Αν σου κόβουν λοιπόν το μισό σου εισόδημα, παθαίνεις μπλακ άουτ. Τώρα μας βάλανε και τα ΜΑΤ και μας ρίχνουν σπρέι πιπεριού για να μην μπούμε στη γενική συνέλευση της τράπεζάς μας. Έχουμε ξεκινήσει κινητοποιήσεις από το Νοέμβρη και στους δρόμους και στις δικαστικές αίθουσες -στις τελευταίες έχουν ξεκινήσει να κατατίθενται και αγωγές μετά τα ασφαλιστικά μέτρα. Είναι σίγουρο ότι η τράπεζα θα τις εφεσιβάλει και θα τις πάει και στον Άρειο Πάγο γιατί έτσι έχει συνηθίσει να κάνει και γιατί πρέπει να ξεπουληθεί, να ιδιωτικοποιηθεί. Το επόμενο καλοκαίρι η Εθνική δεν πρέπει να υπάρχει. Ήμασταν χρόνια μέσα στην τράπεζα και αυτά είναι πράγματα που τα ξέρουμε”.