Περιβάλλον
Πυρκαγιές: 5.500 εκατομμύρια ευρώ για τόκους του χρέους, 35 εκατομμύρια ευρώ για τους πυρόπληκτους - Ψίχουλα τα μέτρα στήριξης

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης των πυρόπληκτων και δημιουργία ταμείου με το άνοιγμα ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος «για την αρωγή των πληγέντων και την αποκατάσταση των υλικών ζημιών των ιδιωτών αλλά των Δημόσιων Υποδομών».

Τα άμεσα μέτρα στήριξης είναι εφάπαξ ενίσχυση 5.000 ευρώ στις οικογένειες που πλήγηκαν (6.000 για τις πολύτεκνες), 650 σε όσους/ες μένουν άνεργοι λόγω καταστροφής της επιχείρησης που εργάζονταν, δυο μηνιαίες συντάξεις στους πυρόπληκτους συνταξιούχους, φορολογικές και ασφαλιστικές ‘διευκολύνσεις’, αναστολή πληρωμής δόσεων δανειοληπτών του τέως Οργανισμού Εργατικής κατοικίας για 36 μήνες και αναστολή πλειστηριασμών μέχρι το Σεπτέμβρη του 2019. Επίσης, σε δεύτερη φάση, 10.000 ευρώ στον πλησιέστερο συγγενή θανόντα κατά την πυρκαγιά, μηνιαίο επίδομα 1.000 στα τέκνα τους μέχρι την ενηλικίωσή τους και διευκολύνσεις σε όσα σπουδάζουν.

Πρόκειται για μια πολύ μικρή βοήθεια που καταλήγει να είναι σχεδόν κοροϊδία. Από τα 2.500 περίπου σπίτια που ελέγχθηκαν, τα μισά βρέθηκαν μη-κατοικήσιμα και τα περισσότερα από τα άλλα μισά με σοβαρές ζημιές. Τα εφάπαξ 5.000 ευρώ είναι ψίχουλα σε μια οικογένεια που έχασε το σπίτι και όλη την οικοσκευή της (πιθανόν και τη δουλειά της γιατί πολύς κόσμος ζούσε και δούλευε στην περιοχή). Και η εμπειρία του παρελθόντος από αντίστοιχες ‘καταγραφές’ ζημιών έχει δείξει ότι οι δικαιούχοι περνούν έναν ολόκληρο Γολγοθά για να εξασφαλίσουν (αν εξασφαλίσουν) τα ‘δικαιολογητικά’ για τέτοια πενιχρά επιδόματα.

Ακόμα μεγαλύτερη κοροϊδία είναι οι ‘φορολογικές ελαφρύνσεις’: παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος (που όμως θα πρέπει να τον πληρώσουν μέχρι το τέλος του 2018) και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ μόνο αυτού του έτους (!) για τα σπίτια που κάηκαν (περίπου) ολοσχερώς.

Ειδικός λογαριασμός

Η κυβέρνηση ανοίγει έναν Ειδικό Λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος για την –όχι άμεση απ’ ότι φαίνεται– αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν άνθρωποι και δημόσιες υποδομές. Το ελληνικό δημόσιο θα συμμετέχει με 35 εκατομμύρια ευρώ (20 εκ. από τον ΟΑΕΔ, 5 εκ. από την Τράπεζα της Ελλάδας και 10 εκ. από την Βουλή). Για τους πυρόπληκτους 35 εκατομμύρια! Κάντε τη σύγκριση: η σχεδιαζόμενη από τον Καμένο ‘αναβάθμιση’ ενός μόνο F-16 κοστίζει 19,5 εκατομμύρια και η κάθε ώρα πτήσης του 21.500 ευρώ!

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι «τα επιπλέον έξοδα για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών θα καλυφθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων» δεν αξίζουν και πολλά, την ώρα που στις προτεραιότητές είναι η πληρωμή των τόκων για το χρέος που το 2018 πλησιάζουν τα 5,5 δις ευρώ. 

Η εμπειρία του σκάνδαλου από τον αντίστοιχο «ειδικό λογαριασμό» της ΝΔ για τις φωτιές του 2007 –το διαβόητο Ταμείο Μολυβιάτη– είναι διδακτική: τα λεφτά μεταφέρθηκαν σιωπηρά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και χρησιμοποιήθηκαν μερικά χρόνια αργότερα για αποπληρωμές του χρέους και άλλα άσχετα έργα, ενώ όταν έκλεισε το Ταμείο βρέθηκε ότι 27 εκατομμύρια ευρώ είχαν κάνει φτερά. Όμως, όπως έγραφε η Εφημερίδα των Συντακτών στις 28/8/2017: «Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ, που την εποχή κατά την οποία βρισκόταν στην αντιπολίτευση είχε κάνει ‘σημαία’ το Ταμείο και πού πήγαν τα λεφτά, ‘ξέχασε’ το θέμα μόλις έγινε κυβέρνηση».

Στη συνέντευξη τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι αυτή τη φορά δεν θα γίνει το ίδιο γιατί η διαχείριση του Ταμείου θα εξετάζεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τώρα σωθήκαμε… Μιλάμε για το ίδιο Ελεγκτικό Συνέδριο που κάθε τόσο προκρίνει τις περικοπές στο δημόσιο και τις απολύσεις των συμβασιούχων, ενώ ταυτόχρονα εγκρίνει με χέρια και με πόδια όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Τελευταίο αποκούμπι της κυβέρνησης για να γεμίσει ο Λογαριασμός είναι μήπως και ακουμπήσουν κάτι οι μεγάλοι ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματικοί κύκλοι για να δείξουν τα ‘φιλανθρωπικά συναισθήματά’ τους. Δεν θα βρει και πολλά, όμως, όπως μπορείτε να διαβάσετε και στις διπλανές στήλες. Τι μένει; Όλοι οι απλοί άνθρωποι που δείχνουν καθημερινά τη γνήσια ταξική αλληλεγγύη τους στους πληγέντες. Με απλά λόγια, ο Τσίπρας ζητάει από τον κόσμο που υποφέρει από τα μνημόνια να πάρει στις πλάτες του και την οικονομική στήριξη των χιλιάδων ανθρώπων που οι μνημονιακές πολιτικές έκαναν τις περιουσίες και τις ζωές τους στάχτη.