Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Η κάλπικη «αλληλεγγύη» των φασιστών στις πυρκαγιές

«Από φασίστες δεν παίρνω ούτε νερό», είπε σε δυο χρυσαυγίτες που παρίσταναν τους «αλληλέγγυους» μια κάτοικος του Ματιού όταν αυτοί εμφανίστηκαν για να μοιράσουν υποκριτικά μερικά μπουκαλάκια νερό. Και όταν αυτοί, κατά το συνήθειό τους, επιχείρησαν να προκαλέσουν επεισόδιο πετώντας το μπουκάλι επενέβησαν και άλλοι κάτοικοι που ανάγκασαν τους χρυσαυγίτες σε φυγή. 

Οι κάτοικοι της περιοχής απέδειξαν με την στάση τους ότι η κάλπικη αλληλεγγύη της Χρυσής Αυγής δεν περνάει πουθενά. Όπως δεν περνάει και η τραγελαφική προσπάθεια του Κασιδιάρη να κάνει τον… πυροσβέστη μόνο για τις κάμερες της επίσημης ιστοσελίδας της ναζιστικής οργάνωσης. Η αμφίεση από τα jumbo, η σκηνοθετημένη «πυρόσβεση» ενός φλεγόμενου θάμνου με κλαδιά και τα 45 δευτερόλεπτα της λήψης δεν είναι απλά μια θλιβερή προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να δείξει ότι οι βουλευτές της ήταν εκεί. Είναι μια ευθεία γελοιοποίηση της τραγωδίας των πληγέντων, μια χυδαία εκμετάλλευση των καταστροφών για προβολή και, σε τελική ανάλυση, μια ξεδιάντροπη υποτίμηση της νοημοσύνης όσων ανθρώπων πάλεψαν με τις φωτιές, είτε είναι πυροσβέστες, σωστικά συνεργεία κλπ είτε είναι κάτοικοι.

Οι Αιγύπτιοι ψαράδες που έσωζαν τον κόσμο από τη θάλασσα, οι Κούρδοι πρόσφυγες που έσπευσαν στη φωτιά, οι Πακιστανοί εργάτες που βοήθησαν στη Μάνδρα και έτρεξαν ξανά στη Ραφήνα και τη Νέα Μάκρη για να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, το έκαναν για όλους τους ανθρώπους χωρίς διαχωρισμούς. Το ίδιο κάνει σήμερα ξανά ο κόσμος της αλληλεγγύης, τα συνδικάτα, και όλοι όσοι πρωτοστάτησαν στο πλευρό των προσφύγων το 2015. Το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά σχηματίστηκε ο μηχανισμός αλληλεγγύης σήμερα είναι αποτέλεσμα της συλλογικής εμπειρίας του 2015. 

Είναι όλοι αυτοί και αυτές που η Χρυσή Αυγή αντιμετωπίζει σαν κατεξοχήν εχθρό και υποψήφια θύματα, όπως απέδειξε η δολοφονική επίθεση της Χ.Α στους Αιγύπτιους ψαράδες το 2012 στο Πέραμα – αλλά και σήμερα: Ο «Θανάσιμος», ράπερ και φίλος του Παύλου Φύσσα, κατήγγειλε από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ότι χρυσαυγίτες τον στοχοποίησαν ενώ μάζευε προμήθειες για τους πληγέντες.

Ό,τι αντιπροσωπεύει η εγκληματική οργάνωση είναι στον αντίποδα της βοήθειας των πυρόπληκτων. Και όχι μόνο επειδή θέλουν να διασπάσουν ντόπιους και μετανάστες και να σπείρουν εθνικιστικό μίσος, αλλά γιατί θέλουν να τσακίσουν τον συνδικαλισμό, την οργάνωση της εργατικής τάξης, τις διεκδικήσεις. Τα μόνα μέσα δηλαδή που μπορούν να δώσουν συνέχεια στην αλληλεγγύη και να εξασφαλίσουν την επιβίωση των πληγέντων.