Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Ρατσιστική επίθεση σε Ρομά στο Χαλάνδρι

Λίγες μόλις βδομάδες μετά τη στυγνή ρατσιστική δολοφονία της 13χρονης Γιαννούλας Καραχάλιου και τον τραυματισμό του πατέρα της στην Άμφισσα από οπλισμένο ρατσιστή, μια ακόμη δολοφονική επίθεση σε βάρος Ρομά έλαβε χώρα στις 23 Ιούλη. Ο Κώστας Κ., κάτοικος στο Πάτημα ΙΙ του Χαλανδρίου δέχτηκε πυροβολισμό στο κεφάλι από έναν γείτονά του και νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό σε σοβαρή κατάσταση, ενώ έχει ήδη χάσει το ένα μάτι. Με αφορμή μια στοίβα ξερά χόρτα, και ενώ παιδιά έπαιζαν στο δρόμο, ο ρατσιστής γείτονας του θύματος έβγαλε την καραμπίνα και τον πυροβόλησε δυο φορές στο πρόσωπο, ενώ αμέσως μετά απείλησε όποιον προσπαθούσε να πλησιάσει για να βοηθήσει!

Το επόμενο βράδυ δεκάδες τσιγγάνοι διαδήλωσαν στο σημείο της επίθεσης ενάντια στο ρατσισμό και απαιτώντας την τιμωρία του δράστη. Στις 25 Ιούλη το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου έβγαλε ανακοίνωση στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων: «Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την οργή του για την αναίτια ένοπλη επίθεση εναντίον του Κ.Κ., μέλους της κοινότητας των Ρομά της περιοχής Πάτημα II... Η αποτρόπαιη αυτή επίθεση μας θέτει το καθήκον να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τον ρατσισμό σε όποια μορφή και αν εκδηλώνεται».

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος 'Η φωνή των Ελλήνων Τσιγγάνων' σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: “Οι Ρομά δεν του επιτέθηκαν, η αστυνομία τον συνελαβε, ο άνθρωπος είναι στην εντατική. Κανένα κανάλι αν και ειδοποιήθηκε δεν εμφανίστηκε! Αν γινόταν αντίστροφα οι Ρομά θα ήμασταν και πάλι δολοφόνοι... Ξυπνήστε, αποδεχτείτε ότι είμαστε όλοι Άνθρωποι και καμιά ζωή δεν έχει μικρότερη αξία!”

Δικαίως ο Σύλλογος τονίζει ποια θα ήταν η κατάσταση με αντίστροφους ρόλους. Τη σοκαριστική (αν και όχι πρωτοφανή) ρατσιστική επίθεση ακολούθησε εκκωφαντική σιωπή των ΜΜΕ. Κάτοικοι της περιοχής, Ρομά και μη, καταγγέλλουν επιπλέον ότι ο τοπικός τύπος προσπάθησε να δικαιολογήσει τον δράστη με τις γνωστές καραμέλες περί ανταλλαγής πυρών και “αγανακτισμένου κατοίκου που πήρε το νόμο στα χέρια του”. Το πογκρόμ σε βάρος τσιγγάνων στο Μενίδι την άνοιξη του 2017 δείχνει ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο αυτής της “αγανάκτησης”: το οργανωμένο ρατσιστικό έγκλημα -με πλήρη δικαιολόγηση από τα ΜΜΕ και εκτενή ρεπορτάζ για την εγκληματικότητα των τσιγγάνων. Μια αντιδιαμετρική εικόνα που δείχνει τα δυο μέτρα και σταθμά με τα οποία ζυγίζεται μια ζωή Ρομά.

Ο δράστης έχει προφυλακιστεί και αναμένεται η απολογία του. Στο μεταξύ ο δολοφόνος της Γιαννούλας Καραχάλιου δεν έχει δικαστεί ακόμα. Οι δυο αυτοί ρατσιστές δολοφόνοι, όση “αγανάκτηση” κι αν επικαλεστούν, πρέπει να τιμωρηθούν για αυτό ακριβώς που διέπραξαν: ρατσιστικά εγκλήματα. Καμία φτηνή δικαιολογία και κανένα τείχος σιωπής δεν πρέπει να συγκαλύψει την πραγματική αιτία της βίας εναντίον των τσιγγάνων.

• Την ίδια ώρα που ο Κώστας Κ. χαροπάλευε μετά τη ρατσιστική επίθεση, Ρομά μάζευαν αγροτικά είδη και είδη πρώτης ανάγκης για να βοηθήσουν τους πυρόπληκτους.