Περιβάλλον
Πυρκαγιές: Κύμα αλληλεγγύης από την Τουρκία - «Κρατάτε γείτονες»

Συγκέντρωση συμπαράστασης συνδικάτων έξω από το ελληνικό Προξενείο στη Σμύρνη

Μνήμες από τους σεισμούς του 1999 ξύπνησε το κύμα αλληλεγγύης στους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Τουρκία. Μέσα στις πρώτες ώρες καθώς άρχισαν να έρχονται οι ειδήσεις από την Ελλάδα στο τουρκικό τουίτερ έγινε viral το «Περαστικά γείτονα» και λίγο μετά άρχισαν να βγαίνουν ανακοινώσεις από πλήθος συνδικάτων και αριστερές οργανώσεις.

To συνδικάτο των εργαζόμενων στην Υγεία στην Τουρκία έβγαλε ανακοίνωση που λέει: "Η φωτιά στην Ελλάδα έκαψε κι εμάς. Τα σύνορα ανήκουν στα κράτη όχι σε εμάς. Ο πόνος σας είναι και πόνος μας. Ζήτω η αλληλεγγύη" και δηλώνουν έτοιμοι να κινητοποιήσουν όλες τις δυνάμεις τους σε περίπτωση που τους ζητηθεί από τις υγειονομικές υπηρεσίες της Ελλάδας.

Σε διεθνή αγώνα στην Κωνσταντινούπολη, η τουρκική ομάδα βόλεϊ κάτω των 17 μπήκε στο γήπεδο με πανό που έγραφε στα αγγλικά «προσευχόμαστε για την Ελλάδα» ενώ και στην Τουρκία και στον Τουρκοκυπριακό βορρά υπήρξαν εφημερίδες που κυκλοφόρησαν με πρωτοσέλιδα μηνύματα αλληλεγγύης στα ελληνικά.

«Την Πέμπτη 26/7 στην είσοδο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη μέλη εργατικών συνδικάτων και απλοί πολίτες συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων της πυρκαγιάς και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό» μεταφέρει ο Θράσος Αβραάμ από τη Λέσβο. Οι συγκεντρωμένοι σήκωσαν πανό με τίτλο «Κρατάτε γείτονες» αντιγράφοντας το γνωστό τίτλο της ιστορικής εφημερίδας Ελευθεροτυπία στις 17.8.1999 όταν ο τουρκικός λαός δοκιμαζόταν από το σεισμό. 

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της διεθνιστικής αλληλεγγύης της εργατικής τάξης. Αυτή είναι η δύναμη που μπορεί να βάλει τέλος στην πολεμική απειλή αλλά και στην τεράστια σπατάλη που δημιουργούν οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στον ελληνικό και τούρκικο καπιταλισμό για τον έλεγχο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Ανταγωνισμών, που σε συνδυασμό με τη συμμετοχή στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ κοστίζουν στην Ελλάδα πάνω από 2% του ΑΕΠ, σχεδόν 15 φορές παραπάνω από τα λεφτά που δίνονται στην δασοπυρόσβεση. 

Αυτές είναι οι ευθύνες του Καμένου και της κυβέρνησης συνολικά: 1,5 δις ευρώ φέτος για τον εκσυγχρονισμό των F-16 αλλά εννιά εκατομμύρια για τον (καθυστερημένο) εκσυγχρονισμό των κινητήρων 12 παμπάλαιων Καναντέρ, μια αναλογία 150 προς 1! Αυτήν την πολιτική, που δεκαετίες τώρα εφαρμόζεται, και σήμερα ακολουθεί πιστά σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πρέπει να ανατρέψουμε. 

 

Πανό των οπαδών της Μπεσίκτας