Γράμματα και σχόλια
Συνέδριο στο Λονδίνο: Ανάπηροι ενάντια στις περικοπές

Στο Διεθνές Συνέδριο Κωφών και Αναπήρων (International Deaf and Disabled People’s Solidarity Summit) που διοργανώνεται στο Λονδίνο από την ακτιβιστική οργάνωση DPAC (Disabled People Against Cuts – Ανάπηροι Ενάντια στις Περικοπές) συμμετείχε η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων «Μηδενική ανοχή» με τον Αντώνη Ρέλλα και τον Βασίλη Κουκαλάνι. Η εισήγηση του Αντώνη Ρέλλα, στις 22/7, με τίτλο «Χρυσή Αυγή, οικονομική κρίση, αποϊδρυματοποίηση και αναπηρία» άνοιξε με μια αναφορά στη δίκη της Χρυσής Αυγής και την κατάθεση της Κίνησης για τα δολοφονικά σχέδια των ναζιστών απέναντι στους ανάπηρους: 

«Η δίκη της ΧΑ είναι κάτι που ένωσε όλο το κίνημα. Η συμμετοχή της Μηδενικής Ανοχής ως μάρτυρα κατηγορίας δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Καταφέραμε να βάλουμε την ατζέντα της αναπηρίας μέσα στη μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Ως ανάπηροι ακτιβιστές γνωρίζουμε πολύ καλά την Ιστορία. Τα πρώτα θύματα του Γ’ Ράιχ ήταν οι ανάπηροι, που με το πρόγραμμα Τ4 275.000 άνθρωποι θεωρήθηκαν ανάξιοι να ζουν. Μας δόθηκε η ευκαιρία να συνδέσουμε τα ιστορικά δεδομένα με αυτά που η εγκληματική οργάνωση της ΧΑ προσπάθησε να περάσει στον ελληνικό λαό όταν κατάφερε να μπει στο κοινοβούλιο. Η ΧΑ είναι πολύ καλά οργανωμένη και δημιουργεί ένα κλίμα τρόμου σε όποιον τολμάει να ανοίξει το στόμα του, αλλά καταφέραμε να βάλουμε και αυτά που πρεσβεύει ο ναζισμός για τους αναπήρους. Ήταν μια μεγάλη, ιστορική στιγμή για τη Μηδενική Ανοχή.

Παράδειγμα

Ο Μ. Παπαδημητρίου, πυρηνάρχης της ΧΑ, κάνει λόγο για ευγονική, στείρωση και ευθανασία. Ο Ματθαιόπουλος, βουλευτής, λέει: είμαστε μια χώρα που ο καθένας έχει άποψη είτε είναι τρόφιμος ψυχιατρείου είτε έχει διάφορες παθήσεις. Μίλησε για το πώς διατηρούνται “καθαρές” οι ράτσες των ζώων και είπε ότι παιδιά δικαιούνται μόνο υγιείς Έλληνες. Οι ανάπηροι άνθρωποι κινδυνεύουν από τη ναζιστική ΧΑ όπως οι μετανάστες, πρόσφυγες, ΛΟΑΤΚΙ+. Ευχόμαστε μέχρι το τέλος της χρονιάς να τελειώσει η δίκη και να έχουμε μια ιστορική απόφαση που θα είναι σημαντική για την Ελλάδα, αλλά και όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Θα δοθεί το παράδειγμα και θα ενισχυθεί η αντίσταση σε όλες τις χώρες».

Στη συνέχεια, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στην αποϊδρυματοποίηση, μιλώντας για το παράδειγμα των Λεχαινών: «Από τις 14/10/15 που η Μηδενική Ανοχή κατέλαβε το ίδρυμα των Λεχαινών έχουμε παρουσία εκεί και πιέζουμε ώστε να τελειώσει αυτό το έγκλημα. Πριν λίγους μήνες ακούσαμε με χαρά ότι ανακοινώθηκε ένα πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης των Λεχαινών. Είδαμε την πρόοδο που έχουν οι 47 άνθρωποι που βρήκαμε δεμένους και με χημική καταστολή, που 3 χρόνια μετά έχουν αποκτήσει ανθρώπινη υπόσταση. Το πρόγραμμα που ξεκίνησε ώστε οι άνθρωποι να βγουν από αυτή την κατάσταση και να ζήσουν ανθρώπινα, θα ολοκληρωθεί με το να φύγουν από κει και να βρουν σπίτια μέσα στην πόλη σε οικισμούς. Για κάποια επιχειρείται επανασύνδεση με την οικογένεια ή να γίνει παιδοθεσία. Περιμένουμε να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο.

Αλλά υπάρχουν άλλα περίπου 67 ιδρύματα που συμβαίνουν παρόμοια πράγματα. Πάνω από 900 ανάπηροι άνθρωποι ζουν σε αυτή την κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτά τα ιδρύματα είναι τα δημόσια. Δεν ξέρουμε τι γίνεται στα ιδιωτικά και στα εκκλησιαστικά. Ακόμα και να κλείσει το ίδρυμα Λεχαινών υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει».