Οικονομία και Πολιτική
Πυρκαγιές: Διεκδικούμε και παλεύουμε

Διεκδικούμε

• Άμεση ουσιαστική οικονομική στήριξη όλων των πληγέντων και των οικογενειών των νεκρών. Στέγαση όλων των πυρόπληκτων με φροντίδα του κράτους. Δωρεάν νερό, ρεύμα, μεταφορές για όσο χρειαστεί. Κανείς εργαζόμενος που έχει πληγεί, να μη χάσει τη δουλειά του. Άμεση καταβολή αποζημιώσεων στο 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό και πλήρη απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ. Απαλλαγή από τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες συλλογής ‘δικαιολογητικών’.

• Άμεση χρηματοδότηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων, εποχιακών και 5ετών πυροσβεστών. Αγορά πυροσβεστικών αεροπλάνων, ελικοπτέρων και οχημάτων, και συντήρηση όσων υπάρχουν. Άμεση αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος.

• Άμεση χρηματοδότηση της πυροπροστασίας και πρόληψης πυρκαγιών. Επαναφορά της αρμοδιότητας στη Δασική Υπηρεσία με προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής (πυροφυλάκια, συστήματα πυρανίχνευσης, οχήματα κλπ).

• Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. Κανένας αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων στις πληγείσες περιοχές. Άμεση στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης και στα αρμόδια υπουργεία. Κατάρτιση σχεδίων εκκένωσης περιοχών που πλήττονται από ‘θεομηνίες’ σε όλη τη χώρα.

Παλεύουμε 

• Για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε δήμους, υγεία, σχολεία, και σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

• Για να σταματήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, να βάλουμε φρένο στα κέρδη των αρπακτικών της αγοράς, στην ιδιωτικοποίηση του νερού, της ΔΕΗ, των δημόσιων συγκοινωνιών.

• Για τη διαγραφή του χρέους και το σταμάτημα των εξοπλισμών. Απαιτούμε από την κυβέρνηση εδώ και τώρα να σταματήσει τη δολοφονική πολιτική των πλεονασμάτων του 3,5% για να ξεπληρωθεί το χρέος για χάρη μιας χούφτας τραπεζιτών, του ΔΝΤ και της ΕΕ. Να διαγράψει το χρέος και όχι τις ζωές και τις ανάγκες μας.