Περιβάλλον
Πυρκαγιές: Πρόσφυγες και μετανάστες στο Μάτι και στη Ραφήνα - Παραδείγματα αυτοθυσίας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης

Ο Τζαβέντ Ασλάμ με μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας και δημοτικοί σύμβουλοι Αθήνας και Βριλησσίων στο δημαρχείο Ραφήνας.

Όπως αποδείχτηκε στην πράξη για άλλη μια φορά, η αλληλεγγύη δεν γνωρίζει γλώσσα, χρώμα δέρματος ή θρησκεία. Όπως και σε άλλες παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν, έτσι και στην καταστροφική φωτιά στη Ραφήνα και τη Ν. Μάκρη εκατοντάδες μετανάστες που ζουν στην περιοχή έτρεξαν να βοηθήσουν.

Από την πρώτη στιγμή πολλοί Πακιστανοί και Μπαγκλαντεσιανοί που ζουν στην περιοχή του Μαραθώνα και της Ν. Μάκρης δουλεύοντας σε αγροτικές εργασίες, αλλά και σε διάφορες άλλες βιοτεχνίες της περιοχής (ανάμεσα στους νεκρούς και τους τραυματίες συγκαταλέγονται και μετανάστες), μπήκαν στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσουν στο σβήσιμο της φωτιάς. Το ίδιο συνέβη και με ένα πούλμαν από Κούρδους πρόσφυγες από τον καταυλισμό του Λαυρίου που αμέσως έτρεξαν να βοηθήσουν. 

Ψαράδες

Μια από τις πιο σημαντικές βοήθειες καθ' όλη την διάρκεια της φωτιάς τη Δευτέρα 23/7 ήταν αυτή που πρόσφεραν οι ψαράδες, ντόπιοι και μετανάστες, της Ν. Μάκρης και της Ραφήνας εκκενώνοντας της παραλίες κάτω από το Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι και το λόφο της Ζούγκλας. Πολλές και συγκινητικές είναι οι μαρτυρίες των διασωθέντων από τις συνεχείς προσπάθειες των ψαράδων να μεταφέρουν εκατοντάδες ανθρώπους που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στις παραλίες γύρω από τη Ραφήνα και τη Ν. Μάκρη.

Σημαντική ήταν η αλληλεγγύη και η βοήθεια που προσέφεραν οι μετανάστες και τις επόμενες μέρες μετά την φωτιά. Άμεσα, από την επόμενη κιόλας μέρα, ακολουθώντας τις οδηγίες των κοινοτήτων τους, εκατοντάδες μετανάστες βρέθηκαν σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής δίνοντας αίμα. Δεκάδες Παλαιστίνιοι  πρόσφεραν αίμα ενώ συγκινητική ήταν και η στάση δεκάδων Κούρδων από την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ, μέλη όλοι από το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν στην Ελλάδα, που από το πρωί της Τρίτης 24/7 έσπευσαν στις αιμοδοσίες. “Τις τελευταίες δυο μέρες πονάει η καρδιά μας. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες σε αυτή την τραγωδία”, ανέφερε ο Γιουσούφ από το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν.

Τεράστια είναι και η προσφορά των κοινοτήτων των μεταναστών που σπεύδουν εθελοντικά να βοηθήσουν στην εκκαθάριση των καμένων περιοχών από τα μπάζα αλλά και να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των καμένων περιοχών.

Πρώτη η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας “Η Ενότητα” έσπευσε από την επόμενη κιόλας μέρα της καταστροφής να δηλώσει ότι πάνω από 150 Πακιστανοί τεχνίτες και εργάτες είναι έτοιμοι να βοηθήσουν σε οποιαδήποτε δουλειά τους ζητηθεί. “Νιώθουμε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας. Η τραγωδία αυτή μας έχει συνταράξει όλους. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ενότητας στα αδέρφια μας τους Έλληνες που ζουν κάτω από τη θλίψη αυτής της τεράστιας καταστροφής. Έχουμε την εμπειρία από τις πλημμύρες στην Μάνδρα τον προηγούμενο Νοέμβρη όταν βρεθήκαμε για βδομάδες στο πλευρό των κατοίκων που είχαν χάσει τις περιουσίες τους κάτω από τη λάσπη. Βάζουμε τις δυνάμεις μας στην υπηρεσία των δήμων και της περιφέρειας για όποια βοήθεια μας ζητηθεί”, ανέφερε ο Τζαβέντ Ασλάμ πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας.

Ανταπόκριση

Με τον ίδιο τρόπο η κοινότητα των Αφγανών στην Ελλάδα ανακοίνωσε πως δεκάδες Αφγανοί εργάτες είναι έτοιμοι να δώσουν το παρών σε όποια δουλειά τους ζητηθεί. Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση μεταναστών, προσφύγων και των κοινοτήτων τους στην έκκληση για για εθελοντές καθαριστές, χτίστες, μηχανικούς, εργάτες, ηλεκτρολόγους κ.λπ.

Με ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων, η Ελληνογεωργιανή Ένωση Νέων και το Πολιτιστικό Κέντρο Καύκασος – Γεωργία, η Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων, η Αιγυπτιακή Κοινότητα, η Ουκρανική Κοινότητα, η Νιγηριανή Κοινότητα Ελλάδος, η Κοινότητα του Κονγκό, το πολιτιστικό κέντρο Αιθιοπίας, η Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων, κ.ά., αναφέρουν πως προσφέρουν εθελοντική εργασία για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους που ζουν τραγικές καταστάσεις.