Οικονομία και Πολιτική
Πυρκαγιές: ΣΕΒ-Τράπεζες-Εφοπλιστές: «Με όρους και χρόνους ιδιωτικής οικονομίας»

Η αλληλεγγύη δεν ήταν ποτέ το φόρτε των ελλήνων καπιταλιστών. Αλλά οι πρώτες τους αντιδράσεις μπροστά στην τωρινή καταστροφή πραγματικά ξεπέρασαν κάθε όριο.

«Η σκέψη μας είναι κοντά στα θύματα της εθνικής τραγωδίας που βιώνει η κοινωνία μας. Θα προσπαθήσουμε να σταθούμε αρωγοί στους άτυχους συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν διπλά από τη λαίλαπα της φωτιάς, χάνοντας τους ανθρώπους τους και τα σπίτια τους», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών.

Με την «σκέψη» τους «θα προσπαθήσουν» οι εφοπλιστές, «με όρους και χρόνους ιδιωτικής οικονομίας» σχεδιάζουν οι βιομήχανοι. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «ο ΣΕΒ και οι επιχειρήσεις/μέλη του σχεδιάζουν να διαθέσουν πόρους, απευθείας σε συγκεκριμένα έργα αποκατάστασης, με όρους και χρόνους ιδιωτικής οικονομίας, για έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών πληγέντων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες»! 

“Ψιλά γράμματα”

Ενώ η Ένωση Ελλήνων Τραπεζών στην ανακοίνωσή της βάζει “ψιλά γράμματα”, προθεσμίες και προϋποθέσεις ακόμη και στις διευκολύνσεις στους πυρόπληκτους: “Υπό προϋποθέσεις” πλήρη απαλλαγή των κληρονόμων των αποβιωσάντων από οφειλές αυτών που προέρχονται από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια... Αναστολή πληρωμής δόσεων, για πιστωτικές κάρτες και δάνεια “για χρονικό διάστημα  6-12 μηνών”... Αποχή από πάσης φύσεως ενέργειες εισπράξεων σε απαιτήσεις για δάνεια “μέχρι το τέλος του 2018”... Αναστολή της διεξαγωγής πλειστηριασμών “μέχρι το τέλος του 2018”.

Οι κατασκευαστικές που πλούτισαν από την άναρχη δόμησή της και από τα Ολυμπιακά Μεγάλα Έργα στην Ανατολική Αττική, οι τραπεζίτες που χρηματοδότησαν το κερδοσκοπικό οικοδομικό μπουμ και οι αιωνίως αφορολόγητοι εφοπλιστές που λυμαίνονται την ολοένα αυξανόμενη κίνηση του λιμανιού της Ραφήνας, επιφυλάσσονται να "βοηθήσουν" τους πυρόπληκτους με "όρους και χρόνους ιδιωτικής οικονομίας"!

Και να μην ξεχάσουμε τους "Κινέζους επενδυτές" και την COSCO. Από το λιμάνι του Πειραιά, η αλληλεγγύη στους πυροπαθείς έχει σαν αποκλειστικό της φορέα το Σωματείο των εργαζομένων που βρίσκονται αυτές τις μέρες σε κινητοποιήσεις παλεύοντας για τα δικαιώματά τους. Η πραγματική αλληλεγγύη, η εργατική αλληλεγγύη.